Meteen naar de inhoud

Mondriaan, Verhoeven en mensenrechten in Nederland-Ruslandjaar

Met alle kritische berichtgeving over Rusland die Poetin en zijn aanhang uitlokken zouden we bijna vergeten dat we middenin het Nederland-Ruslandjaar zitten. Vanavond vindt in het Pioner Gorkipark in Moskou een vertoning plaats van Paul Verhoevens oorlogsfilm Zwartboek, als aftrap van een aan Verhoeven gewijd retrospectief. Verhoeven zal ook een workshop voor jonge Russische filmmakers verzorgen.

Het is een van de onderdelen van een groot Nederlands cultureel festival dat van 11 tot 15 september onder de noemer ‘Dutch Days’ in Moskou plaatsvindt. Naast verschillende exposities zijn er optredens van onder meer The Kyteman Orchestra en het Nederlands Jeugdtheater.

Minister van OCW Jet Bussemaker zal in dat kader op 13 september in Moskou een bijzondere Mondriaantentoonstelling in de Tretjakovgalerij openen. Mondriaan behoorde samen met de Russen Kandinsky en Malevitsj tot de pioniers van de abstracte kunst. Bij het Russische publiek is Mondriaan nog tamelijk onbekend, onder meer omdat abstracte kunst in de Sovjet-tijd werd gecensureerd.

Bussemaker is voornemens om ook in gesprek te gaan met Russische vertegenwoordigers van mensenrechtenorganisaties die zich inzetten voor verbetering van de positie van onder meer lesbiennes en homo’s, en met organisaties die streven naar meer gelijkheid tussen vrouwen en mannen.

Cultuur is een van de drie pijlers van het bilaterale Nederland-Ruslandjaar. Daarnaast worden er ook economische en politiek-maatschappelijke activiteiten georganiseerd.

 

Leo Bankersen

Leo Bankersen schrijft over film sinds Chinatown en Night of the Living Dead. Recenseerde als freelance filmjournalist lange tijd voor de GPD. Is nu, onder andere, een van de vaste bijdragers aan De Filmkrant. Breekt graag een lans voor kinderfilms, documentaires en films uit niet-westerse landen. Andere specialiteiten: digitale zaken en filmeducatie.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
KLein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen