We hebben weer een brief van de staatssecretaris van Cultuur. Halbe Zijlstra heeft die naar de kamer gestuurd, om officieel te maken dat er vanaf 2013 een hele gure wind gaat waaien in kunstenland. Dat maakt bezuiniging van 200 miljoen definitief, nog exclusief de waarschijnlijk 150 miljoen aan zogenaamde frictiekosten die het ministerie ook nog ergens vandaan moet halen (u weet wel: schadeclaims, onstlagvergoedingen, versnelde afschrijving van gebouwen, zulk soort akkefietjes).

Enfin: van de aanslag op de linkse linkse hobby’s is iets minder over dan PVV-ideoloog en beleidsgedoger Martin Bosma had gehoopt, nu duidelijk is dat Limburg voor 1 miljoen euro een kennelijk rechtse opera behoudt, zij het op kosten van kennelijk linkse gezelschappen als Orkater en Onafhankelijk Toneel. Verder wilde de PVV ook een paar symfonie-orkesten behouden, waarmee muziekvoorzieningen in Oost, Zuid en West van linkse hobby in rechtse hobby zijn veranderd. Het favoriete ‘tromboneclubje’ van Den Haag, zoals de PVV het Residentie-orkest placht te noemen, mag het samen met het Rotterdams Philharmonisch Orkest gaan uitzoeken. Nog eens anderhalf miljoen van het geld dat voor groepen als Orkater en Onafhankelijk Toneel was bedoeld gaat nu naar Friesland, dat in de ogen van de PVV toch een rechtse hobby bleek te hebben, namelijk Friestalig toneel.

Is er nog positief nieuws te lezen in dit zomerse epistel van verandermanager Zijlstra? Jawel: de Grote Zalen in Nederland worden minder klein. Althans, je mag nu pas bij 400 stoelen spreken van een grote zaal, terwijl dat tot nu toe al bij 350 stoelen mocht. Verder mogen er meer dan 50 kunstenaars gebruik maken van postdoc-plaatsen, maar dan wel voor hetzelfde geld (2,5 miljoen), en mogen de bestaande kunstvakopleidingen die plaatsen niet claimen.

In september krijgen de vele tientallen instellingen die nu niet in de brief en het bijbehorende schema staan te horen dat ze dus ook uit het systeem worden gesodemieterd. Ze mogen daar bezwaar tegen maken, zegt de Stas. We zijn benieuwd.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

Voor je verder leest...

Inmiddels zijn al bijna 300 mensen met een hart voor kunst lid. We groeien snel! Alleen dankzij onze leden kunnen we dit soort verhalen blijven vertellen.

Word ook lid, door HIER te klikken!

Wordt heet herfstje. We gaan dat heel erg nauwgezet volgen.

aanbiedingsbrief-subsidieregeling-culturele-basisinfrastructuur-2013-2016

ingevulde matrix ministeriele regeling 2013-2016