Aller au contenu

Lettre de Jet : "hélas, le beurre de cacahuète".

De vorige staatssecretaris van Cultuur, Halbe Zijlstra, heeft zijn draconische bezuinigingen in beton gegoten. De korting van 35 tot veertig procent op het budget van orkesten, toneelgezelschappen en een aantal musea is wet geworden. De nieuwe minister van Cultuur, PvdA’ster Jet Bussemaker, kan daar helemaal geen iota aan veranderen. En als ze al zou willen: de architect van de bezuinigingen die zij moet toelaten zit als fractieleider van de regeringspartner in de kamer. No chance dat hij zal toestaan dat zijn beleid de prullenbak in verdwijnt.

Vandaar dus une lettre van een PvdA-minister, met daarin de antwoorden die ze moet geven op de tientallen kamervragen die aan haar zijn gesteld, over het beleid van haar voorganger. En in die antwoorden dus geen enkele hoop op verandering. De toon is heel misschien iets vriendelijker, maar na twee keer overlezen bleef ook van die hoopvolle verwachting ook niets over. Het is ‘Helaas Pindakaas’ wat de klok slaat.

Vraagt de kamer bijvoorbeeld naar de mogelijkheid om het Rijksmuseum Twenthe te redden, is het antwoord even kil als VVD-achtig:

“Er zijn keuzes gemaakt, waardoor enkele musea subsidie hebben ontvangen voor beheer en behoud van de collectie op de huidige locatie. Aldus kunnen ook dergelijke instellingen worden meegenomen in de besluitvorming over het nieuwe museale stelsel. Niets verhindert deze instellingen om vooruitlopend op het besluit over het nieuwe stelsel hun positie te verbeteren door andere financiers of samenwerkingspartners te zoeken.”

Te lezen als: zoek het zelf maar uit, we willen een kleine overheid, te beginnen bij de kunsten, en dus is het Petje Pietamientje all over. Stiekem zijn de beide regeringspartijen dolblij met de kaalslag in de cultuursector. De adviezen van de Raad voor Cultuur en de grotere fondsen worden integraal overgenomen, op een enkele uitzondering na die al eerder was afgesproken. De cultuurkaart wordt een beetje gered, met eenmalig 6 ton uit het budget van het Nederland Rusland-jaar (wat ons dus een gascontract gaat kosten), waarna de CJP het vervolgens ook zelf kan gaan uitzoeken.

Geheel in stijl van Halbe Zijlstra verklaart hare Excellentie Jet Bussemaker vervolgens ook nog dat de filmwereld wordt ondersteund omdat de BTW op bioscoopkaartjes niet omhoog gaat. Koekje, deeg. Met gemalen pinda’s.

De hele brief van de PvdA-minister kunt u hier lezen:

Cliquer pour accéder à kamerbrief-met-vragen-en-antwoorden-over-de-brief-besluiten-culturele-basisinfrastructuur-2013-2016.pdf

Wijbrand Schaap

Journaliste culturel depuis 1996. A travaillé comme critique de théâtre, chroniqueur et reporter pour Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool et des journaux régionaux par l'intermédiaire d'Associated Press Services. Interviews pour TheaterMaker, Theatererkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Auteur de podcasts, il aime expérimenter les nouveaux médias. Culture Press est l'enfant que j'ai mis au monde en 2009. Partenaire de vie de Suzanne Brink Colocataire d'Edje, Fonzie et Rufus. Cherche et trouve-moi sur Mastodon.Voir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5€ / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais