De jury van de ECI Literatuurprijs heeft met een eigenzinnige keuze voor de shortlist kritiek over zich afgeroepen. Met de keuze voor Connie Palmen met Jij zegt het, Bert Natter met Golberg, Marja Pruis met Zachte riten, Tonnus Oosterhoff met Op de rok van het universum, Arnon Grunberg met Moedervlekken en Martin Michael Driessen met Rivieren gaat de jury voorbij aan grote namen, onder wie Tommy Wieringa, Jan Siebelink, Mensje van Keulen en K. Schippers. Ook het lovend ontvangen debuut Het smelt van Lize Spit, het maatschappelijk geëngageerde boek Een woord een woord van Frank Westerman en de ingetogen roman Als de winter voorbij is van Thomas Verbogt, die wel op de shortlist van de Libris Literatuurprijs stond, komen niet op de shortlist voor.

A Quattro Mani

Beste lezer!

Dankzij gulle donaties van lezers konden we tot nu toe verhalen zoals dit blijven brengen. Bepaal zelf wat dit verhaal van A Quattro Mani je waard is. Je donatie is zeer welkom! Zo blijven we bestaan.
Doneer hier

Waardeer dit verhaal!

Met een donatie laat je je waardering blijken voor het werk van deze auteur.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De jury van de ECI Literatuurprijs lijkt met deze selectie te focussen op het kunstenaarschap: vrijwel alle boeken die erop staan, gaan over het leven van een schrijver of kunstenaar. Die weinig maatschappelijk bewogen keuze kon meteen op kritiek rekenen, net als het feit dat de genomineerde Marja Pruis als recensente van De Groene Amsterdammer een directe collega is van jurylid Joost de Vries. Ook het feit dat er geen enkele Belgische schrijver doordrong tot de eindstrijd, werd kritisch besproken.

Dioraphte: jongerenprijs voor Ernest van der Kwast

De roman De ijsmakers van Ernest van der Kwast heeft ondertussen de Dioraphte Literatour Prijs 2016 gewonnen, de prijs die door jongeren wordt toegekend aan het beste boek. De jury noemde het ‘een unieke roman over familie en volwassenwording die zindert van de sensualiteit, glinstert van hartstochtelijkheid en die een positief migratieverhaal vertelt’. Van der Kwast mocht een cheque van 15.000 euro in ontvangst nemen. De publieksprijs ging naar Waar het licht is van Jennifer Niven, en Aleid van Eekelen-Benders, die deze roman naar het Nederlands vertaalde, mocht de prijs voor de beste vertaling in ontvangst nemen.

De uitreiking van de Dioraphte-prijzen is het begin van Literatour, een Boekenweek voor jongeren, van 17 t/m 25 september. Dit jaar bezoeken 170 auteurs in totaal 140 scholen voor gesprekken over hun favoriete literatuur en de leeslijsten op school. Voor het eerst is er dit jaar ook een speciaal geschenk geschreven door Mirjam Mous, Alex Boogers en Helen Vreeswijk. Net als het traditionele Boekenweekgeschenk wordt 3Pak, zoals het geschenk is getiteld, cadeau gedaan door boekwinkels en bibliotheken.

Voor je verder leest...

Inmiddels zijn al bijna 300 mensen met een hart voor kunst lid. We groeien snel! Alleen dankzij onze leden kunnen we dit soort verhalen blijven vertellen.

Word ook lid, door HIER te klikken!

niven

Film by the Sea: Beste boekverfilming

De prijs voor de beste boekverfilming is toegekend aan Publieke Werken, de verfilming van de roman van Thomas Rosenboom. De Parel voor de Beste Boekverfilming 2016 werd uitgereikt op festival Film by the Sea aan regisseur Joram Lürsen, auteur Thomas Rosenboom en scenarioschrijver Frank Ketelaar. Publieke Werken versloeg De helleveeg (naar de roman van A.F.Th. van der Heijden), Knielen op een bed violen (een roman van Jan Siebelink), Beyond Sleep, gebaseerd op de roman Nooit meer slapen van Willem Frederik Hermans en Schone handen, een thriller van René Appel.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login
Goed om te weten

De winnaar van de ECI Literatuurprijs wordt op 10 november bekendgemaakt.

Waardeer dit verhaal!

Met een donatie laat je je waardering blijken voor het werk van deze auteur.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.