Skip to content

HISTORIA Revisited & HISTORIA Collection - Exhibition

THIS IS A PRESS RELEASE

Cultural organisations with a small or large membership can place their press releases on our site without restriction. Participate too? Become a member, as an institution.

Binnenkort te zien bij het ZID Theater

HISTORIA: Een Reis door Culturen en Tijd

HISTORIA is de eerste danssolo van choreograaf en danser Issam Zemmouri. Met een achtergrond in dans uit Marokko en Frankrijk, is Zemmouri nu al ruim vijf jaar een vaste kracht bij ZID Theater in Nederland. Hij was ook een actieve deelnemer aan het FATE-trainingstraject (Future Academy on Tour in Europe), gericht op creatieve nieuwkomers met een vluchtverleden en/of migratieachtergrond.

In HISTORIA neemt Zemmouri ons mee op een persoonlijke reis door het Middellandse Zeegebied, waarbij hij verschillende culturen, talen en beschavingen verkent. Met krachtige poëtische beelden en een energieke danstaal staat de zoektocht naar bevrijding centraal in deze reis door verleden, heden en toekomst.

De voorstelling, die eind 2020 als work-in-progress te zien was tijdens ZID’s ExploreZ festival, ging in première tijdens het Amsterdam Fringe Festival 2021 en toerde daarna door Portugal en Duitsland.

HISTORIA Revisited: Een Persoonlijke Odyssee

In deze vernieuwde versie van HISTORIA staat de persoonlijke reis van Issam centraal. De voorstelling stelt de vraag: “Mag ik mijzelf zijn?” terwijl de reiziger geconfronteerd wordt met obstakels en spelregels die anderen bepalen. Elke stap heeft directe gevolgen voor de situaties waarin hij terechtkomt.

HISTORIA ontvouwt zich in een hoog tempo, begeleid door muziek uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Als een moderne Odysseus beleeft het hoofdpersonage verschillende avonturen, steeds op zoek naar zijn persoonlijke waarheid achter symbolen, normen en waarden.

HISTORIA Collection: Waar Dans en Schilderkunst Samenkomen

Gelijktijdig met de voorstelling is er in galerie DE BOUWPUT een tentoonstelling te zien met schilderijen van Issam Zemmouri. Deze werken, gemaakt tijdens de ontwikkeling van HISTORIA, vormen een visuele vertaling van zijn betoverende dansvoorstelling.

“Wanneer dans en schilderkunst samenkomen, ontstaat er een compleet nieuwe taal,” aldus Zemmouri. De HISTORIA Collection toont een reeks schilderijen geïnspireerd op scènes uit de dansvoorstelling, waarbij elk schilderij een uniek moment en de kenmerkende dramatiek van HISTORIA weergeeft.

Over Issam Zemmouri

Issam Zemmouri is een choreograaf en danser met een unieke stijl die hedendaagse dans, fysieke expressie en sterke beeldende elementen combineert. Met zijn bijzondere fysieke en beeldende taal transformeert hij de ruimte en het personage steeds opnieuw tot een verrassende beleving. Hij excelleert in het werken met objecten die de perceptie van de toeschouwer uitdagen.

Via dans adresseert Zemmouri gevoelige onderwerpen waar woorden tekortschieten. Ondanks zijn in de loop der jaren ontwikkelde visuele beperking, zet hij alles op alles om zijn ambities waar te maken.

Practical information

HISTORIA Collection – Tentoonstelling

  • Opening: Dinsdag 9 juli, 17:00 uur
  • Locatie: De Bouwput, Ferdinand Huyckstraat 74, 1061 HW Amsterdam

HISTORIA Revisited – Voorstelling

  • Datum: Zaterdag 13 juli, 20:00 uur (start voorstelling)
  • Nagesprek: 21:00 uur
  • Locatie: ZID Theater, Roos van Dekamaweg 1, 1061 HR Amsterdam

Voor meer informatie en tickets, bezoek www.zidtheater.nl.

Credits: Concept, choreografie en dans: Issam Zemmouri | Artistiek advies: Christian Guerematchi

Photo: The Photographer / Greg Litwin

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

one of our members

Members of Culture Press co-own our cooperative for a small monthly or annual fee, and may also contribute content to the site when appropriate. For members with an institutional membership, we offer the possibility of posting their press releases unabridged. Also want to become a member? You can. Please visit this pageView Author posts

Private Membership (month)
5 / Maand
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A special newsletter
Own mastodon account
Access to our archives
Small Membership (month)
18 / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of less than €250,000 per year
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Your own Mastodon account
Access to archives
Posting press releases yourself
Extra attention in news coverage
Large Membership (month)
36 / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of more than €250,000 per year.
No annoying banners
A special newsletter
Your own Mastodon account
Access to archives
Share press releases with our audience
Extra attention in news coverage
Premium Newsletter (substack)
5 trial subscriptions
All our podcasts

Payments are made via iDeal, Paypal, Credit Card, Bancontact or Direct Debit. If you prefer to pay manually, based on an invoice in advance, we charge a 10€ administration fee

*Only for annual membership or after 12 monthly payments

en_GBEnglish (UK)