Meteen naar de inhoud

Prijzenseizoen geopend in stijl: kritiek op shortlist ECI Literatuurprijs 2016

De jury van de ECI Literatuurprijs heeft met een eigenzinnige keuze voor de shortlist kritiek over zich afgeroepen. Met de keuze voor Connie Palmen met Jij zegt het, Bert Natter met Golberg, Marja Pruis met Zachte riten, Tonnus Oosterhoff met Op de rok van het universum, Arnon Grunberg met Moedervlekken en Martin Michael Driessen met Rivieren gaat de jury voorbij aan grote namen, onder wie Tommy Wieringa, Jan Siebelink, Mensje van Keulen en K. Schippers. Ook het lovend ontvangen debuut Het smelt van Lize Spit, het maatschappelijk geëngageerde boek Een woord een woord van Frank Westerman en de ingetogen roman Als de winter voorbij is van Thomas Verbogt, die wel op de shortlist van de Libris Literatuurprijs stond, komen niet op de shortlist voor.

De jury van de ECI Literatuurprijs lijkt met deze selectie te focussen op het kunstenaarschap: vrijwel alle boeken die erop staan, gaan over het leven van een schrijver of kunstenaar. Die weinig maatschappelijk bewogen keuze kon meteen op kritiek rekenen, net als het feit dat de genomineerde Marja Pruis als recensente van De Groene Amsterdammer een directe collega is van jurylid Joost de Vries. Ook het feit dat er geen enkele Belgische schrijver doordrong tot de eindstrijd, werd kritisch besproken.

Dioraphte: jongerenprijs voor Ernest van der Kwast

De roman De ijsmakers van Ernest van der Kwast heeft ondertussen de Dioraphte Literatour Prijs 2016 gewonnen, de prijs die door jongeren wordt toegekend aan het beste boek. De jury noemde het ‘een unieke roman over familie en volwassenwording die zindert van de sensualiteit, glinstert van hartstochtelijkheid en die een positief migratieverhaal vertelt’. Van der Kwast mocht een cheque van 15.000 euro in ontvangst nemen. De publieksprijs ging naar Waar het licht is van Jennifer Niven, en Aleid van Eekelen-Benders, die deze roman naar het Nederlands vertaalde, mocht de prijs voor de beste vertaling in ontvangst nemen.

De uitreiking van de Dioraphte-prijzen is het begin van Literatour, een Boekenweek voor jongeren, van 17 t/m 25 september. Dit jaar bezoeken 170 auteurs in totaal 140 scholen voor gesprekken over hun favoriete literatuur en de leeslijsten op school. Voor het eerst is er dit jaar ook een speciaal geschenk geschreven door Mirjam Mous, Alex Boogers en Helen Vreeswijk. Net als het traditionele Boekenweekgeschenk wordt 3Pak, zoals het geschenk is getiteld, cadeau gedaan door boekwinkels en bibliotheken.

niven

Film by the Sea: Beste boekverfilming

De prijs voor de beste boekverfilming is toegekend aan Publieke Werken, de verfilming van de roman van Thomas Rosenboom. De Parel voor de Beste Boekverfilming 2016 werd uitgereikt op festival Film by the Sea aan regisseur Joram Lürsen, auteur Thomas Rosenboom en scenarioschrijver Frank Ketelaar. Publieke Werken versloeg De helleveeg (naar de roman van A.F.Th. van der Heijden), Knielen op een bed violen (een roman van Jan Siebelink), Beyond Sleep, gebaseerd op de roman Nooit meer slapen van Willem Frederik Hermans en Schone handen, een thriller van René Appel.

Goed om te weten

De winnaar van de ECI Literatuurprijs wordt op 10 november bekendgemaakt.

A Quattro Mani

Fotograaf Marc Brester en journalist Vivian de Gier kunnen met elkaar lezen en schrijven – letterlijk. Als partners in crime reizen ze voor diverse media de wereld over, voor recensies van de mooiste literatuur en persoonlijke interviews met de schrijvers die ertoe doen. Voor de troepen uit en voorbij de waan van de dag.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands