Aller au contenu

Collectief Creatief Cultuurdebat toont wanhoop kunstsector 

Cette histoire, tu peux la lire gratuitement. Merci à nos membres. Et aux donateurs.
Veux-tu faire un don ?
Tu peux le faire en bas !

“Maar kunt u in de komende week niet alsnog met een wet komen die kunsteducatie vastlegt in het basisonderwijs?” Een markant moment in het ‘Collectieve Creatieve Cultuurdebat’ dat op woensdag 15 november in een volle Herz van TivoliVredenburg werd gehouden. De Creatieve Coalitie en Kunsten ’92 deden nog een laatste poging om kunst en cultuur op de agenda van de verkiezingen te krijgen. Het resultaat was een onwerkelijk afscheid en een volslagen overbodig babbel-uurtje.

Die vraag over kunsteducatie was voor Gunay Uslu, demissionair Staatssecretaris van Cultuur. De bijeenkomst in Utrecht was haar afscheid van de sector. Tenzij er iets heel vreemds gebeurt bij de verkiezingen op 22 november, natuurlijk. 

Daar gloort Staphorst aan den einder

Vooralsnog wijst alle media-aandacht voor het opmerkelijke charmeoffensief van PVV-leider Geert Wilders op een Staphorster Variant, een rechts-conservatief kabinet NSC-VVD-PVV-BBB, waarin de christen-extremisten van SGP de koers mede bepalen. 

In de laatste week van deze Tweede Kamer zal Gunay Uslu geen wetsontwerpen meer indienen. Zoiets zal geen kans maken in een Kamer die – zoals de vlag er nu bijhangt – kunst en cultuur niet eens op de agenda heeft staan. De D66-coryfee die de afgelopen tijd haar best deed om de kunstsector weer wat zelfvertrouwen te geven, heeft nog maar één missie, vertelde ze het 500-koppig publiek van makers, ambtenaren en bestuurders: “Ik wil de komende week met kamerleden in gesprek over het belang van kunst en cultuur. Ik ben bang voor het populisme. Artistieke kwaliteit moet leidend blijven. Boven regionale cultuur en erfgoed.”

VVD aangereden door scooter

Daar zal ze het nog moeilijk krijgen. In het debat dat het hoogtepunt van deze dag moest worden waren immers geen vertegenwoordigers aanwezig van de partijen die naar alle waarschijnlijkheid een regering gaan vormen. NSC, BBB en PVV hadden geen interesse, de VVD, die graag de rol van enfant terrible zou hebben gespeeld, zag zijn vertegenwoordiger op weg naar Utrecht aangereden worden door een scooter. Dus bleef een ongeïnspireerde sportwoordvoerder van PvdA-GroenLinks over, geflankeerd door een leuke nieuwkomer van PvdD, een wethouder van CDA en de immer innemende Jan Paternotte van D66, plus het laatste optreden van scheidend SP-kunstwoordvoerder Peter Kwint.

Het debat werd ingeleid met door DALL-E gegenereerde interpretaties van de partijprogramma’s, wat een parade van Socialistisch-Realistische Kunstwerkjes opleverde, waar de verkiezingsaffiche van NSC keurig in zou passen. Dat krijg je ervan. Op een enkel hoekje was ergens bij D66 een violist in beeld. 

En dan moet het Ravijnjaar nog komen

De kunstsector is irrelevant voor de komende Tweede Kamer. Dus wordt het voor de 250 belangengroepen in de sector spannend hoe de ramp van 2026 nog af te wenden valt. Dat jaar wordt inmiddels ‘Ravijnjaar’ genoemd, omdat dan de gemeentekassen massaal leeg zullen blijken, waardoor kunstenaars en kunstgebouwen gaan worden geofferd ten gunste van instortende viaducten, ondergelopen fietstunnels, failliete jeugdzorgers en stervende bejaarden. En die ene  lantaarnpaal, waar de kunstsector al sinds 1982 mee moet concurreren in de overlevingsstrijd op lokaal niveau.

Er werd, op de afsluitende borrel, opvallend veel meer gedronken dan gebruikelijk. Ik sprak beleidsmakers die tegen een diepe depressie hingen, en een enkele componist die met tranen in de ogen volhield optimist te blijven. 

Op woensdag 22 november zijn er verkiezingen, op donderdag 23 november behandelt een nieuwe Tweede Kamer de begroting van Cultuur.

La presse culturelle fonctionne différemment. C'est toi qui décides de la valeur de cette histoire !

Tu lisais déjà à l'heure qu'il est des histoires de cet auteur. Gratuit . Parce que nous comptons sur les dons des lecteurs. Par conséquent : contribueras-tu aussi ?

don
Faire un don

Laisser un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Wijbrand Schaap

Journaliste culturel depuis 1996. A travaillé comme critique de théâtre, chroniqueur et reporter pour Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool et des journaux régionaux par l'intermédiaire d'Associated Press Services. Interviews pour TheaterMaker, Theatererkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Auteur de podcasts, il aime expérimenter les nouveaux médias. Culture Press est l'enfant que j'ai mis au monde en 2009. Partenaire de vie de Suzanne Brink Colocataire d'Edje, Fonzie et Rufus. Cherche et trouve-moi sur Mastodon.Voir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5 / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Adhésion à KLein (mois)
18 / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36 / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais