Aller au contenu

Nouveau single : Queens of the Stone Age collent avec de la sueur sexy

In Nederland is deze donderdagmiddag zonovergoten. Kleren plakken aan lijven. Hotpants alom. Jongens trekken in parkjes hun shirts uit. Deze middag ploft de nieuwe single van de Queens of the Stone Age op YouTube. The Way You Used to Do is zweterig en heet.

Plaidoyer réglé

Queens of the Stone Age verrassen niet. Nergens voor nodig. De band is grand cru du rock. Naar de aankomende plaat – Villians – wordt al maanden reikhalzend uitgekeken. Het pleit is beslecht: dat wordt hét rockmoment van dit jaar. Nieuwe vrienden maken andere bandjes maar. De schare aanhangers is groot genoeg voor megazalen en een headline-positie op festivals. Meer, jonger, nieuw: het hoeft allemaal niet. Geen concessies of compromissen; einde bericht.

SEXY

De nieuwe single is één en al SEXY. Maar dan wel van de soort waarbij de laatste letter faal-knippert als op een aftands motel in de woestijn rond de Amerikaans-Mexicaanse grens. The Way You Used to Do is zo’n song waarmee Robert Rodriguez wel raad zou weten. Sleaze and dirt dus. Hete lijven die krioelen en kronkelen. Veel drank en hormonen bovendien. En op de jukebox draait deze single, compleet grijs gespeeld en onder het vuil overuren.

Rode konen

De melodie van twee noten sleept en schmiert. Ergens tussen Black Sabbath en ZZ Top grijpt de sexy swing moddervet bij de kladden. Net zoals met de vele oorwurm-singles die Queens of the Stone Age al eerder afleverden. Je mondhoeken krullen omhoog; de hartslag jakkert naar standje ‘attack’ en de konen kleuren rood.

Gravel

Josh Homme’s stem lijkt nog steeds gedolven uit de gravelpit waar ook de ondergrond voor Roland Garros vandaan komt. Dus: zongebruind roestbruin-rood, stoffig en grofkorrelig. Tegelijk: lekker los in de Elvis-heupen en zwaar als een ronkende boogie van een motorbende op Harleys. Plus: de band dendert onder de bezielende productieleiding van Mark Ronson als een heavy soul-monster. Onweerstaanbaar.

Bon à savoir
Queens of the Stone Age spelen op 12 november in ZiggoDome, Amsterdam. De nieuwe LP Villians verschijnt op 25 augustus in meerdere vinyl edities en op cd.

Sven Schlijper-Karssenberg

Pose son oreille sur des endroits qu'il ne connaît pas encore dans le son d'aujourd'hui. Il rédige le catalogue raisonné de l'œuvre de l'artiste suédois Leif Elggren, est membre du conseil d'administration d'Unsounds et programme la musique au festival GOGBOT. Ses essais sur l'art sonore ont été publiés par Pietro Riparbelli, Michael Esposito, Niels Lyhnne Løkkegaard et John Duncan.Voir les messages de l'auteur

Petites adhésions
175€ / 12 Maanden
Surtout pour les organisations dont le chiffre d'affaires ou la subvention est inférieur à 250 000 par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
5 abonnements d'essai à la lettre d'information
Tous nos podcasts
Donne ton avis sur nos politiques
Connaître les finances de l'entreprise
Archives exclusives
Publie toi-même des communiqués de presse
Propre compte mastodonte sur notre instance
Nombreux membres
360€ / Jaar
Voor culturele organisaties
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
10 abonnements d'essai à la lettre d'information
Tous nos podcasts
Participe
Connaître les finances de l'entreprise
Archives exclusives
Publie toi-même des communiqués de presse
Propre compte mastodonte sur notre instance
Collaboration
Adhésion privée
50€ / Jaar
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Donne ton avis sur nos politiques
Connaître les finances de l'entreprise
Archives exclusives
Propre compte mastodonte sur notre instance
fr_FRFrançais