Aller au contenu

Nouvel incubateur de théâtre De Dapper à Amsterdam Oost

CECI EST UN COMMUNIQUÉ DE PRESSE

Les organisations culturelles ayant un petit ou un grand nombre de membres peuvent placer leurs communiqués de presse sur notre site sans restriction. Participer aussi ? Deviens membre, en tant qu'institution.

In Amsterdam-Oost komt de nieuwe theaterbroedplaats De Dapper in het voormalige Muiderpoortheater, dat in de jaren ‘80 als danstheater werd opgericht. De ontwikkeling van Broedplaats De Dapper wordt uitgevoerd door Stichting PodiumPartners en wordt gesteund door Bureau Broedplaatsen van de Gemeente Amsterdam.

Stichting PodiumPartners/ Plein Theater vervult hiermee een lang gekoesterde droom om beschikbare ruimte te creëren voor experiment, crossovers en samenwerkingen voor podiummakers op het snijvlak van hedendaags dans, muziek, beeldend theater en nachttheater.

“De broedplaats gaat een platform worden voor positief-kritische bijdragen aan de hedendaagse ontwikkelingen in de wereld. Het wordt een plek om meningen te vormen en te delen via performance arts. Zo gaat De Dapper een thuis bieden aan podiumkunstenaars die wezenlijk iets bij willen dragen aan hun kunstvorm én aan de wereld.” – aldus Berith Danse, artistiek leider en directeur van Stichting PodiumPartners.

Wethouder Touria Meliani (Kunst en Cultuur): “Broedplaatsen bieden ruimte aan kunstenaars en makers en spelen een verbindende rol in de buurt door de vele activiteiten die er georganiseerd worden. Ook zijn het belangrijke podia voor talentontwikkeling, dat zie je ook heel duidelijk bij Broedplaats De Dapper terug. Broedplaats De Dapper wordt een geweldige plek voor Amsterdam Oost en de rest van de stad, waar heel Amsterdam lang van kan gaan genieten.”

Onder Stichting PodiumPartners vallen sinds de fusie van 2008 twee presentatie- en makersplekken: Plein Theater en het Muiderpoorttheater, dit laatste wordt Broedplaats De Dapper. Betaalbare, goede repetitieruimten en try-out podia zijn schaars in het centrum van Amsterdam. De broedplaats wil een incubators space zijn die toegankelijk wordt voor CAWA-geregistreerde theaterkunstenaars en curators uit verschillende podiumdisciplines.

“De Dapper gunt kunstenaars de ruimte en tijd om eigentijdse performances te ontwikkelen die de grenzen doen vervagen tussen gecomponeerde muziek, experimentele dans, cross-over theater en andere performance disciplines. We noemen de bedoelde disciplines graag bij hun naam: Hedendaagse gecomponeerde klassieke muziek (westers en niet-westers), hedendaags theater (mime, ritueel, locatie), hedendaagse dans (urban, niet-westers), hedendaags figuren- en objecttheater en hedendaagse virtuele toegepaste vormen in het theater en alles wat er tussenin beweegt.”

“Amsterdam verdient een nieuw soort broedplaats”, zegt Berith Danse, en wil ook de kennis van haar voorgaande internationale productiehuis Theatre Embassy ruimte geven voor nieuwe makers. Hierin vonden experimenten, residenties en crossovers plaats over de hele wereld en had de ontwikkeling van de podiumkunsten in zijn meest diverse culturele vormen tot doelstelling. De Dapper en het Plein Theater plaatsen zich in een netwerk van lokale en internationale podia en makersplekken.

De Dapper wordt een betaalbare plek voor podiummakers, waar ze kunnen experimenteren, ontwerpen en in gesprek kunnen gaan met bewoners uit de Dapperbuurt. Een plek die de ideeën van podiummakers structureel onderdeel maakt van de ontwikkelingen in de bijzondere Dapperbuurt.

De Dapper zal begin 2023 worden verduurzaamd en verbeterd met behulp van subsidie van de gemeente Amsterdam, waarna in de loop van het jaar de eerste podiummakers aan de slag kunnen. Plein Theater en De Dapper zullen samenwerken als productiehuis en podia.

un de nos membres

Les membres de Culture Press sont copropriétaires de notre coopérative moyennant une petite cotisation mensuelle ou annuelle, et peuvent également contribuer au contenu du site le cas échéant. Pour les membres institutionnels, nous offrons la possibilité de publier leurs communiqués de presse en version intégrale. Tu veux aussi devenir membre ? Tu peux le faire. Rends-toi sur le site cette pageVoir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5 / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18 / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36 / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais