Danseres Ellen Edinoff is dinsdag op 70-jarige leeftijd in haar woonplaats Amsterdam overleden. Ellen vormde samen met haar man Koert Stuyf in de  jaren ’60-’70 een uniek danspaar dat reacties in uitersten opriep. De Nederlandse danswereld werd mede dankzij hen volwassen.  Ellen vocht de laatste 3 jaar tegen haar ziekte. Ze was in 2012 nog in staat een comeback te maken op het podium.

De Amerikaanse Ellen Edinoff leerde Koert Stuyf kennen in New York. Ze vestigden zich in Nederland waar ze op grootse wijze als pioniers vorm gaven aan postmoderne dans. Ze richtten de Stichting Eigentijdse Dans op en hun producties sloegen in als een bom. Recensenten reageerden met termen als ‘anti-theater’, ‘bewegingstheater’ en ‘Ik verliet Carré nogal kapot’. In 1974 was het plots over. Met evenveel impact als waarmee ze begonnen, verdwenen Koert en Ellen van de Nederlandse podia. Tot aan april 2012.

De Volkskrant riep Ellen Edinoff ooit uit tot ‘de meest grandioze danseres van Nederland’, NRC Handelsblad noemde haar ‘een fenomeen, een onovertroffen meesteres’, en De Telegraaf  ‘een miniatuurvrouw met een unieke toneelaanwezigheid en een formidabele techniek’. In een filmportret dat Danspubliek in 2012 maakte, is een fragiele Ellen te zien met nog steeds een magische, tijdloze uitstraling op het toneel. Zij trad op in Intaglio, een werk van Koert Stuyf dat in première ging tijdens een avond met componist Philip Glass.

Het is opmerkelijk dat Ellen terugkeerde op het podium. Koert Stuyf spreekt liefkozend over zijn meisje die zich door de laatste jaren heen knokte, en de tijd tijdelijk overwon. Of om met vroegere woorden van producent Rob Malasch te spreken:

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

Voor je verder leest...

Inmiddels zijn al bijna 300 mensen met een hart voor kunst lid. We groeien snel! Alleen dankzij onze leden kunnen we dit soort verhalen blijven vertellen.

Word ook lid, door HIER te klikken!

‘Grotere kunstenaars ben ik in mijn leven niet tegengekomen. Deze mensen leven op een compromisloze manier helemaal voor de kunst.’

Ellen Edinoff wordt donderdag begraven op Zorgvlied, Amsterdam.

(Bron: Het Parool, Rob Malasch)