Aller au contenu

1 an de Corona in the City - Exposition extérieure et diffusion relais en ligne

Op zaterdag 15 mei 2021 is het precies één jaar geleden dat burgemeester Femke Halsema de digitale tentoonstelling Corona in de Stad van het Amsterdam Museum opende. Een digitale tentoonstelling over de gevolgen van het coronavirus op de stad Amsterdam en haar bewoners. Om stil te staan bij 1 jaar Corona in de Stad toont het Amsterdam Museum vanaf 15 mei een reizende buitenexpositie op de IJ-promenade in Amsterdam Noord en organiseert het museum online een live estafette-uitzending waarin inzenders en curatoren bijzondere inzendingen uitlichten.

Corona en ville

Ruim een jaar geleden begon de eerste lockdown en werd het leven van mensen in Nederland en Amsterdam radicaal anders. Het Amsterdam Museum besloot samen met diverse partners in de stad om de unieke tijdgeest te vatten voor de toekomst en opende op 15 mei 2020 een verbindende digitale tentoonstelling over corona: Corona in de Stad. In de nog steeds groeiende tentoonstelling, die te zien is via www.coronaindestad.nl, toont het Amsterdam Museum hoe mensen het coronavirus, de maatregelen en de anderhalve-metersamenleving beleven. Niet de beslissingen van bestuurders en experts omtrent het coronavirus maar juist het alledaagse leven staat in deze tentoonstelling van en voor Amsterdammers centraal. De digitale tentoonstelling Corona in de Stad, www.coronaindestad.nl is inmiddels bezocht door ruim 150.000 mensen.

Vanaf april 2020 konden Amsterdammers en liefhebbers van de stad hun ervaringen insturen. Bijna 3.000 foto’s, video’s, tekeningen, columns, magazines, brieven, gedichten en liederen zijn te zien in Corona in de Stad. Leuke, mooie en grappige inzendingen maar ook verdrietige, hartverwarmende en serieuze. Organisaties als Stadsdeel West, ZID Theater, Storytelling Centre, FOAM, de universiteit van Amsterdam, Paradiso en de vrijwilligerscentrale Amsterdam zijn bij het project betrokken en openden speciale themazalen.

Exposition itinérante en plein air

Het Amsterdam Museum opent een reizende de buitententoonstelling 1 jaar ‘Corona in de Stad’ die op verschillende plekken in de stad te zien zal zijn. Vanaf zaterdag 15 mei staat de buitententoonstelling eerst vier weken op de IJ-promenade in Amsterdam Noord. Op grote borden in de buitenlucht is een selectie van 23 werken te zien van de circa 3.000 inzendingen die inwoners en liefhebbers van Amsterdam, kunstenaars en culturele organisaties hebben ingestuurd naar het Amsterdam Museum over hoe zij in hun alledaagse leven omgaan met corona. Verdrietige verhalen maar vooral ook verhalen van hoop en veerkracht. Met de selectie ingezonden foto’s, gedichten, en tekeningen blikt de buitententoonstelling terug op het afgelopen jaar. De buitententoonstelling staat vier weken op de IJ-Promenade en zal daarna te zien zijn op Plein’40-’45 in Amsterdam West en vervolgens in Amsterdam Zuidoost.

Diffusion de relais en direct 15 mai 12:00-18:00

Op 15 mei vanaf 12.00 uur blikt het Amsterdam Museum in een zes uur durende estafette-uitzending terug op de alsmaar groeiende verzameling van verhalen over Amsterdam in coronatijd. Aan de hand van zes thema’s worden de mooiste verhalen uitgelicht en vertellen inzenders over de gedichten, video’s, foto’s, tekeningen en geluidsfragmenten die zij in stuurden. De live uitzending is gratis te bekijken via de website en social media-kanalen van het Amsterdam Museum en op SALTO. Het hele programma van de uitzending is ici vue.

Daarnaast worden er essays gepubliceerd rondom het project Corona in de Stad door Roos van der Lint, Hanne Hagenaars en Warda el Kaddouri. Ook worden twee gedichten over Corona in de Stad geschreven door Gershwin Bonevacia en Iduna Paalman.

Maurice Seleky, hoofd communicatie & marketing van het Amsterdam Museum: ‘’Als Amsterdam Museum probeerden we toen de coronacrisis uitbrak op een relevante manier digitaal actief te zijn door de impact van de pandemie in Amsterdam real time te documenteren met de verhalen van Amsterdammers zelf. Inmiddels zijn we een jaar verder en vormt deze digitale tentoonstelling een multimediaal en meerstemmig verslag van een uniek moment in onze stadsgeschiedenis. Een bijzonder museaal project waar we met de buitententoonstelling, het publieksprogramma en diverse publicaties bij stil staan.’’

Tu peux encore soumettre

Vanwege het concept van de tentoonstelling dat als doel heeft om de gehele periode van isolatie en de anderhalve-metersamenleving en de gevolgen daarvan op het leven van mensen in de stad te vatten, is er geen sluitingsdatum voor Corona in de Stad voorzien. Inzenden kan nog steeds. Bewoners en liefhebbers van de stad kunnen bijvoorbeeld iets insturen over de avondklok, vaccinatie, sociale onrust en mentale problematiek. Het Amsterdam Museum hoopt zoveel mogelijk verhalen te verzamelen tot Amsterdam weer in ‘normale’ tijden is teruggekeerd. Op die manier tekent het museum samen met bewoners het collectieve geheugen van Amsterdam zodat die voor de toekomst wordt bewaard.

Bon à savoir Bon à savoir
De buitententoonstelling ‘1 jaar Corona in de Stad’ is vanaf 15 mei vier weken lang te zien op de IJ-Promenade en zal daarna te zien zijn op Plein’40-’45 in Amsterdam West en vervolgens in Amsterdam Zuidoost. De live estafette-uitzending is 15 mei vanaf 12.00 uur te bekijken via de website en social media-kanalen van het Amsterdam Museum. De digitale tentoonstelling Corona in de Stad bekijken en inzendingen insturen kan via www.coronaindestad.nl.

un de nos membres

Les membres de Culture Press sont copropriétaires de notre coopérative moyennant une petite cotisation mensuelle ou annuelle, et peuvent également contribuer au contenu du site le cas échéant. Pour les membres institutionnels, nous offrons la possibilité de publier leurs communiqués de presse en version intégrale. Tu veux aussi devenir membre ? Tu peux le faire. Rends-toi sur le site cette pageVoir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5€ / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais