Met alle kritische berichtgeving over die en zijn aanhang uitlokken zouden we bijna vergeten dat we middenin het Nederland-Ruslandjaar zitten. Vanavond vindt in het Pioner Gorkipark in Moskou een vertoning plaats van Paul Verhoevens oorlogsfilm Zwartboek, als aftrap van een aan Verhoeven gewijd retrospectief. Verhoeven zal ook een workshop voor jonge Russische filmmakers verzorgen.

Het is een van de onderdelen van een groot Nederlands cultureel festival dat van 11 tot 15 september onder de noemer ‘Dutch Days’ in Moskou plaatsvindt. Naast verschillende exposities zijn er optredens van onder meer The Kyteman Orchestra en het Nederlands .

Minister van OCW zal in dat kader op 13 september in Moskou een bijzondere Mondriaantentoonstelling in de Tretjakovgalerij openen. Mondriaan behoorde samen met de Russen Kandinsky en Malevitsj tot de pioniers van de abstracte . Bij het Russische publiek is Mondriaan nog tamelijk onbekend, onder meer omdat abstracte kunst in de Sovjet-tijd werd gecensureerd.

Bussemaker is voornemens om ook in gesprek te gaan met Russische vertegenwoordigers van mensenrechtenorganisaties die zich inzetten voor verbetering van de positie van onder meer lesbiennes en homo’s, en met organisaties die streven naar meer gelijkheid tussen en mannen.

Cultuur is een van de drie pijlers van het bilaterale Nederland-Ruslandjaar. Daarnaast worden er ook economische en politiek-maatschappelijke activiteiten georganiseerd.

 

Foto bovenaan:
Zwartboek van Paul Verhoeven
Scroll naar top