Op de dag dat in Den Haag gestemd zou worden over het nieuwe Spuiforum, is bekendgemaakt dat Robert van Leer vertrekt als zakelijk leider van het Nederlands Dans Theater. Van Leer neemt ontslag om puur ‘persoonlijke redenen’, volgens de persvoorlichter van het gerenommeerde dansgezelschap.

Het controversiële Spuiforum moet voor 180 miljoen euro opgeleverd zijn in 2018. Daarvoor dient NDT tijdelijk uit te wijken naar een ander onderkomen. Hoewel het vertrek van Van Leer sinds vorige week bekend is, brengt stadskrant Den Haag Centraal het nieuws vandaag naar buiten. Ook NRC bericht ervan. Van Leer zou volgens hen ontevreden zijn over de tijdelijke huisvesting tijdens de bouw van het Spuiforum en het onbegrip van politici om de prijs van kwaliteit te betalen voor een topdansgezelschap

Onzin, aldus NDT. Van Leer neemt ontslag om persoonlijke redenen en niets anders. Het is ongelukkig dat diverse media een koppeling maken tussen het ontslag en de rumoerige ontwikkelingen rondom het Spuiforum. Ook in het recente verleden ontstond er ruis in de communicatie van NDT, toen vanwege de keuze van Jiri Kylián om voorlopig geen van zijn werken door het gezelschap te laten dansen.

Terwijl Haags publiek en policiti over straat struikelen vanwege het prestigieuze plan voor een internationaal theater, verhuist Robert van Leer terug naar Londen. Hij is daar een goede bekende bij het The Barbican Centre. NDT en artistiek directeur Paul Lightfoot hopen dan ook vurig dat Van Leer aanblijft als adviseur. Van Leer wist sponsorinkomsten te verdubbelen, partnerships vast te leggen met theaters in  New York (Joyce Theatre), Singapore (The Esplanade), Sint Petersburg (Mariinsky Theatre) en Rio de Janeiro (Theatro Municipal) en een deal met Pathé-theaters ten uitvoer te brengen.

Info Robert van Leer:

‘Van Leer heeft uitgebreide ervaring in de internationale kunst- en cultuurwereld. Bijna twintig jaar is hij nu werkzaam in staf- en managementfuncties, zoals bij het befaamde Lincoln Center for the Performing Arts in New York. Onder zijn leiding als Hoofd van de afdeling Muziek bij The Barbican Centre in Londen, waren gerenommeerde orkesten als het Berlin Philharmonic te beluisteren en haalde The Barbican een eerste structurele financiële bijdrage van de Arts Council van het Verenigd Koninkrijk binnen. Dankzij deze bijdrage heeft The Barbican een groot internationaal zomerfestival (BLAZE) in Oost Londen op kunnen zetten.’

Voor je verder leest...

Wij doen ons best om onafhankelijke en volledig professionele journalistiek over de wereld van kunst en cultuur te brengen. Journalistiek die al heel veel mensen waarderen, omdat het op zo weinig plekken nog gebeurt. We kunnen daarmee doorgaan als jij lid wordt of ons steunt met een donatie. Die bijdrage komt ten goede aan de auteur, in dit geval Ruben Brugman. Zo kan Cultuurpers blijven bestaan!

Bepaal onderaan zelf hoeveel je wilt bijdragen aan het werk van Ruben Brugman.

(Bron: Bureau Podiumkunsten)

(Portretfoto: Rahi Rezvani)