Skip to content

They don't half know how bad it is. Sign up for Culture Panel

In art, you work because of your passion, not because of the money. That's true, it was always true. In art, it's even suspicious if you care about money. And if you do worry about money once, it immediately comes out rotten. Are you going to shout about culture, march der your civilisation. That is counterproductive. Once cuts are made, you just keep doing the same job for half the money. Or for nothing.

Dit geldt overigens vooral voor de mensen aan de creatieve kant van het kunstbedrijf. Het schijnt dat techniekbazen en kassajuffen hun zaakjes veilig hebben gesteld. Dat bleek tenminste uit een Belgisch overzicht dat de vorige maand op sociale media rondging. Maar Nederland is België niet. In Nederland hebben we zulke cijfers niet. Behalve het alarmerende SER-rapport van begin dit jaar zijn er in Nederland geen cijfers beschikbaar over de arbeidsmarkt in de kunsten. We weten niets van de arbeidsomstandigheden, niets van de manier waarop personeel wordt behandeld, of hoe tevreden het is met zijn bestaan.

State-subsidised slavery

Dus kon het Fonds Podiumkunsten in augustus van dit jaar nog zonder bijna een spier te vertrekken melden dat bij de subsidietoewijzing alleen werd gelet op kwaliteit, spreiding en diversiteit van het aanbod, en niet op arbeidsomstandigheden. Dus kan een kunstbedrijf subsidie krijgen om kunst te maken waarbij de kunstenaars niet betaald worden. Gesubsidieerde musea kunnen exposities laten inrichten door kunstenaars, die voor dat werk geen cent krijgen.

Om aan deze Rijksgesubsidieerde slavernij een einde te maken is kennis nodig. Daarom is het Cultuurpanel opgericht. Dat cultuurpanel moet een constante monitor worden van de arbeidsomstandigheden in de kunsten. Niet van bovenaf, maar van onderop. Net als het EénVandaag Opiniepanel willen de oprichters van het panel een constante vinger aan de pols houden van de sector. Daarom moet iedereen die in de kunstsector werkt, of je nou in loondienst bent, leiding geeft, in de ondersteuning werkt, techniek doet of zzp’er bent: meld je aan voor het panel. Eens in de maand neemt de organisatie contact met je op om te vragen hoe het ermee staat. Ze organiseren ook netwerkbijeenkomsten, je krijgt informatie van en over gelijkgestemden en collega’s. Eigenlijk kun je het zien als de tegenhanger van het best toffe initiatief ‘We Are Public’, de club waar je als toeschouwer lid kunt worden om de beste kunst te zien. Het Cultuurpanel heet dan ‘We make art’. Dat geeft je de mogelijkheid om je leefomstandigheden te verbeteren, en om gehoord te worden als kunstwerker.

Best een goed initiatief eigenlijk. Ze hebben minimaal 1000 mensen nodig.

Schrijf je daarom vandaag nog in.

Het Cultuurpanel is een initiatief van het Culture sector plan and the Sociaal Fonds Podiumkunsten

Wijbrand Schaap

Cultural journalist since 1996. Worked as theatre critic, columnist and reporter for Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool and regional newspapers through Associated Press Services. Interviews for TheaterMaker, Theatererkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcast maker, likes to experiment with new media. Culture Press is called the brainchild I gave birth to in 2009. Life partner of Suzanne Brink roommate of Edje, Fonzie and Rufus. Search and find me on Mastodon.View Author posts

Private Membership (month)
5€ / Maand
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A special newsletter
Own mastodon account
Access to our archives
Small Membership (month)
18€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of less than €250,000 per year
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Your own Mastodon account
Access to archives
Posting press releases yourself
Extra attention in news coverage
Large Membership (month)
36€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of more than €250,000 per year.
No annoying banners
A special newsletter
Your own Mastodon account
Access to archives
Share press releases with our audience
Extra attention in news coverage
Premium Newsletter (substack)
5 trial subscriptions
All our podcasts

Payments are made via iDeal, Paypal, Credit Card, Bancontact or Direct Debit. If you prefer to pay manually, based on an invoice in advance, we charge a 10€ administration fee

*Only for annual membership or after 12 monthly payments

en_GBEnglish (UK)