De van de ECI Literatuurprijs heeft met een eigenzinnige keuze voor de shortlist over zich afgeroepen. Met de keuze voor  met Jij zegt het, Bert Natter met Golberg, Marja Pruis met Zachte riten, Tonnus Oosterhoff met Op de rok van het universum, Arnon Grunberg met Moedervlekken en Martin Michael Driessen met Rivieren gaat de jury voorbij aan grote namen, onder wie , Jan Siebelink, Mensje van Keulen en K. Schippers. Ook het lovend ontvangen debuut Het smelt van Lize Spit, het maatschappelijk geëngageerde boek Een woord een woord van Frank Westerman en de ingetogen roman Als de winter voorbij is van Thomas Verbogt, die wel op de shortlist van de Libris Literatuurprijs stond, komen niet op de shortlist voor.

Beste lezer: Donaties zijn welkom!
A Quattro Mani Je kunt dit verhaal gratis lezen. Dat kan dankzij donaties van lezers. Je mag helemaal zelf bepalen wat dit verhaal je waard is.
Beloon de schrijver!

Waardeer dit verhaal!

We maken je donatie rechtstreeks aan de auteur over!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De jury van de ECI Literatuurprijs lijkt met deze selectie te focussen op het kunstenaarschap: vrijwel alle boeken die erop staan, gaan over het leven van een schrijver of kunstenaar. Die weinig maatschappelijk bewogen keuze kon meteen op kritiek rekenen, net als het feit dat de genomineerde Marja Pruis als recensente van De Groene Amsterdammer een directe collega is van jurylid Joost de Vries. Ook het feit dat er geen enkele Belgische schrijver doordrong tot de eindstrijd, werd kritisch besproken.

Dioraphte: jongerenprijs voor Ernest van der Kwast

De roman De ijsmakers van Ernest van der Kwast heeft ondertussen de Dioraphte Literatour 2016 gewonnen, de prijs die door wordt toegekend aan het beste boek. De jury noemde het ‘een unieke roman over familie en volwassenwording die zindert van de sensualiteit, glinstert van hartstochtelijkheid en die een positief migratieverhaal vertelt’. Van der Kwast mocht een cheque van 15.000 euro in ontvangst nemen. De publieksprijs ging naar Waar het is van Jennifer Niven, en Aleid van Eekelen-Benders, die deze roman naar het Nederlands vertaalde, mocht de prijs voor de beste vertaling in ontvangst nemen.

De uitreiking van de Dioraphte-prijzen is het begin van Literatour, een Boekenweek voor jongeren, van 17 t/m 25 september. Dit jaar bezoeken 170 auteurs in totaal 140 scholen voor gesprekken over hun favoriete literatuur en de leeslijsten op school. Voor het eerst is er dit jaar ook een speciaal geschenk geschreven door Mirjam Mous, Alex Boogers en Helen Vreeswijk. Net als het traditionele Boekenweekgeschenk wordt 3Pak, zoals het geschenk is getiteld, cadeau gedaan door boekwinkels en bibliotheken.

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

niven

Film by the Sea: Beste

De prijs voor de beste boekverfilming is toegekend aan Publieke Werken, de verfilming van de roman van Thomas Rosenboom. De Parel voor de Beste Boekverfilming 2016 werd uitgereikt op Film by the Sea aan regisseur Joram Lürsen, auteur Thomas Rosenboom en scenarioschrijver Frank Ketelaar. Publieke Werken versloeg De helleveeg (naar de roman van A.F.Th. van der Heijden), Knielen op een bed violen (een roman van Jan Siebelink), Beyond Sleep, gebaseerd op de roman Nooit meer slapen van Willem Frederik Hermans en Schone handen, een van René Appel.

Foto bovenaan:
Nog steeds. Waardeer de auteur!
Onafhankelijke cultuurjournalistiek is nog steeds nodig. Wij doen het al elf jaar, met succes, dankzij donaties! Bepaal dus zelf wat dit verhaal je waard is en doneer!

Waardeer dit verhaal!

We maken je donatie rechtstreeks aan de auteur over!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Goed om te weten

De winnaar van de ECI Literatuurprijs wordt op 10 november bekendgemaakt.

Scroll naar top