Meteen naar de inhoud

Gaat het gelukkig toch nog over seks op #wu13

Hoeveel mannelijke geslachtsdelen Yasmine Allas in haar hand had gewogen. Dat was even de vraag tijdens het tot nu meest schaamteloze programma-onderdeel van Writers Unlimited. Deze latenight talkshow ging in op de vraag hoe schaamteloos schrijvers hedentendage eigenlijk durven te zijn. Kristien Hemmerechts, altijd goed voor een paar ferme statements, trof haar gelijken in Yasmine Allas en Ted van Lieshout.

Over hoe ver je durft te gaan, of over hoever je wilt gaan, daarover waren ze het eigenlijk wel erg eens. In literatuur voor volwassenen kan in principe alles, en nu heel serieus schrijvend Nederland links en rechts is ingehaald door die vermaledijde 50 tinten-trilogie zullen ze ook wel moeten. Dus werd er ook research gepleegd naar de vraag of een man met een erectie nu wel of niet kan plassen en of dat dan ook onderdeel kan zijn van het wippen. Aan kinderboekenschrijver Van Lieshout de ondankbare taak om het hele mannendom te verdedigen in een discussie die werd geleid door Elsbeth Etty.

Dat we het uiteindelijk misschien wel helemaal niet meer over seks zullen hebben, kwam dan ook als omineuze slotopmerking uit de linker hoek van de zaal, omdat het merendeel van de 50-plussers uitgesekst schijnt te zijn. Ht was een vraag waarop we het antwoord schuldig moesten blijven. Gelukkig kwam Hemmerechts nog met een mooie observatie, die wel eens waarder zou kunnen blijken te zijn dan we willen: niet het al of niet pornografische gehalte van de menselijke relaties in moderne literatuur is al of niet verontrustend, het is veel opvallender dat relaties steeds politiek correcter worden. Mannen en vrouwen en alle kruisvormen daarvan gaan in moderne boeken eigenlijk te netjes met elkaar om. Er zijn geen geweldige klootzakken en te afhankelijke vrouwtjes meer.

In de serieuze literatuur, tenminste.

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands