Skip to content

Thoughts as fuel for space travel

No actor to be seen in the auditorium of Theatre de Veste in Delft. Just a house with walls and roof of transparent cloth. It holds thirty people. On the walls of the hall around it, projected images pass by at whirling speed. This is fascinating: usually, when you are in a house, the walls close you off from the surroundings, but this time they actually give a view of a world as big and beautiful as you never experience in ordinary life.

‘Mijn huis, de rest van de wereld en daarbuiten’ heet de installatie van beeldend theatermaakster Judith Nab. Vier jaar werkte ze in Leiden, Zürich, Almere en Frankfurt met kinderen en wetenschappers. Ze liet hen vertellen over het heelal, de diepste diepten van de zee en het binnenste van de aardbol, kortom, over onderwerpen zonder grens, onderwerpen die voor een groot deel onbekend zijn. Met het materiaal dat dit project opleverde, maakte ze een theaterinstallatie voor kinderen (8+), maar nadrukkelijk ook voor volwassenen. Tekeningen, animaties, video-opnames, diaprojecties, muziek, geluid en interviews zijn naadloos gecombineerd en nemen de toeschouwer op in een overweldigend universum. En alsof dat nog niet genoeg is, heeft Judith Nab onder dezelfde titel een boek samengesteld, met daarin nog meer teksten en tekeningen dan in de voorstelling te zien zijn.

Het is fantastisch te ontdekken dat de kinderen en wetenschappers met dezelfde verbeeldingskracht praten over gebieden waartoe de mens nog nooit heeft kunnen doordringen. Beide groepen tonen het vermogen vrij te denken, anders dan normaal, niet gebonden aan de beperkingen van wat alledaags, logisch en volgens de regels is. Natuurlijk wordt de fantasie van wetenschappers gestuurd door hun vakkennis, maar als ze niet konden speculeren en dromen, zouden ze niet veel verder komen met hun wetenschap.

scenefoto's van de instalatie 'Mijn huis, de rest van de wereld en daarbuiten', van Judith Nab. Er werd ook een boek bij gemaakt.

En het blijkt dat de fantasieën van kinderen vaak verrassend aansluiten op wat in de werkelijke wereld wordt ontdekt. Ze bedenken een capsule waarmee mensen in de diepzee kunnen afdalen. Daar komen ze de meest fantastische zeebewoners tegen. In werkelijkheid dalen we inderdaad steeds dieper in de oceanen. Het leven dat we daar ontdekken is minstens zo bizar als wat de kinderen vrij in hun fantasie hebben laten opkomen. De natuur is net zo vindingrijk en onuitputtelijk als onze dromen.

Diep in de oceaan is het volstrekt donker. Nou, dan bedenken we toch gewoon vissen met lampjes. Die blijken dus werkelijk te bestaan. En ze lijken met hun scharnierende ledematen ook nog op de geavanceerde technologische toestellen die de mens ontwikkeld heeft.

Een jongen fantaseert dat hij de ruimte in vliegt met zijn gedachten als brandstof. Wie weet wat voor geniale oplossing er ooit nog eens uit zo’n fantasie voortkomt voor het energievraagstuk.

Als je de zaal verlaat, brand je van verlangen zelf ook je fantasie zo ver uit te laten waaieren. De mens doet voortdurend zijn best meer te weten te komen. Maar stel je voor dat we alles wisten! Ontdekkingen kunnen dan niet meer worden gedaan. En de fantasie zou dan leven als een dier in gevangenschap. Zou het ooit zover komen? Dat is het enige dat ik me niet kan voorstellen. We zullen altijd dromen. Je weet nooit van tevoren wat je droomt. Dus alles weten zullen we nooit. Ontdekkingen houden nooit op.

Good to know

Theater De Veste, Delft, 8 t/m 20 juni

Meer informatie: www.judithnab.nl

Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel

Maarten Baanders

Free-lance arts journalist Leidsch Dagblad. Until June 2012 employee Marketing and PR at the LAKtheater in Leiden.View Author posts

Small Membership
175€ / 12 Maanden
Especially for organisations with a turnover or grant of less than 250,000 per year.
No annoying banners
A premium newsletter
5 trial newsletter subscriptions
All our podcasts
Have your say on our policies
Insight into finances
Exclusive archives
Posting press releases yourself
Own mastodon account on our instance
Large Membership
360€ / Jaar
Voor culturele organisaties
No annoying banners
A premium newsletter
10 trial newsletter subscriptions
All our podcasts
Participate
Insight into finances
Exclusive archives
Posting press releases yourself
Own mastodon account on our instance
Collaboration
Private Membership
50€ / Jaar
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Have your say on our policies
Insight into finances
Exclusive archives
Own mastodon account on our instance
en_GBEnglish (UK)