Skip to content

Turn on your livestream and get a pack of tissues ready

Aanstaande vrijdag is het weer zover. Dan beklimmen in de stadsschouwburg Amsterdam sprekers op het terrein van technologie, economie en design het podium om te vertellen over hun ‘ideas worth spreading’. Het thema van dit jaar is  ’the perfect trifecta’, want als er iets magisch is volgens oprichter Jim Stolze, dan is het wel de interactie tussen publiek, sprekers en performers.

Opvallend aan deze zesde editie is het gebrek aan Nederlandse ‘publiekstrekkers’, grote namen die het jaarlijkse speechevent zo’n exclusieve gloed geven. Geen prinses MabelWubbo OckelsKatja Schuurman or generaal van Uhm. De enige die dit jaar qua bekendheid uit de line up in het oog springt is misschien wel de Vlaamse psychiater Damiaan Denys, die afgelopen zomer Summer Guest bij de VPRO was.

Aan eigen succes ten onder?

Zoals de internationale beweging TED, samen met premier Obama, de kracht van een goede speech internationaal weer op de kaart hebben gezet, zo was TedX Amsterdam de eerste exclusieve TedX locatie in Nederland. Inmiddels zijn er veel meer TedX edities georganiseerd, zoals  TedX Breda, TedX Nijmegen en TedX Maastricht. Het wachten is nu natuurlijk op TedX Meppel.  Sprekers hebben in ieder geval simpelweg meer keuze.

Of het eigen succes overstegen?

Maar laten we eerlijk zijn, minder BN-ers hoeft natuurlijk niet per definitie een minder interessante dag op te leveren. Je zou de redenering kunnen omdraaien. TedX Amsterdam heeft inmiddels zoveel statuur dat het geen publiekstrekkers meer nodig heeft en veel meer op de inhoud gericht kan programmeren. Vorig jaar was er bijvoorbeeld de stamelende ambtenaar Ton van Oosterwaard die een bijzondere simpele en inspirerende oplossing aandroeg voor de luchtvervuiling in hoofdstad.

Zakdoekjes in de aanslag

Wat zijn nu de meest veelbelovende talks waarvoor je vrijdag echt even de livestream moet aanzetten? Persoonlijk ben ik benieuwd naar Zelda la Grange, een witte, Zuidafrikaanse vrouw die 20 jaar lang Mandela’s persoonlijk assistent was vanaf het moment dat hij aantrad als president. Een stuk geschiedenis vanuit een andere invalshoek belicht. Ook potentieel interessant is professor Ad Vingerhoeds, spreekt over waarom alleen mensen huilen, gecombineerd met fotograaf Maurice Mikkers, die op zijn eigen artistieke manier gefascineerd is door tranen.  Tranen als geheim overkoepelend thema van deze editie?

Kunst in de spotlights

Waar TedX Amsterdam in ieder geval goed in is is om kunst, direct en indirect, ruim baan te geven. Met speeches van Christien Meindertsma in 2010 tot het roerige levensverhaal van prima ballerina Michaelle dePrince. Dit jaar kijk ik uit naar de terugkeer op het Tedx  podium van theatermaker Lucas de Man en naar de successtory van trompettiste Maite Hontelé, wereldberoemd geworden in Colombia.

Naast de tranen belooft er vrijdag dus ook plek te zijn voor een vrolijke noot.

Hannah Roelofs

Dramaturg, speech coach and student English teacher.View Author posts

Private Membership (month)
5€ / Maand
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A special newsletter
Own mastodon account
Access to our archives
Small Membership (month)
18€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of less than €250,000 per year
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Your own Mastodon account
Access to archives
Posting press releases yourself
Extra attention in news coverage
Large Membership (month)
36€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of more than €250,000 per year.
No annoying banners
A special newsletter
Your own Mastodon account
Access to archives
Share press releases with our audience
Extra attention in news coverage
Premium Newsletter (substack)
5 trial subscriptions
All our podcasts

Payments are made via iDeal, Paypal, Credit Card, Bancontact or Direct Debit. If you prefer to pay manually, based on an invoice in advance, we charge a 10€ administration fee

*Only for annual membership or after 12 monthly payments

en_GBEnglish (UK)