Meteen naar de inhoud

Afwezige aanwezigheid als vervanging van gestolen beeld

Elk nadeel heb zijn voordeel: Wie een beeld steelt uit een plantsoen maakt ruimte vrij voor een nieuw kunstwerk. Omwonenden van Utrechtse Willem de Zwijgerplantsoen keken een jaar lang tegen een lege sokkel aan, omdat ‘hun’ beeld ‘Homo Ludens‘ was gestolen door bronsdieven. Omdat niemand nog verwachtte dat het beeld terugkwam, organiseerde de gemeente een prijsvraag voor een vervangend beeld. De opdracht luidde: ontwerp een beeld dat in lijn ligt met zijn ontvreemde voorganger.

nicht klauen2

Op 26 augustus, twee jaar na de diefstal, onthulde wethouder Frits Lintmeijer het beeld dat de jury van buurtbewoners als winnaar koos. Dat beeld, getiteld ‘Bitte nicht wieder klauen’, van Kathrin Schlegel prijkt nu op de sokkel. Een zwevende bal onder een doek.

Destijds waren er twee mannen te zien die met een bal spelen. Kunstenaar Jan Spiering verbeeldde hiermee de ‘Homo Ludens’, de spelende mens. Schlegel maakt nu de afwezigheid van de bal van het vorige kunstwerk zichtbaar. De bal is er dus wel, maar je ziet hem niet. Ook de oude sokkel is er nog. De bevestigingspunten van het vorige beeld zitten erin, als aandenken.

De jury roemde de speelsheid waarmee Schlegel aan de opdracht voldeed. Bovendiem is het nieuwe beeld niet van brons, maar van loodzwaar en goedkoop roestvrij staal. Wellicht dat dit helpt om aan de oproep ‘Bitte nicht wieder klauen’ gehoor te geven.

Tags:

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands