Aller au contenu

La 23e édition de l'IDFA s'ouvre avec des rubans jaunes et le documentaire State of the Stars.

Als u een dezer dagen iemand een geel lintje zit dragen is dat bedoeld als protest tegen de bezuinigingen op kunst en cultuur. Zoals te verwachten viel trok Ally Derks, directeur van het International Documentary Filmfestival Amsterdam, in haar toespraak bij de opening van de 23e editie van het filmevenement flink van leer tegen de dreigende aanslag op de kunsten. Kunst is geen elitespeeltje, maar de ziel van samenleving. Kunst is overal, niet alleen in de operahuizen, maar ook in boeken en op billboards, in mode en in de liedjes die je hoort op straat. In navolging van acties in Italië riep Derks gisteravond in het Tuschinski theater op tot het dragen van het gele lintje.

L'état des étoiles

Kunst is leven. Om die stelling te illustreren kwam de openingsfilm Stand van de sterren precies op het goede moment. Deze documentaire die ons laat meeleven met de beslommeringen van een arme familie in de Indonesische hoofdstad Jakarta is de afronding van een drieluik dat filmmaker Leonard Retel Helmrich begon in 2001. Zijn beweeglijke, lyrische camerastijl is al veel geprezen.
Belangrijkste hoofdpersoon in dit derde deel is het tienermeisje Tari, dat er door haar kritische oom Bakti en grootmoeder Rumidjah voortdurend aan wordt herinnerd dat zij moet slagen waar de anderen faalden. Mokkend hoort ze het aan, maar lijkt meer geïnteresseerd in vriendjes en de nieuwste mobiele telefoon dan in een studie aan de universiteit. Tot de lankmoedige Bakti er niet meer tegen kan.
Ook nu weer slaagt Retel Helmrich erin om de chaos en hartslag van het leven als het ware in een ononderbroken stroom van beelden te vangen. Het is een film die je opzuigt, die niet bang is voor ongegeneerd mooie beelden maar die ook verrassend veel humor heeft. Juist het inzoomen op details maakt deze ploeterende familie universeel en herkenbaar. Als documentaire de kunst is van het vertellen van ware verhalen, dan is Stand van de sterren een prachtig voorbeeld.

3 commentaires sur “23e IDFA opent met gele lintjes en de documentaire Stand van de sterren”

  1. We willen dit introduceren in Zeeland, Dinsdag hebben we een cultuursymposium over festivals en bezuinigingen namelijk. We willen iedereen bij binnenkomst zo’n lintje geven. Dus hoe zien ze eruit?

Les commentaires sont fermés.

Leo Bankersen

Leo Bankersen écrit sur le cinéma depuis Chinatown et La nuit des morts-vivants. A longtemps travaillé en tant que journaliste cinématographique indépendant pour le GPD. Il est aujourd'hui, entre autres, l'un des collaborateurs réguliers de De Filmkrant. Aime rompre une lance pour les films pour enfants, les documentaires et les films de pays non occidentaux. Autres spécialités : les questions numériques et l'éducation cinématographique.Voir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5€ / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais