We hebben weer een brief van de staatssecretaris van Cultuur. Halbe Zijlstra heeft die naar de kamer gestuurd, om officieel te maken dat er vanaf 2013 een hele gure wind gaat waaien in kunstenland. Dat maakt bezuiniging van 200 miljoen definitief, nog exclusief de waarschijnlijk 150 miljoen aan zogenaamde die het ministerie ook nog ergens vandaan moet halen (u weet wel: schadeclaims, onstlagvergoedingen, versnelde afschrijving van gebouwen, zulk soort akkefietjes).

Enfin: van de aanslag op de linkse linkse hobby’s is iets minder over dan PVV-ideoloog en beleidsgedoger Martin Bosma had gehoopt, nu duidelijk is dat Limburg voor 1 miljoen euro een kennelijk rechtse opera behoudt, zij het op kosten van kennelijk linkse gezelschappen als en Onafhankelijk Toneel. Verder wilde de PVV ook een paar symfonie-orkesten behouden, waarmee muziekvoorzieningen in Oost, Zuid en West van linkse hobby in rechtse hobby zijn veranderd. Het favoriete ‘tromboneclubje’ van , zoals de PVV het Residentie-orkest placht te noemen, mag het samen met het gaan uitzoeken. Nog eens anderhalf miljoen van het dat voor groepen als Orkater en Onafhankelijk Toneel was bedoeld gaat nu naar Friesland, dat in de ogen van de PVV toch een rechtse hobby bleek te hebben, namelijk Friestalig toneel.

Is er nog positief nieuws te lezen in dit zomerse epistel van verandermanager Zijlstra? Jawel: de Grote Zalen in Nederland worden minder klein. Althans, je mag nu pas bij 400 stoelen spreken van een grote zaal, terwijl dat tot nu toe al bij 350 stoelen mocht. Verder mogen er meer dan 50 kunstenaars gebruik maken van postdoc-plaatsen, maar dan wel voor hetzelfde geld (2,5 miljoen), en mogen de bestaande kunstvakopleidingen die plaatsen niet claimen.

In september krijgen de vele tientallen instellingen die nu niet in de brief en het bijbehorende schema staan te horen dat ze dus ook uit het systeem worden gesodemieterd. Ze mogen daar bezwaar tegen maken, zegt de Stas. We zijn benieuwd.

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

Wordt heet herfstje. We gaan dat heel erg nauwgezet volgen.

aanbiedingsbrief-subsidieregeling-culturele-basisinfrastructuur-2013-2016

ingevulde matrix ministeriele regeling 2013-2016

Foto bovenaan:
Scroll naar top