Aller au contenu

Festival de Kylián. 8 façons de rester au top en tant que chorégraphe

Jiří Kylián ne participe pas au festival de Hollande. Il a son propre festival. Le petit théâtre Korzo a accueilli pendant dix jours des œuvres intimes du grand chorégraphe. Variées et toujours aussi impressionnantes. L'année prochaine, cela fera 45 ans que Kylián est chorégraphe. Comment faites-vous pour continuer à vous produire au sommet du monde aussi longtemps ? 

Een jong ogende Jiří Kylián spreekt een tjokvolle zaal toe. Bescheiden, charmant, met een kwinkslag en stijlvol gekleed. Hij sluit het naar hem vernoemde festival af met het programma KYLWORKS: Anonymous, 14’20” et Birth-Day. Aan de hand van het festival 8 antwoorden hoe je als choreograaf op hoog niveau kan blijven presteren.

1. détermination dans les gènes

Het helpt als minstens een van je ouders iets bereikt heeft. In Jiřís geval maakte zijn vader carrière als bankier en was zijn moeder op jonge leeftijd succesvol als danseres. Kylián lijkt een autenthieke, grootsdenkende dadendrang te bezitten.

[Tweet "Jiří Kylián: van bankierszoon tot dansicoon"]

2. l'amour du métier

De drie verschillende werken van KYLWORKS verraadden elk een toewijding van de maker voor zijn werk en voor zijn dansers. Zoals een ouder een kind met een deken toestopt: alles voltooid en volmaakt.

3. maintenir une vision

Bij NDT had Jiří al snel aandacht voor jonge talenten. Dit resulteerde in NDT 2. Hetzelfde gold voor oudere dansers: NDT 3 deed hen stralen. ‘All ages dance’ is een visie die Kylián blijft volgen. Daarnaast ziet hij deze levensloop van dans als nietig onderdeel van een groter universum. Verwondering overvalt je daarom in het duet 14’20’’. Een totale en verstillende schoonheid van twee dansers die als hemellichamen afsterven.

4. travailler avec une muse

Gebruik een muze klinkt minder aardig. Het is al ellendig genoeg voor muzen om zichzelf geheel te geven en later weer ingeruild te worden. Kylián blijft echter trouw aan zijn enige muze en levenspartner: Sabine Kupferberg. Ook in Anonymous et Jour de naissance blijkt waarom: de danseres, ooit door John Cranko geadviseerd beter actrice te worden, oogt onveranderd natuurlijk en vult het toneel met haar aanwezigheid.

5. Suis la via dolorosa

Genoeg choreografen geven er na verloop van tijd de brui aan. Onvoldoende succes, een andere baan die lonkt. Volhouden in moeilijke tijden maakt je sterker, is Kyliáns overtuiging. ‘It’s not been honey-tasting all the time’, aldus de choreograaf.

6. Derrière chaque succès artistique se cache un chef d'entreprise.

Twee woorden. Carel Birnie.

7. combiner la création et la gestion

Balanchine, Graham, Cranko. Het kan je als groot choreograaf helpen om artistiek leiding te geven aan een gezelschap. Het completeert je, of geeft juist afleiding.

8. garde le sens de l'humour

Op portretfoto’s zie je Jiří met een masker in de hand. Hij heeft iets te verbergen, of wil niet al te serieus overkomen. In het hoffelijke Jour de naissance gaan de komediant en het kind in Kylián geheel los. De pietluttigheid van relaties en het effect van ouder worden brengt hij minutieus in beeld.

Werk van Kylián is voorlopig niet te zien bij NDT. Wel viert Introdans Ensemble voor de Jeugd in oktober haar 25-jarig bestaan met een Kylián-programma. Wie meer over de choreograaf wil weten kan het boek One of a Kind kopen dat tijdens het Kylián Festival gelanceerd werd.

 

6 commentaires sur “Kylián Festival. 8 manieren waarop je als choreograaf aan de top blijft”

Les commentaires sont fermés.

Ruben Brugman

écrire l'ex-danseurVoir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5€ / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais