Meteen naar de inhoud

Eerste ACT Award uitgereikt aan castinglegende Hans Kemna: ‘Ik wilde helemaal niet komen.’ #tf2010

Iedereen wil hem even zoenen. Hans Kemna, stralend middelpunt van het ‘boekenbal voor acteurs’, heeft net de allereerste ACT Award gewonnen. De prijs werd uitgereikt in de Amsterdamse Stadsschouwburg, tijdens het ACT gala, de proloog van het Nederlands Theater Festival.

“Ik ben flabbergasted. En dan te bedenken dat ik bijna niet was gekomen,” lacht Kemna. “Weer de hele avond met acteurs kletsen. Daar had ik geen zin in. Ik ben dol op een feestje hoor, maar ik praat de hele dag al met acteurs.” Actrice en bestuurslid van ACT Anna Drijver wist hem toch over te halen. “Ze had het over een verrassinkje, dus ik werd nieuwsgierig. Zo ijdel ben ik wel.” Aan de ACT Award dacht hij niet, omdat hij – en velen met hem – initiator van ACT Waldemar Torenstra als prijswinnaar zag. “Ik was oprecht verrast, en dolblij natuurlijk. Ik wijd mijn leven aan toneel en het is geweldig dat acterend Nederland dat zo waardeert.”

De ACT Award is in het leven geroepen om mensen en organisaties te bedanken die zich hebben ingezet voor de verbetering van het werkveld van acteurs. “Dat zijn dus meestal geen acteurs zelf, maar de mensen eromheen. Van een schouwburgdirecteur tot een minister van Cultuur”, legt Anna Drijver uit. De donkere schone, gekleed in glimmende jurk met bijpassende oortjes, noemt Hans Kemna een zeer terechte eerste winnaar. “Hij was één van de eerste castingdirectors in Nederland. Hij is een belangrijke schakel tussen acteurs en werk geweest. Hij heeft een goed oog voor welk talent op welke plek hoort. Daarnaast doet hij alles wat hij doet met liefde en is hij ontzettend integer.”

Sinds Kemna zijn bedrijf Kemna Casting tien jaar geleden aan compagnon Job Gosschalk verkocht, is hij niet uit de toneelwereld verdwenen. In tegendeel. Hij werkt voor Toneelgroep Amsterdam, doet projecten met jonge regisseurs en geeft les op de toneelschool en regieopleiding. Nog steeds is hij een paar dagen per week in het theater te vinden. “Het wereldje houdt me jong. Ik wil nog heel lang in dit vak blijven. Ze zijn nog niet van me af.”

Hans Kemna dankt ACT voor Award

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands