Meteen naar de inhoud

Lichtontwerper Uri Rapaport voor het eerst óp het podium, in zelf ontworpen, oogverblindende theaterervaring

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Lichtontwerp centraal in nieuwe voorstelling van het NUT | Di 4 oktober 2022 – Utrecht

Het NUT presenteert i.s.m. SHIFFT het visuele theaterspektakel Licht, waarbij het lichtontwerp centraal staat. Licht is het bijzondere verhaal over lichtontwerper Uri Rapaport die twee weken blind door het leven gaat na een operatie aan een tumor op zijn oog. Theatermaker Greg Nottrot neemt hem mee op een reis naar de bron van het licht. Samen met choreograaf Jasper van Luijk en danser Lo Walther Boer creëren zij een choreografie van licht. Licht is een zintuiglijke ervaring over de geschiedenis van het licht, inclusief driegangendiner bij parkrestaurant Anafora.

Exclusief te zien van 26 oktober t/m 20 november in het Máximapark te Utrecht.

Het lichtontwerp staat centraal

Lichtontwerper Uri Rapaport maakte voor ruim 750 theatervoorstellingen een lichtontwerp. Voor het eerst in zijn carrière staat hij nu zélf op het podium, in een even duister als oogverblindend ontwerp van eigen hand. Waar het lichtontwerp doorgaans in dienst staat van de voorstelling, is het in het maakproces van Licht het uitgangspunt. Een voorstelling over ons verlangen naar licht en onze angst voor het duister. Verwacht een hallucinante trip door de geschiedenis van het licht.

Utrechts bedrijfsleven financiert ruim 240 theatercadeautjes

Het NUT en Stadsschouwburg Utrecht maken theater toegankelijk voor iedereen uit Utrecht. Het aantal arme huishoudens neemt toe en juist in die omstandigheden kan de ervaring van een theatervoorstelling zoveel goeds brengen: verbeelding, verbinding en troost. In het kader van de viering van 900jaar Utrecht werden ruim 240 theaterervaringen gefinancierd vanuit het Utrechtse bedrijfsleven. In samenwerking met de U-pas en sociaal makelaars zorgen het NUT en Stadsschouwburg Utrecht ervoor dat deze theatercadeautjes terecht komen bij mensen voor wie een avondje theater er echt toe doet.

Een goddelijk diner

Het wordt kouder, eerder donker en de bladeren verliezen hun groene kleur: de herfst doet zijn intrede. Naast de traditie van zomerse locatievoorstellingen, brengt het NUT nu ook een winterse traditie. Dit najaar brengt het NUT Licht in donkere dagen. Geniet van een verwarmend diner in samenwerking met parkrestaurant Anafora. Het publiek gaat samen aan tafel voor gebroken brood, hartverwarmende soep, nectar en ambrozijn met duizend-en-een suikerfeestelijke zoetigheden. Ervaar deze avond om nooit te vergeten met een betoverende voorstelling onder een gigantische overdekte sterrenhemel.

2022 bij het NUT: de toekomst van God

In 2022 maakt het NUT een jaar lang theater over ‘de toekomst van God’. Hoe gaan we om met dat wat we niet weten? Hoe deden we dat in het verleden, hoe doen we dat nu en hoe zullen we dat doen in de toekomst? Waar vinden we houvast? Heeft het allemaal wel zin? Hebben we nog wel een god nodig nu we alles kunnen googlen?

Het NUT op het Berlijnplein

Het NUT is gevestigd op het Berlijnplein in Utrecht Leidsche Rijn. Samen met de Gemeente Utrecht, SHIFFT, RAUM, de BuurtwerkKamer, Jonge Honden, Goede Vrijdag en vele andere (toekomstige) pleingenoten bouwen we daar stap voor stap aan circulair ontwikkelde nieuwbouw, alwaar het NUT v.a. 2025 een permanent eigen theaterhuis betrekt. In de tussentijd huizen we in een tijdelijk paviljoen op het plein.

Credits

Concept, regie en spel Greg Nottrot | Concept, lichtontwerp en spel Uri Rapaport | Choreografie Jasper van Luijk | Dans Lo Walther Boer | Eindregie Mariëlla van Apeldoorn | Kostuumontwerp Mirjam Pater  | Dramaturgie Jannet van Lange | Productie nMore (Lise van den Hout en Ellen van Bunnik) en Lex van Wieren | Technische productie Glenn Nyendorff | Techniek Dustin Watts, Maarten van Burken, Bea Verbeek | Marketing Buro Dertig (Malou te Wierik) en Lisane Renalda | Campagnebeeld Sjoerd Derine

Met dank aan Fonds Podiumkunsten, Gemeente Utrecht, Berlijnplein Utrecht, KF Hein Fonds, Hendrik Muller Fonds, Ondernemersfonds Utrecht, Stadsschouwburg Utrecht, Berenschot, Vink Bouw, Foundation Stadsschouwburg Utrecht, Lichtverhuur Utrecht, Zimihc en Ampco Flashlight.

Kaartverkoop

De voorstelling is te zien van 26 oktober t/m 20 november in het Máximapark te Utrecht. Start van de avond om 19.00 uur met het diner in Parkrestaurant Anafora, waarna we gezamenlijk naar de zwarte koepel in het park lopen. Tickets inclusief driegangendiner zijn te koop voor €55,25 (€30,25 voor iedereen jonger dan 30 jaar) via het-nut.nl.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands