Aller au contenu

Toutes les balles à Cuijk. Pourquoi c'est vraiment une bonne idée que les Pays-Bas aient une capitale de la culture chaque année.

Wat zou het mooi zijn wanneer Zutphen volgend jaar Culturele Hoofdstad van Nederland zou zijn, als trotse vertegenwoordiger van zichzelf en dankzij een stevige impuls vanuit haar ommeland: de provincie Gelderland. Kunnen ze gelijk de uitzichtloze situatie van het lokale theater aanpakken, kunnen ook de kids uit de buitenwijk naar hiphop in een echte zaal en weet iedereen in Nederland dat Zutphen ertoe doet. Het jaar daarna is de eer aan Goes, en probeert Zeeland als provincie zich sterk te maken voor een jaar dat nog mooier is. Nog een jaar later is Saba aan de beurt. Of Cuijk.

De provinciale overheden in Nederland hebben op dit moment niets met kunst en cultuur. Bij alle beleidsherzieningen en bezuinigingen van de afgelopen jaren zijn ze er gewoon tussenuit geknepen. Een uitgebreid onderzoek van het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie Amateurkunst heeft dat definitief aangetoond. Er is hier en daar wat aandacht voor cultuureducatie op basisscholen, en soms is daar gedoe over, maar ook de culturele professionals hebben feitelijk geen idee wat er in de provinciale hoofden omgaat.

Het LKCA vroeg hen naar hun kennis en verlanglijstjes en van de 339 respondenten beantwoordde gemiddeld de helft of minder alle vragen. Veel gaven het tussentijds op, blijkt uit het eerlijke onderzoek.

L'argent

Donderdag 14 februari 2019 komen de professionals en de provinciale bestuurders bij elkaar in Apeldoorn, om te kijken of ze iets aan elkaar gaan hebben. Het zal daarbij opnieuw veel gaan over algemeenheden, omdat dat nu eenmaal de taak is van provincies: ver van de mensen af staan. Tenzij er opeens een sloot geld op je afkomt, zoals dat in Brabant is gebeurd. Dat een regionale overheid belangrijk is, staat vast, zeker ook bij het coördineren van cultuureducatie over tientallen basisscholen in vaak kleine gemeenten, maar er zou meer mogelijk moeten zijn.

En daar komt dus die landelijke competitie om de hoek kijken. Mijn droom. Elk jaar krijgt een andere provincie de taak om een stad uit te roepen tot Culturele Hoofdstad van Nederland. Dat betekent dat je als stad elke twaalf jaar kans maakt om de competitie te winnen van je buursteden in dezelfde provincie. Bidbooks, plannen, ambities: eerst bepaalt de provincie welke stad het wordt, en dan komt er een berg geld vanuit Den Haag naar je toe. Zutphen kan investeren in kunst en cultuur en zorgen voor dingen die op nationale schaal blijvende impact hebben.

Vision culturelle

Grootste voordeel van een en ander is natuurlijk dat lokale overheden nu eens echt gaan kijken naar hun eigen cultuur. De duizend pagina’s aan regionale cultuurvisies, die nu door de leden van de Raad voor Cultuur worden doorgespit, worden dan een stukje minder vrijblijvend. Het gaat immers om concrete doelen, waarop we je gaan afrekenen. Wil je investeren in een nieuwe opzet van je schouwburg, zoals Deventer wilde, zul je als overheid, lokaal en regionaal, ook moeten uitleggen hoe je die ambitieuze plannen duurzaam gaat maken voor langer dan tot de volgende verkiezingen.

Engste risico is dat de lokale culturele bouwwoede er alleen maar door gestimuleerd wordt. Lokale overheden doen nu immers nog steeds niets anders dan investeren in culturele bakstenen, waarna de kunstenaars die er iets willen laten zien naar de ‘markt’ verwezen worden. Een markt die niet op deze frisse aanwas zat te wachten, met alle negatieve gevolgen van dien. Misschien kunnen we dat risico ondervangen door de regel in te voeren dat van het geld voor de Nationale Culturele Hoofdstad geen cent in vastgoed mag worden gestoken, maar alles in makers en publiek.

Dat zou eens een fris idee zijn.

Wijbrand Schaap

Journaliste culturel depuis 1996. A travaillé comme critique de théâtre, chroniqueur et reporter pour Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool et des journaux régionaux par l'intermédiaire d'Associated Press Services. Interviews pour TheaterMaker, Theatererkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Auteur de podcasts, il aime expérimenter les nouveaux médias. Culture Press est l'enfant que j'ai mis au monde en 2009. Partenaire de vie de Suzanne Brink Colocataire d'Edje, Fonzie et Rufus. Cherche et trouve-moi sur Mastodon.Voir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5€ / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais