Meteen naar de inhoud

10 virale verhalen van Cultuurpers voor 235.000 echte lezers

Altijd met het goede nieuws beginnen. De afdeling voorlichting van het ministerie van OCW heeft in 2014 heel erg goed haar best gedaan. Het ene juichpersbericht na het andere jubelcommuniqué stuurden ze de wereld in. Terwijl er eigenlijk nauwelijks goed nieuws te melden was. Over cultuur. Maar omdat er heel veel luie journalisten zijn, gaat goed nieuws vaak in een moeite door de krantenpagina’s op.

Nooit eerder dan dit jaar werd daarom zo goed aangetoond waarom Cultuurpers er moet zijn. Omdat we opletten, omdat we dingen weten, en omdat we een persbericht van het ministerie altijd vier keer lezen. En dan even kijken naar de bron. Dat werk leverde ons in 2014 een recordaantal bezoekers op. 235.000 om bijna precies te zijn. Ruim 100.000 meer dan in 2013. Volgens Google.

Waar kwamen al die bezoekers op af? Voor een deel op het oude metier van de kunstjournalist: de recensie. Maar zoals we al ontdekt hebben: die worden vooral door de makers zelf en hun pr-mensen gelezen en gedeeld, dus dat trekt net wat minder publiek dan de stukken waarin we het cultuurnieuws duiden. we hadden zeker twee echte viralen.

Hier dus dat overzicht. En dank aan alle lezers die ons hebben geholpen. want op de wereldranglijst van websites stegen we dit jaar ook van een nietige plaats 7 miljoen en nog wat, naar plaats 138.000. Dat is best hoog, mensen. Bijna zo hoog als De Correspondent.

Onze hits:

1: Alvast 5 redenen waarom helemaal niemand excuses hoeft aan te bieden aan Halbe Zijlstra.

Lezers: 16.309, leestijd: 4:20

De Telegraaf heeft in samenwerking met VVD-cultuurwoordvoerder Arno Rutte voor een bezoekersrecord gezorgd. Bij de presentatie van de cijfers over 2014 stuurde op 1 december het ministerie een juichend persbericht de wereld in: het gaat fantastisch met de kunsten. Waarop Arno Rutte, toch al niet beroemd vanwege zijn dossierkennis, direct riep dat de kunstwereld collectief zijn excuses moest aanbieden aan Halbe Zijlstra, die zo onterecht was bejegend vanwege zijn draconische liefdevolle cultuurslachtingbeleid onder Rutte 1. Der Telegraaf nam dat dankbaar over. No effing way, natuurlijk, wisten wij, en het hele rapport van OCW waar dat persbericht over ging bood ons genoeg materiaal om Rutte terug zijn hok in te krijgen.

2: Raad voor Cultuur constateert totale verwoesting amateurkunst.

Lezers: 11.745 , leestijd 3:01

In maart bracht de Raad voor Cultuur een eigen advies uit aan de minister van Cultuur. Volgens de opsteller van dat advies was het droevig gesteld met het kunstonderwijs en de amateurkunst in Nederland. Hij vertelde dat op Radio 1. Een half uur later echter vertelde minister Bussemaker een heel ander verhaal: ‘Het gaat fantastisch met de kunsteducatie, en er zijn nog heel veel mensen met amateurkunst bezig. En dat het allemaal minder werd, was iets voor de zwartkijkers.’ We vroegen daarom maar even de originele tekst op, en niet het jubelverhaal dat minister zou gaan ophangen bij de presentatie die middag. En dat was inderdaad bar en boos. Dat schreven we op. De site ging voor het eerst echt viraal.

3: De mythe van cultureel ondernemerschap: 6 redenen waarom het niet om het geld gaat.

Lezers: 4.738, leestijd 4:34

Niek Hendrix is zelf kunstenaar, en kan het weten. Hij luchtte in december zijn hart over de in zijn ogen gemakkelijke manier waarop kunstenaars wordt voorgehouden dat het allemaal een kwestie van ondernemen is. Terwijl succes in de kunst van zoveel andere dingen afhankelijk is. Zijn opniniestuk raakte een snaar.

4: Denk groter: Anton Dautzenberg verdient een lectoraat op Fontys

Lezers: 3.511 leestijd 4:58

In oktober werd auteur en columnist Anton Dautzenberg op staande voet ontslagen als scriptiebegeleider bij de journalistenopleiding van Fontys in Tilburg. Onze Brabantse waakhond Joost Heijthuijsen klom dezelfde avond nog in de pen voor een vlammend betoog tegen het in zijn ogen angstige beleid van de hogeschool, die zou zijn gezwicht onder druk van populisten. En inderdaad, we zouden nu best benieuwd zijn geweest naar de visie van lector Dautzenberg, ooit bij de VPRO ontslagen omdat hij interviews met wereldsterren verzon, op de affaire Ramesar, die bij Trouw in zoutzuur opgelost is omdat hij rellen verzon. Waar kunst en samenleving elkaar raken wordt het spannend.

5: Zelfs so you think you can dance moet wijken

Lezers: 2.956 leestijd 2:35

In mei wist Ruben Brugman iets wat weinig andere mensen wisten. Hij schreef het op en het trok best wat lezers. Maar echt belangrijk werd het bericht pas toen de tijd aanbrak waarin de gecancelde serie eigenlijk uit had moeten worden gezonden. Op internet gingen fans op zoek naar een reden voor de afwezigheid van hun favoriete programma. Bijna 3000 van hen vonden die in ons bericht uit mei. dat het er geen drie miljoen waren, zal voor de omroep reden zijn geweest voor de afgelasting. Voor ons is 3000 kijkers gewoon heel erg veel.

6: Matthias Mooij, een carrière die er had moeten zijn.

Lezers: 2.503, leestijd 2:42

In juli ging Matthias Mooij dood. Een jonge regisseur die een hele grote had kunnen worden.

7: De verlichting komt uit Brabant. 10 stellingen tegen randstedelijke arrogantie Melle Daamen

Lezers: 2.483 Leestijd: 3:53

Melle Daamen riep het een en ander in een krant, en veel mensen wonden zich daarover op. Joost Heijthuijsen van het Tilburgse festival Incubate, en onze waakhond in het zuiden,  wist dat goed te verwoorden.

8: Waarom veel kunstenaars doodsbang zijn om rijk te worden

Lezers: 2.207 Leestijd: 4:02

Maaike van Steenis, in het dagelijks leven coach van kunstenaars, doet een beroep om het zakelijke talent van creatieven. Omdat het dan wel om de kunst mag gaan, maar je ook je boterhammen moet kunnen smeren.

9: Warhorse bijna perfect: 6 redenen om te gaan kijken, of weg te blijven

Lezers: 1.893 Leestijd 3:04

Recensies ‘scoren’ doorgaans niet zoveel kijkers. Niet omdat ze niet goed zijn, maar omdat online recensies niet tot het favoriete leesvoer behoren van de internetgebruiker. Tenzij je natuurlijk zelf de maker in kwestie bent. Als we kunst duiden proberen we altijd echt te duiden. Uitleggen waarom iets is wat het is, liefst met een kwinkslag, of door een listicle te maken. Het soort verhalen waar serieuze kunstjournalisten vaak op neerkijken, en dat bij ons uitstekend gelezen wordt. War Horse dus. Niet goed, voor de kenners.

10: 5 lessen uit een Tilburgse theaterrel: Oppervlakkige krant bepaalt oppervlakkig kunstbeleid

Lezers: 1.798. Leestijd 5:38

De regionale kranten begonnen vijf jaar geleden massaal met het afstoten van hun kunstverslaggevers. Dat is de reden waarom Cultuurpers werd opgericht. Sindsdien proberen we in de gaten te houden hoe het met de kunstverslaggeving in de regio gaat. En elke keer als we kijken gebeurt er wel weer iets ergs. Brabant spant de kroon. Henri van der Steen is de grootste kunstjournalist kunsthater van het zuiden. Volgens de kunstwereld daar.

Naast deze top tien waren er veel meer hoogtepunten en dieptepunten. We hadden natuurlijk het marathoninterview met Raad voor Cultuurvoorzitter Joop Daalmeijer, en we waren erbij toen de scenarioschrijvers opkwamen voor hun rechten tegenover het oppermachtige kartel van omroepen, producenten en kabelmaatschappijen. En natuurlijk gaat de soap rond het voormalige orkest van het oosten onverminderd door.

En steeds meer mensen snappen waarom het nodig is om lid te worden van een site die voor iedereen gratis toegankelijk is: de lezerscoöperatie verdrievoudigde in omvang, maar we zijn er nog lang niet. Word daarom lid!

Of supporter.

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands