Meteen naar de inhoud

Rutteleaks 4 over orkesten: ‘Fusies Brabants Orkest en Limburgs Symfonieorkest, Gelders Orkest en Orkest v.h. Oosten, Residentie Orkest en RphO’

Natuurlijk worden wij gruwelijk misbruikt. Door de kuchende kettingroker met zijn trenchcoat in die Haagse parkeergarage. Zit er een groter plan achter. Waar we weer niks van weten, maar dat op 23 mei duidelijk wordt. Het zij zo. Tot die tijd kunnen wij niet anders doen dan slaafs opschrijven wat het kuchend orakel ons toehoest.

Welnu: We wisten al dat dat wachtjaar 2013 was afgeschaft, nu weten we inmiddels ook welke klassiekemuziekorkesten dat jaar in ieder geval niet gaan halen. Vreemd genoeg is daar het Noord Nederlands Orkest niet bij, Het Noorden krijgt in de plannen van het kabinet-Rutte zelfs een grotere regiofunctie. Ook Meppel moet er nu aan geloven. Iets met bruine bonen en bidden, en dat daar muziek bij moet. In Drenthe.

Wat wel staat te gebeuren? Paar fusies. Immers: er moeten minstens twee orkesten uit. Dus Het Brabants Orkest en het Limburgs Symfonie Orkest gaan samen. Hadden ze maar geen PVV moeten stemmen, rochelt de trenchcoat. Standplaats waarschijnlijk wel Eindhoven. Maar Venlo is ook mogelijk. Als wraak op Geert.

En omdat Gelderland en Overijssel vlakbij elkaar liggen moeten ze daar ook samenwerken. Dus fuseren het Orkest van het Oosten en het Gelders Orkest. Nu alleen nog kijken wie ze mag huisvesten. Komen ze in dat monumentale Musis Sacrum in Arnhem of in het gloednieuwe Muziekkwartier van Enschede, waar ze toch al moeten vrezen voor het voortbestaan van de Reisopera? Laten we het erop houden dat Libische toestanden verwacht worden in de strijd om het gezamenlijke orkest en dat de herfst ook daar heet zal worden. Of het voorjaar, nu we dit nu al aan de trenchcoat ontfutseld hebben.

Met een gehalveerd Muziekcentrum voor de Omroep (want reken maar dat die maatregel van minister Bijsterveld kei- en kei hard is) zou je zeggen dat de reorganisatiehonger in Den Haag gestild zou zijn, maar dan kennen ze Halbe Zijlstra nog niet. Want Halbe Zijlstra wil zijn oude Utrechtse vriend Geert Wilders natuurlijk tegemoetkomen met een actie die de linkse elites in de Randstad te kakken zet. Hij heeft even gekeken naar het Koninklijk Concertgebouw Orkest, maar kreeg te horen dat dat toch echt een paar Bruggen te ver zou zijn. Dat kost dat andere Amsterdamse orkest waarschijnlijk wel de kop, maar veel ingrijpender is de ingreep in de zuidelijke randstad.

Jawel.

Het ResidentieOrkest gaat eraan – als we onze reutelende parkeerwachter tenminste mogen geloven. Waarschijnlijk wordt het orkest, in de woorden van lokale politici ook wel ‘tromboneclubje‘ genoemd, gefuseerd met het Rotterdams Philharmonisch Orkest, maar het zou ook zomaar per ongeluk uit de zogenaamde Basisinfrastructuur gekieperd kunnen worden, om met een rugzakje van het Fonds voor de Podiumkunsten nog vier jaar door te mogen toeteren. Een sterfhuisconstructie, volgens onze kettingroker, en die weet daar alles van.

Wordt – uiteraard – vervolgd.

2 reacties op “Rutteleaks 4 over orkesten: ‘Fusies Brabants Orkest en Limburgs Symfonieorkest, Gelders Orkest en Orkest v.h. Oosten, Residentie Orkest en RphO’”

    1. Dat zouden we kunnen, maar dat doen we uiteraard niet. Dat onze bronnen betrouwbaar zijn mag blijken uit het feit dat ze tot nu toe altijd de waarheid hebben gesproken. (zie voorgaande afleveringen)

Reacties zijn gesloten.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands