Hoeveel mannelijke geslachtsdelen Yasmine Allas in haar hand had gewogen. Dat was even de vraag tijdens het tot nu meest schaamteloze programma-onderdeel van Writers Unlimited. Deze latenight talkshow ging in op de vraag hoe schaamteloos schrijvers hedentendage eigenlijk durven te zijn. Kristien Hemmerechts, altijd goed voor een paar ferme statements, trof haar gelijken in Yasmine Allas en Ted van Lieshout.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Over hoe ver je durft te gaan, of over hoever je wilt gaan, daarover waren ze het eigenlijk wel erg eens. In literatuur voor volwassenen kan in principe alles, en nu heel serieus schrijvend Nederland links en rechts is ingehaald door die vermaledijde 50 tinten-trilogie zullen ze ook wel moeten. Dus werd er ook research gepleegd naar de vraag of een man met een erectie nu wel of niet kan plassen en of dat dan ook onderdeel kan zijn van het wippen. Aan kinderboekenschrijver Van Lieshout de ondankbare taak om het hele mannendom te verdedigen in een discussie die werd geleid door Elsbeth Etty.

Dat we het uiteindelijk misschien wel helemaal niet meer over seks zullen hebben, kwam dan ook als omineuze slotopmerking uit de linker hoek van de zaal, omdat het merendeel van de 50-plussers uitgesekst schijnt te zijn. Ht was een vraag waarop we het antwoord schuldig moesten blijven. Gelukkig kwam Hemmerechts nog met een mooie observatie, die wel eens waarder zou kunnen blijken te zijn dan we willen: niet het al of niet pornografische gehalte van de menselijke relaties in moderne literatuur is al of niet verontrustend, het is veel opvallender dat relaties steeds politiek correcter worden. Mannen en vrouwen en alle kruisvormen daarvan gaan in moderne boeken eigenlijk te netjes met elkaar om. Er zijn geen geweldige klootzakken en te afhankelijke vrouwtjes meer.

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

In de serieuze literatuur, tenminste.

Foto bovenaan:
Een prettig gesprek over schaamte met vlnr Elsbeth Etty, Kristien Hemmerechts, Yasmine Allas en Ted van Lieshout
Scroll naar top