Aller au contenu

In Memoriam Mika Vainio 1963-2017 : la musique électronique perd un pionnier de l'ultra-minimalisme animé.

Dinsdag 12 april 2017 overleed de Finse pionier in de avant-garde elektronische muziek Mika Vainio. Hij werd 53 jaar oud. Volgens Finse media overleed Vainio bij een ongeval op vakantie in Frankrijk.

Choc

Mika Vainio geldt als lichtend voorbeeld en inspiratiebron. Veel artiesten uit de elektronische muziekwereld zijn dan ook met stomheid geslagen en reageren op médias sociaux vol ongeloof en verdriet op het overlijdensbericht.

Mike Harding en Jon Wozencroft van Touch schrijven: “We zijn verbijsterd te horen dat Mika Vaino overleden is. Het was een eer met hem te hebben mogen werken. Al onze gedachten zijn met zijn vrienden en familie.”

Une dure réalité

In Vainio’s oeuvre valt een uiterst fijnzinnig gevoel op voor de harde en emotionele realiteit van pure klank. Dat is niet te missen in zijn technoïde noise en industriële soundscapes. Ook zijn subtiel gemanipuleerde drone ambient en hamerende beats staan er bol van. En dwars daar doorheen zoeken de puurste, splijtende sinustonen een veilig heenkomen.

Deze stijl brengt Vainio als eerste. Hij diept deze uit door vergaand te minimalismeren. Het liefst trouwens weinig meer dan een toon op 50Hz, de frequentie van wisselstroom. Allengs weet hij zijn muziek bovendien te bezwangeren met emotionele zeggingskracht die ver voorbij de techniek gaat. Hardware-instrumenten wel te verstaan trouwens, want Vainio’s werk is een toonbeeld van zijn hartgrondige afkeer van computers.

Éponge

Het is niet meteen minimalisme dat de klok slaat voor Vainio. Als tiener woont hij in Turku en brengt hij zijn vrije avonden meestal door in de plaatselijke muziekbibliotheek. Vainio zuigt als een spons zowel Alvin Lucier en Gordon Mumma als The Stooges, John Coltrane en Captain Beefheart op. Via Kraftwerk en Devo komt hij op het elektronische spoor van industrial acts als Cabaret Voltaire en Throbbing Gristle. Hoewel Vainio zelf in eerste instantie drumt in punk bands, gaat hij ook raves organiseren en experimenteert hij met performance art-achtige noiseconcerten.

L'ultra-miminalisme

Met Ilpo Väisänen en Sami Salo vormt Vainio in 1993 het trio Pan Sonic (in het begin bekend als Panasonic, maar die naam wordt aangepast na druk van het elektronicamerk). In 1996 vertrekt Salo. Vainio en Väisänen gaan daarna door als duo dat zich bekwaamt in het samenbrengen van de zakelijke hardheid van industrial en doffe loomheid zoals bekend van reggae en dub.

In 1994 richt Vainio samen met Tommi Grönlund het label Sähkö op. De platen die daarop verschijnen worden gekenmerkt door straf ultra-minimalisme.

Collaborations

Vainio’s discografie is enorm. Hij brengt releases uit onder zijn eigen naam en als onder andere Ø en Philus. Vainio’s werk kwam uit op Säkhö, maar ook bij veel andere labels, waaronder het eerder genoemde Touch en ook Editions MEGO en Raster-Noton.

Raster-Noton gedenkt Vainio donderdag: “Beste Mika, los van de immense muzikale impact die je op ons gehad hebt – we zullen jou nooit vergeten”.

Mika Vainio werkt vaak samen met andere artiesten, ook buiten Pan Sonic. Zo verschijnt werk met Joachim Nordwall, Charlemagne Palestine en met Merzbow. Ook maakt Vainio platen met Fennesz en Franck Vigroux. Met Sunn O)))’s Stephen O’Malley brengt Vainio als ÄÄNIPÄÄ een album uit. Daarop laten de twee een dramatisch en massief geluid horen. Dat resoneert groots in holle ruimten. Fysieke impact van geluiden speelt daarbij een belangrijke rol. In al deze aspecten valt de trefzekere hand van Vainio moeiteloos te herkennen.

Ce qui est vraiment nécessaire

Vainio’s werk is er geen ‘van het weglaten’. Hij zet slechts die geluiden op het tabula rasa zonder welke er echt geen compositie zou zijn. Precies daarmee is Vainio inspirator voor een brede waaier aan artiesten: van Carsten Nicolai, BJ Nilsen en Carl Michael von Hausswolff tot Emptyset, Zeno van den Broek en Gábor Lázár, die net als hijzelf deed, optreden in clubs, op nieuwe muziekfestivals en in musea. Deze voorhoede verliest met het overlijden van Mika Vainio een van de belangrijkste en meest bezielde vaandeldragers.

Sven Schlijper-Karssenberg

Pose son oreille sur des endroits qu'il ne connaît pas encore dans le son d'aujourd'hui. Il rédige le catalogue raisonné de l'œuvre de l'artiste suédois Leif Elggren, est membre du conseil d'administration d'Unsounds et programme la musique au festival GOGBOT. Ses essais sur l'art sonore ont été publiés par Pietro Riparbelli, Michael Esposito, Niels Lyhnne Løkkegaard et John Duncan.Voir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5€ / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais