Skip to content

By Boukje Schweigmans Curve to higher consciousness on @TFBoulevard

 

Volgens sommigen is er een tunnel van licht waar je doorheen gaat als je sterft. Zou kunnen, er zijn mensen met een bijna dood-ervaring die zoiets beschrijven. Zelf vind ik de schilderijen waarop zulke tunnels van licht staan afgebeeld tamelijk kitscherig. Wolkjes met een eng oog of een man met een baard aan het eind.. Maar nu heeft beeld-dans-designkunstenares en algemeen knuffeldier Boukje Schweigman dus een tunnel van licht gemaakt, en kan ik me de aantrekkingskracht van zo’n ervaring opeens heel goed voorstellen.

Enfin. Het is mee te maken, midden op een verkeersplein in Den Bosch. Van Theaterfestival Boulevard kreeg Schweigman de ruimte om een enorm object te bouwen, van vederlichte, spierwitte kunststof. Het is een ronde tunnel, een curve, en zo heet dit project dan ook: Curve. Je gaat erin en eruit via iets heel zachts en knuffeligs, in iets wat het best te omschrijven valt als een omgekeerde geboorte, en komt een klein halfuurtje later weer naar buiten op een vergelijkbare manier. Daar tussenin maak je dingen mee, die elke beschrijving tarten, maar die je een heel goed, maar totaal onthecht gevoel geven.

Boukje Schweigman is specialist in het op een extreme manier spelen met je werkelijkheidsbeleving. Haar voorstellingen behandelen soms enge thema’s en bevatten dreigende objecten, maar altijd slaagt ze erin om die objecten en thema’s om te keren in iets dat je omhelst. En in iets waardoor je ook dolgraag omhelsd wilt worden. Haar performers zijn getraind in het geven van dat vertrouwen, zij kunnen dwars door je comfort zone heen naar iets waar het nog beter toeven is, als je het eenmaal durft toe te laten.

You can Curve maar het beste ondergaan. Het begeleid ontboren en geboren worden, deze kunstzinnige bijna dood-ervaring, tart elke beschrijving. En vertrouw op de maker.

Nooit gedacht dat ik dat nog eens hardop zou zeggen.

Curve door Wooden Huis en Schweigman& is te zien op Theatre festival Boulevard.

NB: Houd er wel rekening mee dat de timing van de toegang nog aan wat kinderziektes onderhevig is. Je gaat het traject alleen, en dat bepaalt ook het tempo voor de andere deelnemers. Enige vertraging is dus niet uitgesloten, maar zelfs dat onderga je met plezier. Uiteindelijk.

 

Wijbrand Schaap

Cultural journalist since 1996. Worked as theatre critic, columnist and reporter for Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool and regional newspapers through Associated Press Services. Interviews for TheaterMaker, Theatererkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcast maker, likes to experiment with new media. Culture Press is called the brainchild I gave birth to in 2009. Life partner of Suzanne Brink roommate of Edje, Fonzie and Rufus. Search and find me on Mastodon.View Author posts

Small Membership
175€ / 12 Maanden
Especially for organisations with a turnover or grant of less than 250,000 per year.
No annoying banners
A premium newsletter
5 trial newsletter subscriptions
All our podcasts
Have your say on our policies
Insight into finances
Exclusive archives
Posting press releases yourself
Own mastodon account on our instance
Large Membership
360€ / Jaar
Voor culturele organisaties
No annoying banners
A premium newsletter
10 trial newsletter subscriptions
All our podcasts
Participate
Insight into finances
Exclusive archives
Posting press releases yourself
Own mastodon account on our instance
Collaboration
Private Membership
50€ / Jaar
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Have your say on our policies
Insight into finances
Exclusive archives
Own mastodon account on our instance
en_GBEnglish (UK)