Aller au contenu

Conseil cinéma : "Le goût de l'eau" à nouveau à l'affiche du Festival du film néerlandais et toujours étonnamment d'actualité

Een Gouden Leeuw voor een Nederlandse film is zeer zeldzaam. Veertig jaar geleden kreeg Orlow Seunke’s De smaak van water in Venetië de Gouden Leeuw voor beste debuut. Deze bijzondere parabel over een cynische ambtenaar en het meisje in de kast oogt als een klassieker. Toch is de film, waar veel kijkers zeer van onder de indruk waren, heel lang niet meer te zien geweest. Tot nu.

Toeval of niet, in 1982, ook 40 jaar geleden dus, werd de Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF) opgericht. De allereerste Prijs van de Nederlandse Filmkritiek ging op het Nederlands Film Festival naar, jawel, De smaak van water. Reden genoeg voor de jubilerende KNF om nu De smaak van water voor een vertoning tijdens het Nederlands Film Festival uit het digitale archief van EYE te laten komen.

Adembenemend

Ik ben niet helemaal onbevooroordeeld, want heb zelf aan de voorbereiding van deze vertoning meegewerkt, maar ik wil dit graag als een buitenkansje tippen. En dan zult u zien dat wat ik hierboven een tijdloze parabel noem, inderdaad tijdloos is. Want met het schrijnende falen van de jeugdzorg volop in het nieuws, blijkt De smaak van water nog razend actueel.

Seunke had zich voor dit regiedebuut, dat hij samen met Dirk Ayelt Kooiman schreef, laten inspireren door de roman De bezoeker (1976) van György Konrád. Gerard Thoolen speelt de cynische, zich strikt aan de regels houdende sociaal werker Hes. Meevoelen met een hulpbehoevende leidt tot niets, meent hij. Tot hij bij toeval in aanraking komt met een meisje dat jarenlang door haar ouders in een kast is opgesloten. Adembenemend gespeeld door Dorijn Curvers, destijds net als Thoolen verbonden aan het toenmalige Werkteater. Beide acteurs waren ook intensief bij de voorbereiding van de productie betrokken.

Het kastmeisje – Hes noemt haar Anna – heeft nooit leren praten en mensen zijn haar volstrekt vreemd. Ze kantelt de wereld van Hes. Hij ontfermt zich over haar, al merkt hij ook dat hij niet eigenhandig de hele bureaucratie kan veranderen. De smaak van water is intens menselijk, maar maakt niets mooier dan het is.

Uit het keurslijf

Bij de Nederlandse première in 1982 noemde ik Seunke “een van de weinige Nederlandse filmers die uit het keurslijf van het angstig volgehouden realisme durft te stappen”. En over de bijna Kafkaëske wereld die hij creëert schreef ik toen: “De beelden ademen een soort crisissfeer. De ambtenaren zetelen in een benauwde chaos van trappen, gangen, hekken, tralies en kleine raampjes. […] Veel close-ups onderstrepen die beklemming. Pas tegen het eind komt er ruimte, vooral in het korte fragment waarin ambtenaar Hes met zijn beschermelinge achterop een vrachtwagen kruipt en haar de lucht en de zee laat zien.”

Ik denk dat ik dat nog precies zo zou opschrijven wanneer De smaak van water een film van 2022 zou zijn.

Bon à savoir Bon à savoir
Bon à savoir :

Vertoning (met nagesprek) tijdens het Nederlands Film Festival op donderdag 22 september, om 14:15 uur in Louis Hartlooper Complex 2. Hier voor tickets.

Verschillende medewerkers aan de film, waaronder producenten Tijs Tinbergen en Jan Musch, en actrice Dorijn Curvers zijn bij de vertoning aanwezig. Seunke zelf niet, want woont en werkt tegenwoordig in Indonesië.

La presse culturelle fonctionne différemment. C'est toi qui décides de la valeur de cette histoire !

C'est bien que tu aies lu jusqu'ici. Tu lisais déjà à l'heure qu'il est histoires de cet auteur. Montre ton appréciation avec un petit don!

don
Faire un don

Pourquoi faire un don ?

Nous sommes convaincus qu'un bon journalisme d'investigation et des informations de fond expertes sont essentiels pour un secteur culturel sain. Souvent, les journaux et les autres médias, anciens et nouveaux, n'ont ni la place ni le temps pour cela. Culture Press veut offrir cet espace et ce temps, et nous voulons qu'il en soit ainsi pour tout le monde. Que tu sois riche ou pauvre. C'est pourquoi nous voulons que ce site reste gratuit autant que possible. Cela coûte de l'argent, beaucoup d'argent. Merci à dons Grâce à des lecteurs comme vous, nous pouvons continuer à exister et nous rendre compte de l'importance que les lecteurs nous accordent. De plus, nous pensons que c'est la meilleure façon possible de garder un journalisme indépendant. C'est ainsi que Culture Press existe depuis 2009 : grâce aux lecteurs qui s'approprient ainsi un peu ce lieu indispensable !

Tu peux aussi Devenir membreEt transforme ton don unique en un soutien durable !

Leo Bankersen

Leo Bankersen écrit sur le cinéma depuis Chinatown et La nuit des morts-vivants. A longtemps travaillé en tant que journaliste cinématographique indépendant pour le GPD. Il est aujourd'hui, entre autres, l'un des collaborateurs réguliers de De Filmkrant. Aime rompre une lance pour les films pour enfants, les documentaires et les films de pays non occidentaux. Autres spécialités : les questions numériques et l'éducation cinématographique.Voir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5 / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18 / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36 / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais