Skip to content

Belgium beware: artists defending subsidies. You can do better.

Met een nieuwe regering in België is ook daar het debat over de kunstsubsidies losgebarsten. Het gaat daar om slechts 0,7 procent van de rijksbegroting. De korting van een kleine 10% is minder fors dan destijds in Nederland onder de knoet van de PVV, maar de argumenten zijn dezelfde. Al worden ze vaak wel beter verwoord.

Josse de Pauw, internationaal gewaardeerd schrijver, acteur en regisseur schreef bijvoorbeeld een tamelijk briljante open brief. Zo’n brief waar niets tegenin te brengen valt. De brief gaat viraal onder kunstenaars op facebook.

We quoten:

"Heer Libeer, ik heb er stilaan genoeg van dat het over kunst en cultuur moet gaan, het gaat over veel meer. De basis van onze samenleving is niet alleen maar de economie. Dat hoeft u niet te schokken. Ik heb ook moeten leren niet geschokt te zijn telkens als er gezegd wordt dat de kunsten niet meer zijn dan een linkse hobby. Ik onderschat de waarde van de economie niet, maar het is hoe dan ook de bonus voor een goed functionerende samenleving. Ik wil de bekwame ondernemer volgaarne bij kunst en cultuur rekenen, én bij onderwijs, én bij zorg. Maar u leeft, met alle respect, in de hogere regionen, net zoals onze huidige politici dat doen. Dat is geen verwijt, dat is een vaststelling. Weet iemand van die mensen hoe het klinkt, als ze de zogenaamde gratispolitiek voor dood verklaren? Beseffen ze dat iemand als ik alleen maar kan denken: het slag volk dat die stoere uitspraken doet, heeft in mijn sector nog nooit één ticket zelf betaald. Hun stoelen werden vrijgehouden en vaak arriveerden ze te laat (zodat iedereen hen kon zien binnenkomen). Als daarentegen mijn bloedeigen familie komt kijken, betálen ze hun tickets, al jaren.”

De Pauw geeft hier een inkijkje in het werkelijke probleem van de heropende strijd om de subsidies: niet de bloedeigen familie van Josse de Pauw klaagt, maar Josse de Pauw zelf. Natuurlijk klaagt de ontvanger van subsidie over een korting. Daar is niets verrassend aan.

Dat werkt dus niet, hoe briljant ook geschreven.

In a interview voor deze site verklaarde onze eigen Raad voor Cultuur – voorzitter Joop Daalmeijer het zelf nog een keer: 'Neem van mij aan, als een kamerlid uit het gebouw van de Eerste en Tweede kamer naar beneden kijkt en er staan vijftig musici die flashmob uit te voeren, dat ze denken: “O, dat zal wel.” Maar staan er tienduizend mensen die voor die mensen opkomen, dan gebeurt er wat. Dat is anders, want dan staan er veel meer kiezers. Dat had die sector veel meer moeten doen. De sector weet dat die steun er ook is.’

Wat de Belgische kunstsector dus van het debacle van de Nederlandse Schreeuw om Cultuur kan leren is het volgende: schrijf die open brieven niet naar ministers, Kamerleden en staatssecretarissen. Schrijf hem niet aan de koning. Schrijf überhaupt geen open brief. Schrijf de brief liever, in een met je eigen bloed verzegelde envelop, aan die zo verfoeide grootbankier, die autofabrikant, die havenbaron, die schooldirecteur, die grootindustrieel, die vakbond. Ga met ze op de koffie. Neem ze mee uit eten. Alleen als zij in beweging komen, alleen als zij benadrukken hoe belangrijk dat minimale deel van de rijksbegroting is voor hún handel, voor hún reputatie, voor hún welbevinden, zal de politiek in beweging komen.

Vooruit, Josse. Je kunt het!

Wijbrand Schaap

Cultural journalist since 1996. Worked as theatre critic, columnist and reporter for Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool and regional newspapers through Associated Press Services. Interviews for TheaterMaker, Theatererkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcast maker, likes to experiment with new media. Culture Press is called the brainchild I gave birth to in 2009. Life partner of Suzanne Brink roommate of Edje, Fonzie and Rufus. Search and find me on Mastodon.View Author posts

Private Membership (month)
5€ / Maand
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A special newsletter
Own mastodon account
Access to our archives
Small Membership (month)
18€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of less than €250,000 per year
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Your own Mastodon account
Access to archives
Posting press releases yourself
Extra attention in news coverage
Large Membership (month)
36€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of more than €250,000 per year.
No annoying banners
A special newsletter
Your own Mastodon account
Access to archives
Share press releases with our audience
Extra attention in news coverage
Premium Newsletter (substack)
5 trial subscriptions
All our podcasts

Payments are made via iDeal, Paypal, Credit Card, Bancontact or Direct Debit. If you prefer to pay manually, based on an invoice in advance, we charge a 10€ administration fee

*Only for annual membership or after 12 monthly payments

en_GBEnglish (UK)