Skip to content

Albania special (1): does Tirana want modern art?

Europe's last cultural secret, is how Albania is also known. Mainly because the small Balkan country was shielded from the rest of Europe for a long time: until the communist totalitarian regime fell in 1991. How does such a change affect its culture? I become fascinated by this question during my holiday and speak to a number of people. Including our own ambassador, Dewi van de Weerd.

Dewi van de Weerd
ambassadeur Dewi van de Weerd

De Nederlandse ambassadeur in Albanië zit piekfijn gekleed in de hoek van de bank in haar werkkamer. Ze is in de veertig, heeft een indrukwekkend LinkedIn-profiel en is sinds begin dit jaar gestationeerd in de hoofdstad Tirana. Ze geeft graag uitleg over de cultuur in Albanië. Want ze houdt van kunst, zo zegt ze.

Er zijn banden tussen de Nederlandse en Albanese cultuur, vertelt de ambassadeur. Het boek Het kruis der vergetelheid van de Albanese schrijfster Fluktura Acka werd hier lovend ontvangen. Het in Nederland gevestigde architectenbureau Casanova-Hernandez won een aanbesteding voor een fotomuseum in de plaats Shkodër en het Nederlands architectenbureau Boom ontwierp een pier in de havenstad Durres.

De ambassadrice is onder de indruk van de pier die inmiddels verrassend veel gebruikt wordt door de lokale bevolking. Maar vooral houdt ze van de Albanese schilderkunst met zijn sociaal realistische inslag.  Dat is eigenlijk opmerkelijk. In 1995 schrok de Nederlandse kunstenaar Jan Dibbets zich nog een hoedje van de kunstsituatie in Albanië. Hij vond lege museummuren en beschouwde dat als een teken van culturele armoede.

Dibbets lanceerde in 1995 daarom een Voordekunst crowdfundingsactie avant la lettre. Hij riep wereldwijd collega’s op om kunstwerken aan Albanië te doneren. Een wat koloniale insteek volgens sommige Albanezen nu. Het land had volgens hen kunst genoeg en de 57 donaties, een ruime opbrengst met werk van onder andere Karel Appel en Christo, liggen inmiddels in stock te rusten in de National Gallery in Tirana.

Waarschijnlijk bedoelde Dibbets vooral dat hij weinig hedendaagse kunst zag in Albanië. De Nederlandse ambassadeur ziet daarom een museum voor moderne kunst wel zitten. De aangewezen persoon om zoiets te ondersteunen lijkt mij premier Edi Rama: de voormalig burgemeester/kunstenaar die internationaal aandacht trok met het opschilderen van oude flatgebouwen in gekke kleurschakeringen.

Edi-Rama-01-1024x766
Door Edi Rama beschilderde woonblokken in Tirana

Daar ben ik eigenlijk naar op zoek. Mensen die risico’s nemen, uitdrukking geven aan de overgang van een verstikkende dictatuur naar een markteconomie. Met de rebelse koppigheid die de Albanees eigen is. Want het is nog vooral de nostalgie naar het sociaal realisme die ik tegenkom. Dat biedt kennelijk veiligheid, dat terugblikken op voorbije successen.

Later meer.

Go to deel 2 ‘Dit land is een betere broedplaats dan Nederland’ (Vincent van Gerven Oei)

Ruben Brugman

writing ex-dancerView Author posts

Private Membership (month)
5€ / Maand
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A special newsletter
Own mastodon account
Access to our archives
Small Membership (month)
18€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of less than €250,000 per year
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Your own Mastodon account
Access to archives
Posting press releases yourself
Extra attention in news coverage
Large Membership (month)
36€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of more than €250,000 per year.
No annoying banners
A special newsletter
Your own Mastodon account
Access to archives
Share press releases with our audience
Extra attention in news coverage
Premium Newsletter (substack)
5 trial subscriptions
All our podcasts

Payments are made via iDeal, Paypal, Credit Card, Bancontact or Direct Debit. If you prefer to pay manually, based on an invoice in advance, we charge a 10€ administration fee

*Only for annual membership or after 12 monthly payments

en_GBEnglish (UK)