Skip to content

Thumbs up for Morgan Knibbe - Those Who Feel the Fire Burning nominated at IDFA

Dat doet Morgan Knibbe helemaal niet slecht. Twee jaar geleden afgestudeerd aan de Filmacademie, nu op IDFA al op gelijke voet met ’s werelds beste documentairemakers. Those Who Feel the Fire Burning is zijn onconventionele verbeelding van de wereld van vluchtelingen die de oversteek naar Europa waagden. Nu genomineerd voor de hoofdprijs van IDFA, de prijs voor beste lange documentaire.

Het onderwerp kwam niet uit de lucht vallen. Zijn in Locarno bekroonde korte film Shipwreck en een andere korte film die hij nog voor zijn afstuderen in Griekenland draaide waren al een soort voorstudies. Het heeft allemaal te maken met zijn frustratie over de oppervlakkigheid waarmee dit onderwerp doorgaans in de media aan de orde komt.

“Je leest iets over een schipbreuk en slachtoffers ver weg, maar het blijft op een afstand, het doet je niets. Mijn ambitie was om iets maken waardoor we echt kunnen ervaren hoe het voelt, hoe die beleving is. Het is ook een onderwerp waarin veel huidige problemen samenkomen. Zij vluchten weg en proberen een betere wereld te bereiken, wij proberen ze buiten te houden. Die disbalans blijft bestaan. Dat raakt me. Ik wil hun beleving overbrengen zonder daar een politiek of moreel oordeel aan te koppelen.”

[Tweet ” Those Who Feel the Fire Burning komt in de loop van volgend jaar in de bioscoop. Mis het niet.”]

Opvallend is de vrije vorm die de kijker meesleept in een soort stroom van beelden. Van duizelingwekkend mooie luchtopnamen tot scènes waarin we benauwend dichtbij komen. “Het lijkt vrij omdat het anders is dan we gewend zijn. Maar we hebben juist gefilmd volgens een heel rigide vormconcept. Alles is in lijn met de metafoor die we gebruikt hebben. We zien alles vanuit het gezichtspunt van de geest van een verdronken vluchteling die nu tussen de overlevers door zwerft. Een donkere film die zich afspeelt in een soort vagevuur. De montage is zo onzichtbaar mogelijk. Het is altijd alsof we van de ene scène naar de andere vliegen. Je legt je als filmmaker daarmee beperkingen op, maar door die beperking vind je toch weer vrijheid.”

Vrijdagavond maakt IDFA de winnaars bekend. Those Who Feel the Fire Burning komt in de loop van volgend jaar in de bioscoop. Mis het niet.

Leo Bankersen

Leo Bankersen has been writing about film since Chinatown and Night of the Living Dead. Reviewed as a freelance film journalist for the GPD for a long time. Is now, among other things, one of the regular contributors to De Filmkrant. Likes to break a lance for children's films, documentaries and films from non-Western countries. Other specialities: digital issues and film education.View Author posts

Private Membership (month)
5€ / Maand
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A special newsletter
Own mastodon account
Access to our archives
Small Membership (month)
18€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of less than €250,000 per year
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Your own Mastodon account
Access to archives
Posting press releases yourself
Extra attention in news coverage
Large Membership (month)
36€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of more than €250,000 per year.
No annoying banners
A special newsletter
Your own Mastodon account
Access to archives
Share press releases with our audience
Extra attention in news coverage
Premium Newsletter (substack)
5 trial subscriptions
All our podcasts

Payments are made via iDeal, Paypal, Credit Card, Bancontact or Direct Debit. If you prefer to pay manually, based on an invoice in advance, we charge a 10€ administration fee

*Only for annual membership or after 12 monthly payments

en_GBEnglish (UK)