Skip to content

In Den Bosch this Sunday, I heard light breaking

Om half twaalf op een zondagochtend is het misschien wat veel van het goede: Maya Fridman, improviserend op haar cello. Haar zien spelen, samen met pianist Maarten van Veen, is een intense ervaring. Zij wordt één met haar instrument, het overweldigt haar, het is bijna te intiem om naar te kijken. Maar wat een warmte golft er door het publiek in de Bossche Azijnfabriek! 

Zo’n begin van een dag Muziekroute tijdens November Music legt de lat hoog voor alles wat daarna komt. Gelukkig is de programmering zo gevarieerd dat ieder optredend ensemble zijn eigen lat kan meebrengen. Of het nu in het bibliotheekcafé in Huis 73 is, waar Bart van Dongen met piano, bas en sax sfeerverhogend tussen spelende kinderen en lunchende ouderen zijn soms best doemvolle noten speelt, of in de Verkadefabriek, waar musici grenzen oprekken.

Opmerkelijke componist

Daar tussenin kwam ik terecht in de Statenzaal van het Noord Brabants Museum, waar ik licht hoorde breken. Het gebeurde in een compositie van Christiaan Richter met de prozaïsche titel ‘Afspiegelbreuk’. Nadat deze opmerkelijke componist eerder een werk voor accordeonsolo schreef dat hij de titel ‘Afbuigingsjuk’ meegaf, klonk nu de opvolger Afspiegelbreuk, speciaal geschreven voor accordeonist Vincent van Amsterdam en het Luna Quartet. De strijkers waren toegevoegd om alle tussentonen te verzorgen die een accordeon niet kan maken. Het resultaat was een ongekend ijl stuk van zwevende noten die inderdaad klonken als brekend licht dat schittering en vlekjes veroorzaakt door een beregend raam of een wetenschappelijk prisma. 

Synesthesie, de menging van zintuigen veroorzaken bij een toeschouwer die daar niet echt een talent voor heeft: dat is Richter gelukt. En toen had ik Dyane Donck nog niet meegemaakt. In de Kleine Zaal van de Verkadefabriek had zij een set opgebouwd met spannende instrumenten (elektronica, stevige drums, ijle zang) voor een concert waarin ze in een half uur de eerste tweeënhalve maand van de pandemie (begin maart tot eind mei 2020) perfect samenvat. De band speelt achter een gaasdoek waarop ijle tekeningen van Iris Bouwmeester geprojecteerd worden die dankzij animaties van Jos Meijers het podium een fascinerend 3D-effect bezorgen. 

Grensverkenningen in de Verkadefabriek

Wat er in de Verkadefabriek gebeurt, is het soort grensverkenning waar ik als kunstliefhebber warm van wordt. Niet alle collega’s kunnen daar iets mee, omdat zij nog gebonden zijn aan strikte genre-afbakeningen. Dat geldt helemaal voor het werk van harpiste Andrea Voets, die met Millennial History een bijzonder gesamtkunstwerk heeft gemaakt.

Ik zag een journalistieke podcast, hoorde een concert, voelde zang en beleefde een film waar je dus ook gewoon wijzer van wordt. Het thema van deze uitsnede werd gevormd door kinderen die op hun eigen manier vormgeven aan opgroeien in een wereld die verwoest wordt door volwassenen: Roemeense wezen, Noord-Ierse scholieren tijdens de Troubles. Het is actueel zonder naar het nieuws te verwijzen, en dompelt je onder zonder je te verstikken.

De opvallende mix van genres en beroepen brengt professionele toeschouwers in verwarring, vertrouwde Voets me na afloop toe. Dat is voldoende reden om er binnenkort eens in een eigen podcast op in te gaan.

Meegemaakt: de Muziekroute, vast zondags onderdeel van November Music in Den Bosch

Appreciate this article!

Happy with this story? Show your appreciation with a small contribution! That's how you help keep independent cultural journalism alive. (If you don't see a button below, use this link: donation!)

Donate smoothly
Donate

Why donate?

We are convinced that good investigative journalism and expert background information are essential for a healthy cultural sector. There is not always space and time for that. Culture Press does want to provide that space and time, and keep it accessible to everyone for FREE! Whether you are rich, or poor. Thanks to donations From readers like you, we can continue to exist. This is how Culture Press has existed since 2009!

You can also become a member, then turn your one-off donation into lasting support!

Wijbrand Schaap

Cultural journalist since 1996. Worked as theatre critic, columnist and reporter for Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool and regional newspapers through Associated Press Services. Interviews for TheaterMaker, Theatererkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcast maker, likes to experiment with new media. Culture Press is called the brainchild I gave birth to in 2009. Life partner of Suzanne Brink roommate of Edje, Fonzie and Rufus. Search and find me on Mastodon.View Author posts

Small Membership
175 / 12 Months
Especially for organisations with a turnover or grant of less than 250,000 per year.
No annoying banners
A premium newsletter
5 trial newsletter subscriptions
All our podcasts
Have your say on our policies
Insight into finances
Exclusive archives
Posting press releases yourself
Own mastodon account on our instance
Cultural Membership
360 / Year
For cultural organisations
No annoying banners
A premium newsletter
10 trial newsletter subscriptions
All our podcasts
Participate
Insight into finances
Exclusive archives
Posting press releases yourself
Own mastodon account on our instance
Collaboration
Private Membership
50 / Year
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Have your say on our policies
Insight into finances
Exclusive archives
Own mastodon account on our instance
en_GBEnglish (UK)