Aller au contenu

La saison des prix s'est ouverte en beauté : critique sur la liste des finalistes Prix de littérature ECI 2016.

De jury van de ECI Literatuurprijs heeft met een eigenzinnige keuze voor de shortlist kritiek over zich afgeroepen. Met de keuze voor Connie Palmen met Tu dis, Bert Natter met Golberg, Marja Pruis met Zachte riten, Tonnus Oosterhoff met Op de rok van het universum, Arnon Grunberg met Moedervlekken en Martin Michael Driessen met Rivieren gaat de jury voorbij aan grote namen, onder wie Tommy Wieringa, Jan Siebelink, Mensje van Keulen en K. Schippers. Ook het lovend ontvangen debuut Il fond van Lize Spit, het maatschappelijk geëngageerde boek Een woord een woord van Frank Westerman en de ingetogen roman Quand l'hiver est terminé van Thomas Verbogt, die wel op de shortlist van de Libris Literatuurprijs stond, komen niet op de shortlist voor.

De jury van de ECI Literatuurprijs lijkt met deze selectie te focussen op het kunstenaarschap: vrijwel alle boeken die erop staan, gaan over het leven van een schrijver of kunstenaar. Die weinig maatschappelijk bewogen keuze kon meteen op kritiek rekenen, net als het feit dat de genomineerde Marja Pruis als recensente van De Groene Amsterdammer een directe collega is van jurylid Joost de Vries. Ook het feit dat er geen enkele Belgische schrijver doordrong tot de eindstrijd, werd kritisch besproken.

Dioraphte: jongerenprijs voor Ernest van der Kwast

Le roman De ijsmakers van Ernest van der Kwast heeft ondertussen de Dioraphte Literatour Prijs 2016 gewonnen, de prijs die door jongeren wordt toegekend aan het beste boek. De jury noemde het ‘een unieke roman over familie en volwassenwording die zindert van de sensualiteit, glinstert van hartstochtelijkheid en die een positief migratieverhaal vertelt’. Van der Kwast mocht een cheque van 15.000 euro in ontvangst nemen. De publieksprijs ging naar Waar het licht is van Jennifer Niven, en Aleid van Eekelen-Benders, die deze roman naar het Nederlands vertaalde, mocht de prijs voor de beste vertaling in ontvangst nemen.

De uitreiking van de Dioraphte-prijzen is het begin van Literatour, een Boekenweek voor jongeren, van 17 t/m 25 september. Dit jaar bezoeken 170 auteurs in totaal 140 scholen voor gesprekken over hun favoriete literatuur en de leeslijsten op school. Voor het eerst is er dit jaar ook een speciaal geschenk geschreven door Mirjam Mous, Alex Boogers en Helen Vreeswijk. Net als het traditionele Boekenweekgeschenk wordt 3Pak, zoals het geschenk is getiteld, cadeau gedaan door boekwinkels en bibliotheken.

niven

Film by the Sea: Beste boekverfilming

De prijs voor de beste boekverfilming is toegekend aan Publieke Werken, de verfilming van de roman van Thomas Rosenboom. De Parel voor de Beste Boekverfilming 2016 werd uitgereikt op festival Film by the Sea aan regisseur Joram Lürsen, auteur Thomas Rosenboom en scenarioschrijver Frank Ketelaar. Publieke Werken versloeg De helleveeg (naar de roman van A.F.Th. van der Heijden), Knielen op een bed violen (een roman van Jan Siebelink), Au-delà du sommeil, gebaseerd op de roman Ne dors plus jamais van Willem Frederik Hermans en Schone handen, een thriller van René Appel.

Bon à savoir

De winnaar van de ECI Literatuurprijs wordt op 10 november bekendgemaakt.

A Quattro Mani

Le photographe Marc Brester et le journaliste Vivian de Gier savent lire et écrire l'un avec l'autre - littéralement. En tant que partenaires de crime, ils parcourent le monde pour divers médias, pour des critiques de la meilleure littérature et des entretiens personnels avec les écrivains qui comptent. En avance sur les troupes et au-delà de l'illusion du jour.Voir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5€ / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais