Aller au contenu

Arts '92 : "Donnez immédiatement au public l'accès aux musées".

Kunsten ’92 means business.  De koepel aller koepels van de kunstsector, die door bleef polderen toen iedereen allang voor zichzelf was begonnen, is boos. En terecht. Er is deze week genoeg gebeurd om het laatste stukje vertrouwen tussen kunstwereld en overheid af te breken. Totdat er zelfs nota bene ruzie kwam over de vraag of de openstelling van sekswerk en de voortdurende sluiting van kunstinstellingen een kwade actie van Rutte was om de prostitutiesector uit te spelen tegenover de kunstsector. Enfin. Er zijn talloze vriendschappen om beëindigd, mensen ontvolgd en gecanceld. Feit blijft dat Rutte en zijn mannen te druk zijn met een nieuwe bestuurscultuur om zich om de echte cultuur te bekommeren.

Tijd voor actie dus, al moeten we dat bij Kunsten ’92 altijd genuanceerd blijven zien. Men stelt:

  • Geef het publiek per direct toegang tot alle doorstroomlocaties, zoals musea, monumenten en presentatie-instellingen. Zij kunnen, net als vorig jaar, bewezen veilig open met bestaande protocollen.
  • Geef het publiek toegang tot alle podia en vertoningsplekken, met het glasheldere uitgangspunt: de basis van het maximaal aantal bezoekers per gebouw, en daarbinnen voor elke zaal afzonderlijk, is het toepasselijke 1,5 meter protocol (i.p.v. 30 personen).
  • Volg de uitgangspunten die n.a.v. de Fieldlab onderzoeken zijn vastgesteld: minimaal 50% zaalcapaciteit, loslaten 1,5 meter en voldoende gratis testcapaciteit.

2,8 milliards d'euros

En dat niet alleen. Er is namelijk becijferd dat de kunstsector alleen aan publieksinkomsten al 2, 7 miljard euro misloopt, en dat geldt dan voor dit jaar. Komt voor het najaar, als de boel weer op een kier mag, nog een kleine 800 miljoen bij.

Bij dit alles is het wel jammer dat her persbericht, gesteld in ongekend ferme taal, één belangrijk item mist, en dat is een ultimatum. Deze oproep aan het kabinet was zoveel beter geweest als er had gestaan: ‘of anders…’. Probleem is natuurlijk dat de kunstsector geen ‘of anders’ heeft.

Hoewel: ze zouden natuurlijk gewoon open kunnen gaan met zijn allen. Met alle protocollen in werking, desnoods met testjes. En dan kijken of de regering de ME op het Mauritshuis afstuurt. Of op het Concertgebouw.

Wijbrand Schaap

Journaliste culturel depuis 1996. A travaillé comme critique de théâtre, chroniqueur et reporter pour Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool et des journaux régionaux par l'intermédiaire d'Associated Press Services. Interviews pour TheaterMaker, Theatererkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Auteur de podcasts, il aime expérimenter les nouveaux médias. Culture Press est l'enfant que j'ai mis au monde en 2009. Partenaire de vie de Suzanne Brink Colocataire d'Edje, Fonzie et Rufus. Cherche et trouve-moi sur Mastodon.Voir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5€ / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais