Elk nadeel heb zijn voordeel: Wie een beeld steelt uit een plantsoen maakt ruimte vrij voor een nieuw kunstwerk. Omwonenden van Utrechtse Willem de Zwijgerplantsoen keken een jaar lang tegen een lege sokkel aan, omdat ‘hun’ beeld ‘Homo Ludens‘ was gestolen door bronsdieven. Omdat niemand nog verwachtte dat het beeld terugkwam, organiseerde de gemeente een prijsvraag voor een vervangend beeld. De opdracht luidde: ontwerp een beeld dat in lijn ligt met zijn ontvreemde voorganger.

nicht klauen2

Op 26 augustus, twee jaar na de diefstal, onthulde wethouder Frits Lintmeijer het beeld dat de van buurtbewoners als winnaar koos. Dat beeld, getiteld ‘Bitte nicht wieder klauen’, van Kathrin Schlegel prijkt nu op de sokkel. Een zwevende bal onder een doek.

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

Destijds waren er twee mannen te zien die met een bal spelen. Kunstenaar Jan Spiering verbeeldde hiermee de ‘’, de spelende mens. Schlegel maakt nu de afwezigheid van de bal van het vorige kunstwerk zichtbaar. De bal is er dus wel, maar je ziet hem niet. Ook de oude sokkel is er nog. De bevestigingspunten van het vorige beeld zitten erin, als aandenken.

De jury roemde de speelsheid waarmee Schlegel aan de opdracht voldeed. Bovendiem is het nieuwe beeld niet van brons, maar van loodzwaar en goedkoop roestvrij staal. Wellicht dat dit helpt om aan de oproep ‘Bitte nicht wieder klauen’ gehoor te geven.

Foto bovenaan:
Scroll naar top