Meteen naar de inhoud

It’s official: Bussemaker dist Raad voor Cultuur in strijd om kunstminnende kiezer

We zagen het in maart al aankomen, maar nu is het officieel: minister van cultuur Jet Bussemaker legt het Museumadvies van de Raad voor Cultuur naast zich neer. Het adviescollege onder leiding van Joop Daalmeijer heeft zijn huiswerk dus niet goed gedaan: zijn idee voor een nationale collectie en gedwongen samenwerking tussen musea is als onwerkbaar van de hand gewezen.

Musea worden in de toekomst gestimuleerd om beter samen te werken en er komt een potje van twee miljoen voor talentontwikkeling en wetenschappelijk onderzoek, digitalisering ‘en een prijs voor het beste samenwerkingsproject tussen scholen en musea’.

De precieze plannen worden na de zomer bekend, in de nieuwe begroting voor cultuur. Die nog een grote verrassing zal blijken te zijn, gezien de getallen die nu als bezuinigingseis door de Haagse wandelgangen galmen. Of cultuur opnieuw gespaard zal worden bij de miljarden die nog gekort moeten gaan worden op de overheidsuitgaven, is even onzeker als het weer in Nederland. Dat Bussemaker zelf in voorbereiding daarop haar best doet om de kunstsector achter zich te krijgen, is al duidelijk. Bij de opening van de Biënnale in Venetië beloofde ze al investeringen in talentontwikkeling voor jonge kunstenaars, en nu passeert ze de Raad voor Cultuur die zich met zijn advies over het museumbestel al de woede van de sector op de hals had gehaald.

Wie gaat winnen, Bussemaker  of haar voorganger Zijlstra, is nog onduidelijk. De grote verliezer is in ieder geval al wel duidelijk: de Raad voor Cultuur.

De brief van de minister is hier te vinden

Reacties zijn gesloten.

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
KLein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands