Aller au contenu

Le vrai théâtre est comme l'orage et le cappuccino : irrésistiblement sublime, dit Adelheid Roosen sur #tf2010.

‘Het is bijvoorbeeld een wondermooi iets, dat mijn lichaam elke dag opnieuw, een zelfde gretige verlangen vertoont naar een keigoeie kappoetzjino. Dat elke 24 uur de lust om te ‘willen proeven’, in mij word geboren en mij opnieuw wil treffen. En daar hoef ik nix voor te doen, dat verlangen sleurt mij onder de douche en speeksel begint te schuimen langs mijn tong, omdat mijn hersens een beeld creëren van een kraag opgeklopte melk die overgoten gaat worden met heet donker extract.

Is dat iets dat ik heb geleerd, of ben ik daarmee geboren…?’

We hebben de speech er maar even bijgepakt, al is dit verhaal een beetje minder indrukwekkend als je Adelheid Roosens eigen acteren er niet bij ziet. En hoort. Bij de opening van Het theaterfestival van Nederland en Vlaanderen presenteerde zij het juryrapport en ruimde daarbij vooral plaats en tijd in voor het presenteren van haar eigen novum: De Wijkjury. Een twaalftal vrouwen uit Amsterdamse wijken, veelal van Niet Nederlandse komaf, al zat er enkele Zeeuws Vlaamse bij. Hier is het lijstje, zoals zij het voorlas toen de dames zich tussen het publiek in de zaal toonden:

Ferdousi – Van Bangladesh via de Bijlmer naar de Indische Buurt

Lina – Van Libanon naar Oud-West

Ram – Van Paramaribo naar de Riouwstraat

Nina – Verliet Griekenland voor Osdorp

Suna en Meriym – Wortels van Adena en Kayseri naar Bos&Lommer

Josta – Die roeide van Suriname naar Geuzenveld

Nooriah – Eindigde op Plein ‘44/’45 (Slotermeer) vanuit Afghanistan

Blanka – Van Tjechie via Engeland naar het Oosterpark

Irena – Van Slowakije naar de Niasstraat

Michelle – Van Zeeuws Vlaanderen naar het Westerpark

Hafida en Doretta vliegen morgen van Rabat en Padova terug naar huis naar Amsterdam.

Het was een jury waar ze trots op was, al bleek het ook best wel eens moeilijk geweest te zijn. Wij kunnen ons daar alles bij voorstellen. Immers: met Adelheid Roosen kom je nergens als je niet ook eens een keer tegen haar flamboyante persoonlijkheid bent opgebotst.

De hele speech staat hier: TF Jury 2010

Wijbrand Schaap

Journaliste culturel depuis 1996. A travaillé comme critique de théâtre, chroniqueur et reporter pour Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool et des journaux régionaux par l'intermédiaire d'Associated Press Services. Interviews pour TheaterMaker, Theatererkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Auteur de podcasts, il aime expérimenter les nouveaux médias. Culture Press est l'enfant que j'ai mis au monde en 2009. Partenaire de vie de Suzanne Brink Colocataire d'Edje, Fonzie et Rufus. Cherche et trouve-moi sur Mastodon.Voir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5 / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18 / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36 / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais