Skip to content

VAT 'off the table for now'. Opposition winged by Wilders cs.

De BTW-verhoging op cultuur en sport is van de baan (Btw-verhoging op cultuur, media en sport van tafel: coalitie sloot deal met oppositie). Hoe blij iedereen ook is, en hoe heilig de belofte van het kabinet ook klinkt: dat bericht is maar half waar. Tijdens het Kamerdebat over het belastingplan van Schoof?Wilders heeft de nogal onbuigzame en laconieke minister Heinen van Financiën de kabinetskeutel onder zware druk ingetrokken. Er komt – vooralsnog – geen verhoging op het lage BTW-tarief voor boeken, kunst, theaters, musea en sport. En in dat ‘vooralsnog’ zit de adder, niet eens onder het gras. Want de BTW-verhoging gaat eerst gewoon door. 

Het ‘vooralsnog’ betekent dat de Kamer het ‘Kabinet Schoof?Wilders’ tot en met februari niet naar huis kan sturen. Het belastingplan gaat door, inclusief BTW op kunst, want dat zit erin vastgeklonken. In februari vindt er koehandel plaats, maar pas nadat de Eerste Kamer er ook nog eens mee akkoord is gegaan. Na die toegezegde steun van klein-christelijk en D66 is het een wet, zoals de spreidingswet een wet is. Zo’n wet kost veel moeite om weer in te trekken. Alleen omdat er nu plechtig beloofd is dat de BTW-verhoging op cultuur en sport er uit wordt gesloopt, is er opluchting.

Duivels alternatief

Tot medio februari kan het Kabinet dus alles maken wat het wil. Het is alleen in gevaar als de oppositie, lees: D66 en de kleine christelijke partijen, besluit cultuur en sport te laten vallen. Want: mocht het kabinet bijvoorbeeld overgaan tot draconische maatregelen tegen het demonstratierecht, of mocht het de mensenrechten van andersgelovigen nog verder willen inperken, kan het christelijk-liberale deel van het parlement dat alleen tegenhouden door het Kabinet te laten vallen. En dan krijgen cultuur en sport voor jaren een hoger BTW-tarief. Want de wet is er dan al, waar dat in staat. Beloftes gelden niet meer.

Omdat D66 en Klein-Christelijk hebben beloofd om hoe dan ook de nieuwe belastingwet niet weg te stemmen in de Eerste Kamer, komt die wet er dus, mét de BTW-verhoging op sport, boeken en theaterkaartjes. D66 en Klein-Christelijk vertrouwen op de belofte van het Kabinet dat de BTW op cultuur en sport na vaststelling van de wet uit die wet wordt gehaald. Twee beloftes dus, en wie die breekt kan rekenen op afrekening bij de vervroegde verkiezingen die dan komen. Recente ervaring leert dat dat niet gunstig uitpakt voor klein-christelijk en D66. Als de regering een belofte breekt ‘uit landsbelang’ pakt dat altijd gunstig uit voor rechts. 

Blessing in disguise 

Het Kabinet houdt zich bovendien alleen aan de belofte, als er dekking is gevonden voor de dikke 1 miljard euro die het Kabinet Schoof?Wilders dan nog tekort komt. Die dekking komt nu dus ook op het bordje van die klein-christelijke oppositie en D66 te liggen. Minister van Financiën Heinen heeft hen tot probleemeigenaar gepromoveerd.

En het kabinet moet dus nog in functie zijn, want eenmaal naar huis gestuurd kan het deze aangenomen wet niet meer veranderen. Het opschorten van de belastingwet tot na nieuwe verkiezingen en een eindeloze formatie zou het land in chaos storten.  Na de deal, dus vanaf 1 januari 2025, gaat de belastingdienst en elke andere economische partij aan de slag om de nieuwe regels in te voeren.

Dat het Kabinet Wilders!Schoof? de oppositie tegemoet komt, is in het beste geval een blessing in disguise. Een korte tegenvaller voor ze, misschien. Het doel van Wilders is om, net als zijn autocratische vrienden in de VS en Hongarije, het parlement zo min mogelijk speelruimte te geven. Dat is even mislukt met de crisiswet over de asielopvang. Het lijkt nu dus mislukt met de BTW-maatregel. 

De werkelijkheid is toch anders: alle ballen liggen bij de oppositie. Die is tot minimaal februari vleugellam. Tenzij de BTW omhoog gaat. 

Appreciate this article!

Happy with this story? Show your appreciation with a small contribution! That's how you help keep independent cultural journalism alive. (If you don't see a button below, use this link: donation!)

Donate smoothly
Donate

Why donate?

We are convinced that good investigative journalism and expert background information are essential for a healthy cultural sector. There is not always space and time for that. Culture Press does want to provide that space and time, and keep it accessible to everyone for FREE! Whether you are rich, or poor. Thanks to donations From readers like you, we can continue to exist. This is how Culture Press has existed since 2009!

You can also become a member, then turn your one-off donation into lasting support!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wijbrand Schaap

Cultural journalist since 1996. Worked as theatre critic, columnist and reporter for Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool and regional newspapers through Associated Press Services. Interviews for TheaterMaker, Theatererkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcast maker, likes to experiment with new media. Culture Press is called the brainchild I gave birth to in 2009. Life partner of Suzanne Brink roommate of Edje, Fonzie and Rufus. Search and find me on Mastodon.View Author posts

Small Membership
175 / 12 Months
Especially for organisations with a turnover or grant of less than 250,000 per year.
No annoying banners
A premium newsletter
5 trial newsletter subscriptions
All our podcasts
Have your say on our policies
Insight into finances
Exclusive archives
Posting press releases yourself
Own mastodon account on our instance
Cultural Membership
360 / Year
For cultural organisations
No annoying banners
A premium newsletter
10 trial newsletter subscriptions
All our podcasts
Participate
Insight into finances
Exclusive archives
Posting press releases yourself
Own mastodon account on our instance
Collaboration
Private Membership
50 / Year
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Have your say on our policies
Insight into finances
Exclusive archives
Own mastodon account on our instance
en_GBEnglish (UK)