Aller au contenu

Bien sûr, lorsqu'il s'agit de racisme institutionnel, de discrimination et d'exclusion, il ne s'agit pas de sentiments, comme vous l'avez prétendu cette semaine, mais de faits, Monsieur Rutte.

Tu as déjà lu ici messages gratuits. Alors rejoins Culture Press dès maintenant. Nous avons plus de 400 membres fidèles. Des personnes impliquées dans les arts, qui y travaillent, qui définissent des politiques. Des personnes qui apprécient une vision indépendante du journalisme artistique. Tout comme toi.

Rejoins-nous! Pour que Culture Press continue à fonctionner !

Geachte premier Rutte, Beste Mark,

We hebben elkaar al eens ontmoet. Voor u een ontmoeting uit velen, dus u zult het zich vast niet herinneren. We hebben namelijk niets gemeen, niet wat politieke kleur of huidskleur betreft, niet wat betreft onze sociaal economische klasse, niet wat betreft ons nest, niet ons gender, lengte en mogelijk andere onderscheidende kenmerken: veel NIET dus. En toch bent u ook van mij, mijn premier, mijn uit de democratische rechtsstaat geboren leider.

Ik luister naar u omdat dat moet, niet altijd omdat ik dat wil. Soms luister ik naar u en denk ik: ja hier maakt hij een punt, en ik luister naar u ook als u eigenlijk géén punt heeft. Eigenlijk kunt u het bijna nooit goed doen. Dat is nu eenmaal de last die u draagt met zo’n politieke verantwoordelijkheid.

Feiten

In de afgelopen jaren heeft u zich weinig uitgelaten over institutioneel racisme, discriminatie en uitsluiting, ik was blij dat u dat afgelopen week wel deed. We hoeven hier geen wetten voor te maken, zo stelt u, want we hebben artikel 1 en de instituten die zouden moeten bijdrage aan het tegengaan van dit alles. We hebben U en als u zich openlijk uitspreekt tegen alle vormen van oppressie, dan moeten we dus luisteren, of we dit nu leuk vinden of niet. Dat is nu eenmaal de macht die u als bestuurder heeft. U kunt iets agenderen, belangrijk maken, herhalen naar binnen en naar buiten.

Wanneer het over institutioneel racisme, discriminatie en uitsluiting gaat, dan zijn dat natuurlijk niet gevoelens, zoals u deze week claimde, maar feiten. Juist omdat u als geen ander zou moeten weten (alleen al door in de Tweede Kamer rond te kijken) dat de instituten zijn gebouwd door en voor het ‘ons’ dat daar oververtegenwoordigd is. Een ons dat wel veel op u lijkt in politieke kleur en in huidskleur, in gender, in sociaal economische klasse en mogelijk andere gelijkmakers, veel WEL dus. Kort samengevat: Onbeperkt, Wit, Hetero, Man, Welgesteld en Hoogopgeleid. En toch bent u ook van mij, mijn premier, mijn uit de democratische rechtsstaat geboren leider.

Klokkenluiders

Het is uw politieke verantwoordelijkheid om uw macht in te zetten, daar waar de nood het hoogst is. U gaf een paar weken geleden aan dat de jongeren van zich moesten laten horen en dat hebben zij samen met anderen massaal gedaan. Nu is het uw kans om daar juist gehoor aan te geven, een podium te bieden, naast elkaar te staan en u uit te spreken, tegen al die vormen van uitsluiting die met dit systeem te maken hebben.

Dat gaat van het manen tot betere educatie op het gebied van het koloniale verleden tot het uitbannen van Zwarte Piet. En dat gaat ook over de wet die nu dreigt aangenomen te worden, om juist een instituut als de politie minder verantwoordelijk te houden voor het machtsmisbruik dat daar overduidelijk plaatsvindt. Hoeveel klokkenluiders hebben we nodig? En tegen de etnische profilering van de belastingdienst. Laat ze er niet mee wegkomen.  Spreek u niet één keer uit, spreek u altijd uit, spreek u niet selectief maar collectief uit. Want u bent ook van mij, mijn premier, mijn uit de democratische rechtsstaat geboren leider.

Bolkestein

Een leider waar ik later graag van zou willen zeggen, dat was er één om trots op te zijn! Een leider die begreep welke privileges, macht en verantwoordelijkheid hij had, die dit alles goed wist in te zetten tegen alle vormen van ongelijkheid. Een leider die wist tot de burgers te spreken en duidelijk te maken dat we in NEDERLAND naar onszelf durven te kijken, durven de hand in eigen boezem te steken, durven toe te geven, durven het gesprek aan te gaan, durven bewuster te worden en – in de woorden van Frits Bolkestein – DURVEN DIT MET LEF aan te pakken.

Een leider die Nederland beter heeft gemaakt voor de jongeren, die zich hebben laten horen. Hij heeft geluisterd, met ze gesproken, ze gehoord en gezien, ze een podium geboden, naast ze gestaan. Hun duidelijk gemaakt dat we altijd en overal met z’n allen blijvend werken aan een Nederland dat artikel 1 niet op papier maar in de samenleving laat gelden. Een leider die er ook voor mijn kinderen is. Een leider die het voor mijn kinderen en de generaties die volgen kan zeggen: “Ik heb het beter gemaakt.” Want u bent ook van mij, mijn premier, mijn uit de democratische rechtsstaat geboren leider.

Was getekend: Siela Ardjosemito-Jethoe

Props aan Mista Sweet die de opname bij @H3C wilde maken.

Siela Ardjosemito-Jethoe

Siela Ardjosemito-Jethoe est anthropologue culturelle, sociologue, cela fait maintenant 16 ans qu'elle travaille sur la diversité et l'inclusion à l'intersection de l'éducation, de la culture et du bien-être. Elle a son propre cabinet de formation et de conseil CtDu et réalise le podcast Diversity in Check avec sa famille, en plus de son travail de conseillère administrative sur la diversité et l'inclusion à l'Université de Leiden. En tant qu'auteur, elle est responsable du livre Diversity in Society (2020 et 2017), et a contribué à Unwritten Heritage (2017) et Superdiversity ! (2013). Elle écrit une chronique mensuelle à la Maison Sarnami et rédige des chroniques pour Culture Press.Voir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5€ / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais