Skip to content

Yara Piekema, Earth star in disarming play about Bob, who invented the world. 

Ok. Eén keer zal ik het zeggen. Dat Yara Piekema de dochter van Harry Piekema is. Je weet wel: die man die eigenhandig die Zaanse Grootgrutter een menselijk gezicht gaf. Harry was al een grote in het Utrechtse, en nu blijkt hij stiekem, jaren geleden, een nog grotere het leven gegeven te hebben: Yara Piekema, niet langer de dochter van, dus, maar Harry, de vader van Yara, die we allemaal gaan kennen.

Wat een fijne actrice. Zij geeft, in het jeugdtheaterstuk ‘Fos, die Bob bedacht, die de wereld bedacht’ zo’n aardse invulling aan het begrip ‘acteren’ dat ik er, op een wat kille zaterdagmiddag in Leidsche Rijn, heel blij van werd. Nu werd dat blij zijn ook geholpen door haar tegenspeler Emile Rogissart, die nog stage loopt maar ook al zo fijn aards acteert in datzelfde stuk. En dat aardse, of moeten we gewoon durven zeggen ‘kapsonesloze’, komt allemaal uit de pen van Floor Leene, die samen met levenspartner Greg Nottrot aan het hoofd staat van dat zo lekker aparte theaterclubje Het Nut.

Heilige huisjes

‘Fos, die Bob bedacht, die de wereld bedacht’ is – in regie van Joep Hendrikx – een fijn verhaal voor alle mensen vanaf een jaar of 8 die eens op een andere manier willen kijken naar eenzaamheid, vriendschap en heilige huisjes. Het is gemaakt om op scholen te spelen voor een publiek van mensen die nog even niet genegen zijn om de foyers van onze theatergebouwen te bevolken, en daar is het zeer geschikt voor. Een simpel decor, een fijne vertelling, dialogen die helder zijn over de jongen die niet weet wie of waar zijn moeder is en daarom een Bob heeft bedacht die hem overal met woord en daad terzijde staat.

De aardse Bibi, een buurmeisje van 12, worstelt  ook met verlatingsangst, omdat ze is uitgeloot voor de school waarvoor al haar vriendinnen zijn ingeloot. Zij gelooft niet in Bob.

Uiteindelijk vinden ze elkaar en openen ze de weg naar een oplossing, die we gelukkig zelf mogen invullen, zoals we ook allemaal zelf mogen invullen wie of wat Bob is. Dat Het Nut de komende tijd op allerlei manieren het gegeven ‘God’ gaat onderzoeken, heeft natuurlijk ook iets te maken met de invulling van het fenomeen Bob, maar Bob kun je ook breder zien, al zullen sommigen stellen dat niets breder is dan hun God.

Zo’n stuk, daar smacht je dus naar als je op een school zit met 20 verschillende landen van herkomst en evenzovele religies of politieke overtuigingen. Vooral ook omdat het nergens belerend is, maar wel je ogen opent voor verdraagzaamheid.

Kom daar nog maar eens om.

Good to know Good to know
Fos die Bob bedacht die de wereld bedacht speelt nog. Information.

Appreciate this article!

Happy with this story? Show your appreciation with a small contribution! That's how you help keep independent cultural journalism alive. (If you don't see a button below, use this link: donation!)

Donate smoothly
Donate

Why donate?

We are convinced that good investigative journalism and expert background information are essential for a healthy cultural sector. There is not always space and time for that. Culture Press does want to provide that space and time, and keep it accessible to everyone for FREE! Whether you are rich, or poor. Thanks to donations From readers like you, we can continue to exist. This is how Culture Press has existed since 2009!

You can also become a member, then turn your one-off donation into lasting support!

Wijbrand Schaap

Cultural journalist since 1996. Worked as theatre critic, columnist and reporter for Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool and regional newspapers through Associated Press Services. Interviews for TheaterMaker, Theatererkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcast maker, likes to experiment with new media. Culture Press is called the brainchild I gave birth to in 2009. Life partner of Suzanne Brink roommate of Edje, Fonzie and Rufus. Search and find me on Mastodon.View Author posts

Small Membership
175 / 12 Months
Especially for organisations with a turnover or grant of less than 250,000 per year.
No annoying banners
A premium newsletter
5 trial newsletter subscriptions
All our podcasts
Have your say on our policies
Insight into finances
Exclusive archives
Posting press releases yourself
Own mastodon account on our instance
Cultural Membership
360 / Year
For cultural organisations
No annoying banners
A premium newsletter
10 trial newsletter subscriptions
All our podcasts
Participate
Insight into finances
Exclusive archives
Posting press releases yourself
Own mastodon account on our instance
Collaboration
Private Membership
50 / Year
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Have your say on our policies
Insight into finances
Exclusive archives
Own mastodon account on our instance
en_GBEnglish (UK)