Het is geen 50 miljard, zoals in Duitsland, maar het is meer dan niks: de steunmaatregelen die Minister Ingrid van Engelshoven vandaag heeft afgekondigd voor de zwaar getroffen culturele sector. En, wie weet, biedt dit openingen een paar dingen na deze crisis eens helemaal anders te gaan doen. Zo is het prachtig dat de rijksmusea even geen huur hoeven te betalen (drie maanden), maar kun je ook voorstellen om dat gedoe met vestzakken en broekzakken hierna om te gooien. Waarom subsidieer je als overheid een instelling die vervolgens een aanzienlijk deel van die subsidie weer rechtstreeks retour afzender doet, maar dan aan een ander loket, namelijk de vastgoedafdeling/rijksgebouwendienst, of wie daar ook rijk van wordt.
Nu ja, het is maar een dingetje. Mooi voor nu natuurlijk dat het Rijk zelf even niet moeilijk gaat doen over of je je wel aan je subsidievoorwaarden houdt. Geld voor het derde kwartaal wordt alvast overgemaakt, zodat openstaande rekeningen kunnen worden betaald, ook aan freelancers en zzp’ers. Waarvoor dank, mede namens heel veel vakgenoten.
Verboden of niet?
Verder zijn er nog wel wat vragen. Zo is voor veel instellingen helemaal niet duidelijk of hun activiteiten nu verboden zijn tot 1 juni, of dat ze – bij dicht blijven na 6 april – in gebreke zijn. Heeft met de haast van het vorige decreet te maken, omdat toen alleen vergunningsplichtige evenementen onder de ban vielen. Lastig als je wilt afgelasten, maar geen wettelijke grond hebt, dan ben je namelijk verplicht alle kosten te voldoen en mogelijk zelfs schadevergoedingen te betalen. Minister Ingrid van Engelshoven zegt nu toe dat daar op uiterlijk 31 maart 2020 duidelijkheid over komt. Dat is alvast fijn voor kleinere galeries en kunstgebouwtjes, waar maar een paar mensen binnen kunnen. Voor de grotere gelegenheden is het lastiger.
Wanneer blaas je bijvoorbeeld een popfestival af en wat doe je met de al verkochte kaartjes? De minister roept nu burgers op om zo mogelijk niet geld terug te gaan vragen. Want, voor alle duidelijkheid, daar heeft iedere burger wel recht op. Kaartje gekocht, dat is een overeenkomst, en als er niet geleverd wordt, is de overeenkomst ontbonden en moet het geld terug. Sinds 1 januari van dit jaar gelukkig ook inclusief de soms absurd hoge ‘servicekosten’. Allemaal te vinden in de – op 1 januari van dit jaar vernieuwde – algemene bezoekersvoorwaarden.
Interne mail VNPF
Maar nu is er dus stront aan de knikker. Coulance van bezoekers, daar kun je om vragen, maar je mag het niet afdwingen, dat beseft de sector zelf ook. Zijn vouchers dan de oplossing? De minister zegt dat ze dit gaat onderzoeken. Uit een interne mail van de Vereniging van Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF), die we te zien kregen, stuurt de popsector er nu op aan om tot 1 juni even niets terug te betalen of nieuwe data te beloven aan klanten die hun geld terug willen, ook al is dat om te storten in een potje voor noodlijdende sessiemuzikanten.
Met deze interne afspraak hoopt de sector als één blok te kunnen optreden, en sterk te staan wanneer de overheid nog met aanvullende maatregelen komt, zoals de door de minister genoemde voucher. Ze zal daarbij rekening moeten houden met de mogelijkheid dat zaken niet te verplaatsen zijn, artiesten niet meer voorhanden, of de bezoeker simpelweg niet kan of wil. Wie moeilijk wil doen, en als bezoeker in zijn recht wil staan, kan dus met een eenvoudige eis om zijn geld terug te krijgen de hele popsector om zeep helpen. Diegene kan dan de geschiedenis ingaan als ‘Krent 0’.
Lees hier het hele persbericht van de minister:
De huur van rijksgesubsidieerde musea wordt met drie maanden opgeschort. Hiermee wordt hen financiële ruimte geboden ten tijde van de coronacrisis. De maatregel is onderdeel van een aanvullend pakket voor de cultuur- en creatieve sector, waarover minister Van Engelshoven (Cultuur) vandaag een brief aan de Tweede Kamer stuurde. De coronacrisis heeft grote gevolgen voor de culturele en creatieve sector, nu ook deze voor een groot deel tot stilstand zijn gekomen. Naast het eerder aangekondigde kabinetsbrede pakket voor bedrijven en ondernemers, waar ook organisaties en zzp‘ers uit de cultuursector aanspraak op kunnen maken, worden daarom een aantal specifieke maatregelen genomen. Deze moeten ervoor zorgen dat banen behouden blijven, instellingen niet omvallen en er hulp geboden kan worden bij acute problemen.
Samen met vertegenwoordigers uit de cultuur- en creatieve sector, rijkscultuurfondsen, gemeenten en provincies is gekeken naar een passend pakket dat tegemoetkomt aan de noden. Minister Van Engelshoven: ‘’Het culturele leven is voor een groot deel tot stilstand gekomen. Zo hebben musea, theaters en monumenten hun deuren gesloten, maar ook filmproducenten, architecten en fotografen krijgen minder opdrachten. Dat is een gemis voor ons, voor het publiek. Maar ook een forse klap voor de sector. Daarom bieden we hulp voor acute problemen die ontstaan door de coronacrisis.’’
Door niet eenduidige communicatie vanuit het kabinet is er in deze sector onrust ontstaan over duur van de afgekondigde maatregelen. Dinsdag 31 maart zal het kabinet nieuwe besluiten nemen over de periode na 6 april. Hiermee zal er ook duidelijkheid komen voor de culturele- en creatieve sector.
Huur rijksgesubsidieerde musea opgeschort
Om rijksgesubsidieerde musea op de korte termijn meer financiële ruimte te geven is met het Rijksvastgoedbedrijf afgesproken om de musea die hun panden huren van het Rijksvastgoedbedrijf een huuropschorting van drie maanden te geven. Dat betekent dat zij op een later moment hun huur kunnen voldoen. Tevens worden gemeenten en provincies opgeroepen om dit voorbeeld te volgen en te onderzoeken hoe zij instellingen tegemoet kunnen komen in de betaling van huur.
Subsidies worden vooruitbetaald en lopen door
Minister Van Engelshoven regelt verder dat culturele instellingen die vallen onder de zogeheten ‘basisinfrastructuur’, wanneer gewenst nu al subsidiegeld overgemaakt krijgen dat ze normaal gesproken pas in het derde kwartaal van dit jaar zouden ontvangen. Door dit geld eerder vrij te maken komen voor deze instellingen meer liquide middelen beschikbaar, waardoor ze bijvoorbeeld hun verplichtingen aan freelancers en zzp’ers kunnen nakomen. Ook gemeenten kijken of ze op deze manier om kunnen gaan met voorschotten.
Daarnaast laat het ministerie van OCW haar subsidies doorlopen. Deze worden niet gekort wanneer blijkt dat voorgenomen prestaties niet worden gehaald vanwege het coronacrisis. Ook de rijkscultuurfondsen, gemeenten en provincies volgen deze maatregel. Voor projectsubsidies en gesubsidieerde activiteiten geldt hetzelfde.
Verkochte toegangskaarten
Momenteel wordt er in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Volksgezondheid gekeken hoe de terugbetaling van gekochte kaartjes in de cultuur- en evenementensector vormgegeven kan worden. Specifiek het idee van terugbetaling in de vorm van vouchers wordt hierbij uitgewerkt. Minister Van Engelshoven roept het publiek op om de culturele en creatieve sector te steunen door niet meteen geld terug te vragen voor gekochte kaartjes en steun te betuigen – bijvoorbeeld door vriend van een filmhuis, een muziekgezelschap of een theater te worden.
Aansluiting kabinetsbrede maatregelen
Op de regelingen uit het kabinetsbrede maatregelenpakket dat vorige week werd gepresenteerd kunnen cultuurinstellingen aanspraak maken. Het gaat dan onder meer om werktijdverkorting voor werknemers en werkgevers, extra ondersteuning voor zzp’ers en belastingmaatregelen. De vandaag bekendgemaakte maatregelen zijn daar een aanvulling op, specifiek voor de cultuursector.
Verder maakt een Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS) onderdeel uit van de kabinetsbrede maatregelen. Het ministerie van Economische Zaken opent zo’n voorziening bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Hiervan kan het culturele en creatieve veld onder voorwaarden gebruik maken. Kleine bedrijven uit het culturele en creatieve veld kunnen een aanvraag indienen van € 4.000,- voor geleden schade als gevolg van het coronavirus. Deze voorziening opent op maandag 30 maart. |
|
|
|