Meteen naar de inhoud

Theaters bundelen krachten en nemen de taak van coproducent op zich

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

De Coproducers is een initiatief van twaalf theaters waarbij zij fungeren als coproducent van producties van theatermakers die niet meer beginnend, maar ook nog niet gevestigd zijn. Door corona is er een gat geslagen in de loopbaanontwikkeling van jongere makers, vorig jaar luidden de Raad voor Cultuur en staatssecretaris Cultuur en Media Gunay Uslu nog de noodklok. Dit seizoen pusht De Coproducers de nieuwste voorstellingen van Nastaran Razawi Khorasani en Vanja Rukavina. Superposition van Rukavina gaat op 9 november in première in de Schuur in Haarlem.

Ieder seizoen selecteren de programmeurs van de deelnemende theaters van De Coproducers, het samenwerkingsverband van twaalf Nederlandse theaters, twee makers die ze voor minimaal drie jaar ondersteunen. Door de financiële bijdrage en marketinginzet van De Coproducers, krijgen de theatermakers extra speelbeurten en focussen de theaters op publieksopbouw in hun steden. Het doel is dat de makers een vaste waarde worden bij zowel podia als publiek. “De Coproducers brengt de driehoek van makers, theaters en publiek veel dichter bij elkaar. Ruimte en voldoende tijd om te maken, te presenteren en een publiek op te bouwen. Deze opzet werkt alle kanten op.” Aldus Hanno Tomassen, voorzitter van De Coproducers.

Vorig seizoen startte het traject van Cherish Menzo (DARKMATTER) en De Poezieboys (Yy). Dit theaterseizoen komen Nastaran Razawi Khorasani met de voorstelling This is not a dance en Vanja Rukavina met Superposition erbij. Rukavina laat weten: “Dankzij de steun van De Coproducers heb ik een passieproject kunnen realiseren over het vermogen je in de ander te kunnen verplaatsen. Een, naar mijn mening, belangrijk en urgent thema. We moeten ons best blijven doen om de ander te begrijpen, hoe ver deze ook van ons af lijkt te staan. Ik ben enorm dankbaar voor de kans om dit verhaal aan een groot publiek te tonen.” This is not a dance toert momenteel door Nederland en Superposition beleeft 9 november haar première.

Over De Coproducers

De Coproducers is een initiatief waarbij twaalf vlakkevloertheaters samenwerken als coproducent om zo een eigenzinnige en opkomende generatie aan theatermakers naar de volgende stap in hun carrière te helpen. De Coproducers stuurt erop aan dat makers die tussen beginnend en gevestigd in zitten, duurzame relaties aangaan met theater en publiek. Door de steun van Fonds 21 EXTRA, ligt er extra focus op de groei van publieksbereik. Makers die eerder door De Coproducers werden gesteund zijn Club Gewalt, Nineties Productions, SHIFFT/ Jasper van Luijk, Hulst & Tarenskeen en Anoek Nuyens.

De Coproducers zijn Theater Bellevue (Amsterdam), Frascati (Amsterdam), Schuur (Haarlem), Corrosia (Almere), Theater Kikker & Podium Hoge Woerd (Utrecht), De Lieve Vrouw (Amersfoort) De Verkadefabriek (Den Bosch), Theater Ins Blau (Leiden), De Nieuwe Vorst (Tilburg) en de vlakke vloer zalen van het Het Nationale Theater (Den Haag), Theater Rotterdam (Rotterdam) en de Zwolse Theaters (Zwolle).

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Klein Lidmaatschap
175 / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Cultureel Lidmaatschap
360 / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50 / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands