Skip to content

Prize season opened in style: critique on shortlist ECI Literature Prize 2016

De jury van de ECI Literatuurprijs heeft met een eigenzinnige keuze voor de shortlist kritiek over zich afgeroepen. Met de keuze voor Connie Palmen met You say, Bert Natter met Golberg, Marja Pruis met Zachte riten, Tonnus Oosterhoff met Op de rok van het universum, Arnon Grunberg met Moedervlekken en Martin Michael Driessen met Rivieren gaat de jury voorbij aan grote namen, onder wie Tommy Wieringa, Jan Siebelink, Mensje van Keulen en K. Schippers. Ook het lovend ontvangen debuut It melts van Lize Spit, het maatschappelijk geëngageerde boek A word a word van Frank Westerman en de ingetogen roman When winter is over van Thomas Verbogt, die wel op de shortlist van de Libris Literatuurprijs stond, komen niet op de shortlist voor.

De jury van de ECI Literatuurprijs lijkt met deze selectie te focussen op het kunstenaarschap: vrijwel alle boeken die erop staan, gaan over het leven van een schrijver of kunstenaar. Die weinig maatschappelijk bewogen keuze kon meteen op kritiek rekenen, net als het feit dat de genomineerde Marja Pruis als recensente van De Groene Amsterdammer een directe collega is van jurylid Joost de Vries. Ook het feit dat er geen enkele Belgische schrijver doordrong tot de eindstrijd, werd kritisch besproken.

Dioraphte: youth award for Ernest van der Kwast

The novel De ijsmakers van Ernest van der Kwast heeft ondertussen de Dioraphte Literatour Prijs 2016 gewonnen, de prijs die door jongeren wordt toegekend aan het beste boek. De jury noemde het ‘een unieke roman over familie en volwassenwording die zindert van de sensualiteit, glinstert van hartstochtelijkheid en die een positief migratieverhaal vertelt’. Van der Kwast mocht een cheque van 15.000 euro in ontvangst nemen. De publieksprijs ging naar Waar het licht is van Jennifer Niven, en Aleid van Eekelen-Benders, die deze roman naar het Nederlands vertaalde, mocht de prijs voor de beste vertaling in ontvangst nemen.

De uitreiking van de Dioraphte-prijzen is het begin van Literatour, een Boekenweek voor jongeren, van 17 t/m 25 september. Dit jaar bezoeken 170 auteurs in totaal 140 scholen voor gesprekken over hun favoriete literatuur en de leeslijsten op school. Voor het eerst is er dit jaar ook een speciaal geschenk geschreven door Mirjam Mous, Alex Boogers en Helen Vreeswijk. Net als het traditionele Boekenweekgeschenk wordt 3Pak, zoals het geschenk is getiteld, cadeau gedaan door boekwinkels en bibliotheken.

niven

Film by the Sea: best book adaptation

De prijs voor de beste boekverfilming is toegekend aan Publieke Werken, de verfilming van de roman van Thomas Rosenboom. De Parel voor de Beste Boekverfilming 2016 werd uitgereikt op festival Film by the Sea aan regisseur Joram Lürsen, auteur Thomas Rosenboom en scenarioschrijver Frank Ketelaar. Publieke Werken versloeg De helleveeg (naar de roman van A.F.Th. van der Heijden), Kneeling on a bed of pansies (een roman van Jan Siebelink), Beyond Sleep, gebaseerd op de roman Never sleep again van Willem Frederik Hermans en Schone handen, een thriller van René Appel.

Good to know

De winnaar van de ECI Literatuurprijs wordt op 10 november bekendgemaakt.

A Quattro Mani

Photographer Marc Brester and journalist Vivian de Gier can read and write with each other - literally. As partners in crime, they travel the world for various media, for reviews of the finest literature and personal interviews with the writers who matter. Ahead of the troops and beyond the delusion of the day.View Author posts

Small Membership
175€ / 12 Maanden
Especially for organisations with a turnover or grant of less than 250,000 per year.
No annoying banners
A premium newsletter
5 trial newsletter subscriptions
All our podcasts
Have your say on our policies
Insight into finances
Exclusive archives
Posting press releases yourself
Own mastodon account on our instance
Large Membership
360€ / Jaar
Voor culturele organisaties
No annoying banners
A premium newsletter
10 trial newsletter subscriptions
All our podcasts
Participate
Insight into finances
Exclusive archives
Posting press releases yourself
Own mastodon account on our instance
Collaboration
Private Membership
50€ / Jaar
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Have your say on our policies
Insight into finances
Exclusive archives
Own mastodon account on our instance
en_GBEnglish (UK)