Meteen naar de inhoud

Houden wij nog wel van Facebook?

Naarmate internet voor veel mensen steeds meer synoniem wordt met grote bedrijven als Facebook, begint het oude ideaal van een open en vrij wereldnet steeds meer te vervagen.

Aan de lange rij van klachten over censuur door de zelfbenoemde zedenmeesters van het populaire sociale netwerk kon op 1 september een nieuw voorbeeld worden toegevoegd. Ook satirisch bedoelde animatiefiguren in bikini in de fantasyparodie Ronal the Barbarian kunnen al niet meer door de beugel. Hoewel, of dit de reden is om de Nederlandse fanpagina van deze film te verwijderen is nog niet zeker. Achter de reden komen is niet zo eenvoudig.

Ronal the Barbarian

 

In een persbericht meldt de Nederlandse distributeur Amstelfilm:

 

“Aangezien Amstelfilm geen uitleg heeft gekregen over de opgelegde beperking kunnen wij alleen maar gissen naar de oorzaak. De animatiefilm heeft een kijkwijzer van 12+ en de tagline “Babes, Balls and Muscles in 3D”. Behalve een leren string en een enkele amazone in bikini is de pagina van deze tekenfilmfiguren volgens ons niet aanstootgevend te noemen. Wij van Amstelfilm zijn dan ook zeer verbaasd en nog steeds op zoek naar een verklaring. Facebook kwam al eerder in opspraak door pagina’s zonder pardon van de socialnetwerksite te verwijderen vanwege aanstootgevend materiaal.”

Marieke Jonker van Amstelfilm laat weten dat er bezwaar is aangetekend en dat Facebook is gevraagd om een reactie. Tot nu toe is er echter niets vernomen. “Eerlijk gezegd verwacht ik dat ook niet.” aldus Jonker, “want daar is een bedrijf als Amstelfilm niet groot en belangrijk genoeg voor.”

 “Wel heb ik wat rondgeGoogled, en ik heb gezien dat de situatie dramatisch is. Wie gecensureerd wordt moet aan de hand van de Facebook-richtlijnen zelf maar uitzoeken wat er aan de hand zou kunnen zijn.”

 Nog verontrustender vindt Jonker de willekeur. “De Deense Ronal-pagina is nog gewoon in de lucht. Misschien heeft iemand de Nederlandse pagina als aanstootgevend gerapporteerd.”

 Leo Bankersen

Leo Bankersen

Leo Bankersen schrijft over film sinds Chinatown en Night of the Living Dead. Recenseerde als freelance filmjournalist lange tijd voor de GPD. Is nu, onder andere, een van de vaste bijdragers aan De Filmkrant. Breekt graag een lans voor kinderfilms, documentaires en films uit niet-westerse landen. Andere specialiteiten: digitale zaken en filmeducatie.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands