Meteen naar de inhoud

‘Er zijn provincies waar je prima op VVD of CDA kunt stemmen’; nieuwe website geeft stemtips aan kunstliefhebbers

Het leek wel een feestje. Koffie met vlaai, een Maastrichts liedje, fanfaremuziek en een toespraak van prins carnaval. De lancering van de website nadeschreeuwnudestem.nl is op 21 februari omgeven door optimisme. De schreeuw voor cultuur in november was toch vooral een tegengeluid. Nu is er de kans om toekomstgericht actie te ondernemen. ‘Mobiliseer iedereen die je kent om 2 maart te komen stemmen en denk na wat jouw stem kan betekenen voor cultuur.’ Dat was de boodschap die op blijde toon werd verkondigd in Theater aan het Vrijthof in Maastricht.
De presentatie van de website wordt opgeleukt door lokale kunstbeoefenaars. In de aanloop naar de provinciale verkiezingen en in het culturele bezuinigingsdebat ligt de nadruk sterk op de landelijke ontwikkelingen. Initiatiefnemer van de website, Gable Roelofsen, vindt het juist belangrijk om te laten zien wat cultuur betekent op lokaal niveau.  “Als je kijkt naar het Concertgebouworkest, dan komt 80% van de blazers daar van oorsprong uit een Gelders of Limburgs dorp. Of neem Theu Boermans, die grote leider van een gezelschap daar ver weg in de hoofdstad. Zijn vader was stadsoperetteregisseur van Venlo. Daar is het begonnen, meekijkend met zijn vader. Zo heeft elke provincie zijn verhalen. Al die karakteristieke figuren, die wonen nu wel allemaal in Amsterdam, maar ze komen er niet vandaan. Ze komen uit de provincie, uit het verenigingsleven.”
Gable Roelofsen, afgestudeerd aan de toneelacademie Maastricht, is een van de oprichters van Platform Ludlum. Dat is een club ‘die bijzondere protesten tegen de kunstbezuinigingen wil organiseren. Voorafgaand aan de schreeuw is hij een van de deelnemende kunstenaars geweest bij de KunstWake. Bij de ingang van de Tweede Kamer wisselden zij elkaar af om de politici en andere voorbijgangers te laten zien ‘hoeveel schoons de kunst te bieden heeft’.
Een verdienste van de schreeuw is dat die actie veel mensen op de been heeft gebracht. Roelofsen: “Daar is een vuurtje aangestoken. Nu willen we doorpakken. Een symbolische actie kan je zo weer naast je neerleggen. De politiek kan een schreeuw misschien negeren, maar een stem niet. We hopen dat onze poster dadelijk bij elke fanfareclub, in elk museum hangt. En dat we zo de motivering om te gaan stemmen kunnen stimuleren.”
Cultuur is links. Althans, dat is een beeld wat hardnekkig heerst. “Er zijn provincies waar je prima op VVD  of CDA kan stemmen. Ook zij dragen cultuur een warm hart toe, en vinden het niet akkoord hoe erover gesproken wordt. Het belang van cultuur is op provinciaal niveau vaak wel tot de partijen doorgedrongen. Maar ja, als je wilt dat je stem gewicht heeft voor de samenstelling van de Eerste Kamer…Maar we geven geen stemadvies. We bieden inzicht. Op de site staat een bijsluiter: dit zijn teksten van de partijen zelf. Lees dus ernstig tussen de regels door. Er zitten wolven in schaapskleren bij.”
Bij de schreeuw was er ook sprake van kritiek uit de culturele wereld zelf. Het zou de cultuur teveel als slachtoffer neerzetten. “We zitten nu ook nog wel in de verdediging, maar niet meer in het nauw. Neem de fado die Hadewych Minis bij de lancering van de website zong, dat is nog wat weeklagend, maar wel krachtig. Ze laat een stem horen die niet meer op zich laat zitten. De politiek moet zorgvuldiger met cultuur omgaan. We willen dat de nuance terugkomt in het debat, dat we niet meer worden weggezet. Die minachtende toon waarmee de landelijke politiek over cultuur praat, die moeten we niet meer tolereren.  Wij zetten onze stem daar tegenover – een goed geformuleerde stem.”

Reacties zijn gesloten.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands