Laat je verrassen en inspireren door persoonlijke verhalen
met een lach en een traan.
Delft, donderdag 15 mei – Het is bijna zover! Op dinsdag 27 mei om 19.30 uur opent de 14e editie van het Delft Fringe Festival met een feestelijke avond in Theater de Veste. Met 30 artiesten dit jaar op het festivalprogramma tot en met 8 juni is er heel wat te kiezen. Laat je op hét podiumkunstenfestival voor aanstormend talent verrassen en inspireren door zeer persoonlijke verhalen met een lach en een traan. Je kunt de actuele thema’s en maatschappelijke impact proeven. Geniet van cabaret tot dans, van muziek tot theater en alles daartussenin. Je vindt Delft Fringe Festival overal in de stad, in een oude sigarenfabriek, een eeuwenoud molenaarshuis of een Delfts blauw fabriek. Mis het niet!
Kaarten zijn te koop via delftfringefestival.nl.
Feestelijke opening
Tijdens de opening krijg je drie spraakmakende en veelbelovende voorstellingen te zien, waaronder van de winnaar van de Delft Fringe Festival Publieksprijs 2024: theatercollectief Dystopia. Zij gaan in TIME SOON op zoek naar zingeving in een wereld waarin de dood niet langer vanzelfsprekend is. In Cornflakes, No Pornflakes duikt Collectief Teder in de opmerkelijke geschiedenis van ontbijticoon Kellogg’s. Een voorstelling die de grenzen van het bespreekbare opzoekt en de impact van seksuele taboes blootlegt. In SIRA3 neemt de van oorsprong Syrische choreografe Lilian Kafa je in een prachtige duodansvoorstelling mee in de ervaring van burn-out en ongezonde stress. De sneak preview van deze voorstelling tijdens de Open Studio’s op 12 april liet de toeschouwers al reikhalzend uitkijken naar meer.
De diepte in met Fringe Talks
Dit jaar is hotspot The Social Hub ons nieuwe festivalhart. Het is dé plek waar je na een voorstelling nog even napraat en ervaringen met elkaar deelt of vertrekt voor de dagelijkse Canal- en Fringe Tours. Ook zijn hier de Fringe Talks die dieper ingaan op actuele thema’s in het programma. Op zondag 1 juni ontdek je in Fringe Talk: een kijkje achter de schermen de verhalen achter de voorstellingen. De makers vertellen over hun inspiratie, uitdagingen en doelen. In Fringe Talk: onbeperkt toegankelijk gaan we op vrijdag 6 juni met een aantal instellingen en nieuwe makers in gesprek over inclusiviteit in de podiumkunsten.
Maatschappelijke impact
Dit jaar staan thema’s als sterfelijkheid, behoefte aan verbinding, eenzaamheid, identiteit, adoptie, jeugdzorg, sociale normen en huiselijk geweld in de voorstellingen centraal. De sterke maatschappelijke betrokkenheid zal je zal ontroeren, verwonderen en vermaken.
Het programma biedt ook een verscheidenheid aan culturen. Naast Lilian Kafa danst in SIRA3 de jonge performer en choreograaf Yadhira De León Matos uit de Dominicaanse Republiek. In De Lucht en Ik maakt Femke Lucia geadopteerd zijn invoelbaar en stelt het menselijke aspect hiervan centraal. Zij is geboren in Bogota, Colombia, en verwerkt haar persoonlijke ervaring in een magische realiteit. De Stilte Die We Delen is een intieme poëtische voorstelling waarin de Surinaams-Nederlandse multidisciplinaire maker Nicchelle Buyne haar persoonlijke zoektocht naar haar oma tastbaar maakt.
Krijg je er al zin in? De toekomst speelt op Delft Fringe Festival van 27 mei tot 8 juni.