Aller au contenu

Frascati et Plan Brabant sauvés grâce à la fourchette à pâtisserie Ingrid van Engelshoven #tkculture

Tu peux beaucoup blâmer le Coronavirus, mais la bonne nouvelle, c'est que depuis six bons mois, on parle enfin sérieusement d'art dans la Haye politique. Le débat sur le budget de la culture 2020 et le plan artistique 2020-2024 qui y est exposé a été remarquablement animé le lundi 23 novembre. Il a également produit de la substance.

Productiehuizen Frascati en Plan Brabant werden door de minister beloond voor hun degelijke werk om wegbezuiniging te voorkomen. Ze maakten een nieuw plan om samen een gat in het talentontwikkelingssysteem te vullen. Slim en vooral niet eerder vertoond. De minister gaat nu, zoals ze zei, ‘met een gebaksvorkje door de cultuurbegroting op zoek naar geld’ om de plannen ter waarde van 1,4 miljoen euro te kunnen honoreren.

Cueillette de cerises

Z’n redding op het laatste moment is niet heel uniek in de Nederlandse cultuurpolitiek. In dit geval was het wel goed om te merken dat eigenlijk iedereen – binnen de cultuursector en over de breedte van het politieke spectrum – ervoor was. Ook de VVD, die onder woordvoerder Zohair El Yassini het laatste jaar opvallend deskundig en mild is over de sector, al was die dan wel weer bang dat het cherrypicking – met of zonder gebaksvorkjes – wel erg bont zou worden. Hij kan gerust zijn: redding voor de twaalf instellingen die onder de zaaglijn vielen bij het Fonds Cultuurparticipatie gaat er niet van komen, ook al waren meerdere partijen genegen om er iets voor te gaan zoeken.

Een ander heikel punt waar nu iets aan gedaan wordt, is wat we eerder deze maand meldden: instellingen, vooral musea, die door hun gemeente gesteund werden door opschorting van de huur, zagen dat in mindering gebracht op hun noodsteun vanuit de overheid. Ingrid van Engelshoven heeft inmiddels met haar collega van Sociale Zaken geregeld dat die idiote regel verdwijnt. Het gaat ook op voor steun in de vorm van leningen door Cultuur+Ondernemen en andere rijksfondsen: die worden niet langer in de omzet meegerekend voor de bepaling van de hoogte van de NOW.

Les petits fabricants ne sont pas mieux lotis

Gemeentes die het geboden geld voor cultuurredding besluiten te besteden aan het verlagen van de parkeertarieven zijn overigens vrij om dat te doen. ‘Zo werkt de democratie’, stelde de minister, ‘maar een wethouder die dat doet kan wel een telefoontje van mij verwachten.’ Wij wachten even af hoeveel wethouders daarvan terugschrikken.

Zelfstandige makers waren het andere agendapunt. Zij vallen met kun kleine kunstpraktijk nogal eens buiten de boot voor de grotere coronasteun, en in de vernieuwde TOZO telt het inkomen van partners en eigen spaargeld mee. Dat kost veel kleine ondernemers in de kunstsector veel geld. Velen zijn genoodzaakt zich te laten omscholen. Daar refereerde de minister opvallend vaak aan. Feitelijk betekent dat, dat kunstenaars die niet nu al ergens onder de douche staan van de trickle-downsteun die naar grotere instellingen gaat, het zelf  moeten uitzoeken. Met hun partner, of hun huis.

Déprimant

Wat voor de kleine zelfstandige makers geldt, geldt voor meer dingen op de verlanglijsten van de sector. De kunstsector, en zeker ook de evenementensector moet gewoon net als iedereen in de rij staan voor steun. Ingrid van Engelshoven had geen enkele intentie om de cultuursector een uitzonderingsplek te geven, zoals dat onlangs wel in Duitsland is gebeurd. Dus: geen steun voor het nachtleven, maar mogelijk wel een keer goed kijken naar De Parade.

Over het verschil in behandeling tussen luchtvaart en cultuur, of bouwmarkten en cultuur, weinig hoopvols. Met het redden van Frascati en in ieder geval een Kamer die wel degelijk het belang van de sector inziet, is de meest deprimerende gebeurtenis van het jaar – het cultuurbegrotingsdebat – toch nog met een paar lichtpuntjes afgesloten.

Maar we gaan een heel erg zware tijd tegemoet.

Bon à savoir Bon à savoir
Wie alle tweets die we deze dag uitstuurden wil lezen: Dit is de hashtag. 

Wijbrand Schaap

Journaliste culturel depuis 1996. A travaillé comme critique de théâtre, chroniqueur et reporter pour Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool et des journaux régionaux par l'intermédiaire d'Associated Press Services. Interviews pour TheaterMaker, Theatererkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Auteur de podcasts, il aime expérimenter les nouveaux médias. Culture Press est l'enfant que j'ai mis au monde en 2009. Partenaire de vie de Suzanne Brink Colocataire d'Edje, Fonzie et Rufus. Cherche et trouve-moi sur Mastodon.Voir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5€ / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais