Aller au contenu

Les pensées comme carburant pour les voyages dans l'espace

Aucun acteur n'est visible dans l'auditorium du Théâtre de Veste à Delft. Juste une maison dont les murs et le toit sont en tissu transparent. Elle peut accueillir trente personnes. Sur les murs de la salle qui l'entoure, des images projetées passent à une vitesse tourbillonnante. C'est fascinant : d'habitude, lorsque tu es dans une maison, les murs te ferment à l'environnement, mais cette fois-ci, ils donnent en fait une vue sur un monde aussi grand et beau que tu n'en connaîtras jamais dans la vie ordinaire.

‘Mijn huis, de rest van de wereld en daarbuiten’ heet de installatie van beeldend theatermaakster Judith Nab. Vier jaar werkte ze in Leiden, Zürich, Almere en Frankfurt met kinderen en wetenschappers. Ze liet hen vertellen over het heelal, de diepste diepten van de zee en het binnenste van de aardbol, kortom, over onderwerpen zonder grens, onderwerpen die voor een groot deel onbekend zijn. Met het materiaal dat dit project opleverde, maakte ze een theaterinstallatie voor kinderen (8+), maar nadrukkelijk ook voor volwassenen. Tekeningen, animaties, video-opnames, diaprojecties, muziek, geluid en interviews zijn naadloos gecombineerd en nemen de toeschouwer op in een overweldigend universum. En alsof dat nog niet genoeg is, heeft Judith Nab onder dezelfde titel een boek samengesteld, met daarin nog meer teksten en tekeningen dan in de voorstelling te zien zijn.

Het is fantastisch te ontdekken dat de kinderen en wetenschappers met dezelfde verbeeldingskracht praten over gebieden waartoe de mens nog nooit heeft kunnen doordringen. Beide groepen tonen het vermogen vrij te denken, anders dan normaal, niet gebonden aan de beperkingen van wat alledaags, logisch en volgens de regels is. Natuurlijk wordt de fantasie van wetenschappers gestuurd door hun vakkennis, maar als ze niet konden speculeren en dromen, zouden ze niet veel verder komen met hun wetenschap.

scenefoto's van de instalatie 'Mijn huis, de rest van de wereld en daarbuiten', van Judith Nab. Er werd ook een boek bij gemaakt.

En het blijkt dat de fantasieën van kinderen vaak verrassend aansluiten op wat in de werkelijke wereld wordt ontdekt. Ze bedenken een capsule waarmee mensen in de diepzee kunnen afdalen. Daar komen ze de meest fantastische zeebewoners tegen. In werkelijkheid dalen we inderdaad steeds dieper in de oceanen. Het leven dat we daar ontdekken is minstens zo bizar als wat de kinderen vrij in hun fantasie hebben laten opkomen. De natuur is net zo vindingrijk en onuitputtelijk als onze dromen.

Diep in de oceaan is het volstrekt donker. Nou, dan bedenken we toch gewoon vissen met lampjes. Die blijken dus werkelijk te bestaan. En ze lijken met hun scharnierende ledematen ook nog op de geavanceerde technologische toestellen die de mens ontwikkeld heeft.

Een jongen fantaseert dat hij de ruimte in vliegt met zijn gedachten als brandstof. Wie weet wat voor geniale oplossing er ooit nog eens uit zo’n fantasie voortkomt voor het energievraagstuk.

Als je de zaal verlaat, brand je van verlangen zelf ook je fantasie zo ver uit te laten waaieren. De mens doet voortdurend zijn best meer te weten te komen. Maar stel je voor dat we alles wisten! Ontdekkingen kunnen dan niet meer worden gedaan. En de fantasie zou dan leven als een dier in gevangenschap. Zou het ooit zover komen? Dat is het enige dat ik me niet kan voorstellen. We zullen altijd dromen. Je weet nooit van tevoren wat je droomt. Dus alles weten zullen we nooit. Ontdekkingen houden nooit op.

Bon à savoir

Theater De Veste, Delft, 8 t/m 20 juni

Meer informatie: www.judithnab.nl

Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel

Maarten Baanders

Journaliste artistique free-lance au Leidsch Dagblad. Jusqu'en juin 2012, employée du marketing et des relations publiques au LAKtheater de Leiden.Voir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5€ / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais