Meteen naar de inhoud

Nacht van de Poëzie al voor twee derde gedragen door recette

Bepaal zelf de waarde!

We bieden je dit verhaal gratis aan. Om dat te kunnen doen hebben we jouw steun nodig.
Lees het verhaal, bepaal zelf onderaan wat dit verhaal je waard is. En doneer. Zo blijft deze site bestaan.


Op 8 oktober 2022 organiseert ILFU in Utrecht al voor de 39e keer de Nacht van de Poëzie. Het is bijna uitverkocht wat betekent dat twee derde deel van de kosten wordt gedragen door bezoekers.

“De nacht kost ruwweg 100.000 euro. Als we uitverkocht raken, komt het overgrote deel van de opbrengsten al uit de tickets en ongeveer een derde nog van de subsidies die Ilfu krijgt voor al het werk: ongeveer drie ton van het ministerie van OC&W, en subsidies van de gemeente en de provincie Utrecht, plus een flink aantal fondsen”, legt directeur Michael Stoker van ILFU uit, terwijl hij razend druk is met de laatste voorbereidingen.

Brandweer

De grote zaal van Tivoli Vredenburg telt 1.700 plaatsen, maar gedurende de avond en nacht – van 20.00 tot 03.00 uur – blijven de meeste bezoekers niet altoos op hun plaats. “Voor de Nacht van de Poëzie mogen we van de brandweer maximaal 2.000 kaarten verkopen. Vroeger waren dat er 2.200 of zelfs 2.300, maar dat kan niet meer.”

De komende Nacht op zaterdag 8 oktober brengt 20 dichters op het podium, plus vijf muziekoptredens en illusionist Hans Klok. Hassnae Bouazza leest een selectie voor uit de bloemlezing ’Schoon in elk oog is wat het bemint’ van haar haar vorig jaar overleden broer Hafid. De dichters dit jaar: Marieke Lucas Rijneveld, Joke van Leeuwen, Mustafa Stitou, Rob van Essen,  Charlotte Van den Broeck, Mattijs Deraedt, Maxime Garcia Diaz, Tijl Nuyts, Marjoleine de Vos, Nisrine Mbarki, Andy Fierens, Willem van Toorn, Kasper Peters, Astrid Lampe, Ivo de Wijs, Max Temmerman, Daniëlle Zawadi en Laura Broekhuysen.

Militair geheim

Maar ook dit jaar ontbreekt de volgorde van optredens. Stoker: “Dat is ons grote militaire geheim. Het moet een verrassing blijven. We willen voorkomen dat de zaal tevoren vol loopt voor bepaalde dichters, en dat iedereen de kans heeft om de favoriete dichters te zien en horen.”

Je kunt erover discussiëren, bijvoorbeeld voor degenen die vanwege het openbaar vervoer of een andere reden niet tot drie uur kunnen blijven en toch graag hun favoriete dichters willen zien. Maar dit ongewisse  over de optredens hoort bij de Nacht.

Die trekt meer en meer jongeren. Stoker: “Ik schat dat er dit jaar zo’n 200 scholieren de nacht bezoeken. Dat aantal groeit, vooral door docenten Nederlands die hun leerlingen enthousiasmeren. Bovendien kopen nog honderden jongeren, onder wie studenten, kaarten met een flinke korting. Ook hun aandeel groeit.”

Poëzie zit in de lift. De pure belangstelling voor bundels groeit, maar lezers ontdekken ook dat ze in hun drukke agenda makkelijker plaatsmaken voor gedichten dan voor het uitlezen van een dikke roman. Bijvoorbeeld ’s avonds voor het slapen gedichten lezen of, mooier nog, elkaar gedichten voorlezen, kan voor mensen aan aangenaam slaapmutsje zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Peter Olsthoorn

Freelance journalist, doet interviews en wetenschap voor Intermediair; schrijft en spreekt over onder meer digitalisering, data-analyse, fraude en media voor dagbladen/congressen; recenseert toneel; en is dagelijks dankbaar.Bekijk alle berichten van deze auteur