Aller au contenu

5 raisons d'éviter (ou non) la collection d'hiver de Theatre Kikker

Vanaf zes december toont theater Kikker een week lang een bloemlezing van wat er zo al rondloopt aan talentvolle en diverse jonge theatermakers. Wij blikten alvast vooruit op deze Collection d'hiver. Hannah Roelofs, zelf net boven de 30, doet een vijftal waarschuwingen uitgaan voor mensen die ouder zijn dan 29 jaar.

1. Les vingtenaires !

‘Dit is de generatie die zijn of haar hele leven van papa en mama heeft gehoord dat zij van hun leven kunnen maken wat ze willen en nu wordt geconfronteerd met de realiteit van het echte leven.’ Zegt programmeur Jolie Vreeburg.

Maar wat nou als je geen twintiger meer bent? Waarom zou je dan gaan kijken naar voorstellingen met een vermoedelijk hoog ‘help de wereld is ingewikkeld’ karakter? Omdat het van alle tijden is? Omdat ik stiekem benieuwd ben wat deze generatie beweegt? Omdat ik heimelijk nieuwsgierig ben in wat voor theatrale vormen zij haar zoektocht verpakt?

2. Le mur, le mur ! Quel mur ?

In de performance ‘Being Singular Plural’ worden twee mensen op adembenemende wijze een, zo gaan ze in elkaar op. Dat klinkt nu al als een love it or hate it voorstelling die benauwend is, maar bevrijdend kan worden. Eva Line de Boer zet in ‘ Dit gebeurt allemaal tegelijk’ de wereld als een poppenkast neer en hoe letterlijk zou Sanne Verkaaik worden in de mythe ‘Terugkeer van de muur’? De Muur viel in 1989 beste Millenials. En sindsdien is de wereld alleen maar beter gaan functioneren. Toch? Niets om jullie mooie, rimpelloze, hoofdjes in het theater over te breken. Waarom zouden we eigenlijk uberhaubt nog naar het theater?

brooke-ridge-and-taylor

3. Attrape-les par le p*ssy

‘Macho Macho’ van Igor Vrebac is een onderzoek naar al die verschillende rollen en beelden waar de man van nu aan moet voldoen. Twee dagen later staat Birgit Welink met ‘#1 Let me be your hero, baby’, op het podium, waarin de rol van de vrouwelijke, handelende, held wordt onderzocht. Aangezien homo’s in Nederland veilig over straat kunnen en vrouwen precies evenveel verdienen als mannen zijn dit soort voorstellingen over gender en gendertroubles hopeloos uit de mode. Blijf thuis en kijk ‘The bold en the Beautiful’ waar een man een man is en een vrouw een vrouw.

4 Tu n'es plus sur le vrai banc de Jolie

Normaal sleept programmeur Vreeburg haar hele huisraad naar het theater voor de talkshow ‘Chez Jolie’. Dit jaar houdt ze het voor gezien. Haar vrienden zijn geen twintig meer en hebben geen tijd meer om met busjes te rijden, dus wordt er een kringloopwinkelinterieur ingezet. Die interessante nagesprekken met de makers en gasten kan nooit meer wat worden nu Jolie zich geen zorgen meer hoeft te maken over wijnvlekken op haar eigen bank en zich helemaal kan concentreren op de gasten.

keep-calm-and-go-to-utrecht-jpg

5. Utrecht, c'est où ?

Geen klassiek repertoiretoneel te vinden deze hele week in Kikker, ook geen grote namen of hoge prijzen en ook al geen urenlange marathonvoorstellingen. Tel daarbij op dat Utrecht buitengewoon slecht bereikbaar is vanuit de rest van het land, dan kun je maar een conclusie trekken…

Op de Wintercollectie vertoeven zou zo maar eens een paar hartverwarmende dagen kunnen opleveren. Brr.

 

Hannah Roelofs

Dramaturge, coach en discours et élève professeur d'anglais.Voir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5€ / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais